top of page
  • Observer

Bolsonarovirus

Bolsonarovirus

Senator Flávio Bolsonaro, zoon 01 van de Braziliaanse president, kwam deze week (weer) in het nieuws door de aankoop van een luxe woning in een nobele wijk van de hoofdstad Brasília, nabij het meer Paranoá. Prijskaartje: R$ 5,97 miljoen, voor de overgrote meerderheid van zijn landgenoten een fortuin dat ze zich zelfs in hun wildste dromen niet kunnen voorstellen. Het “stulpje” heeft een totale oppervlakte van 2.500 m2 waarvan 1.100 m2 bebouwd.

Mansao

In 2018 bevestigde hij via zijn belastingaangifte te beschikken over een patrimonium van R$ 1,74 miljoen. In 16 jaar tijd kocht (en verkocht) hij een totaal van 20 onroerende goederen, inclusief het nieuwe ‘kasteeltje’. Als senator strijkt hij netto R$ 24.900 op per maand.

Sinds 2018 wordt hij ook gerechtelijk onderzocht voor zijn rol in een frauduleus schema waarbij een deel van de salarissen van zijn raadgevers terug naar hem werd gesluisd, ten tijde dat hij gedeputeerd afgevaardigde was van de staat Rio de Janeiro. Hij wordt ervan verdacht om een totaal van R$ 6,1 miljoen te hebben opgestreken van 12 raadgevers, tussen 2007 en 2018, een praktijk die in Brazilië bekendstaat als “rachadinha”. Deze week echter, bepaalde het STJ, het op een na hoogste gerechtshof van Brazilië, dat zijn bankgeheim niet mag worden opgeheven waardoor de zaak vastloopt.


FlavioB

Voor de aankoop van de “mansion on the lake” werd een bedrag van R$ 3,1 miljoen gefinancierd door de BRB (Banco do Brasília), in handen van gouverneur Ibaneis Rocha, een bondgenoot van de president. De intresten werden verlaagd tot 3,71% per jaar. Het geleende sommetje moet terugbetaald worden over een periode van 360 maanden. Iedere deelbetaling schommelt om en rond R$ 20.000.

Het moderne kasteel heeft twee verdiepingen, marmeren vloer, fitnesszaal, een zwembad met geïntegreerde sauna, barbecue, pizza oven, speelkamer, grote leef- en eetruimtes, garage voor 8 voertuigen, een home theatre en een bewakingssysteem met camera’s. Het immo-kantoor dat de woning aanbood, plaatste een video bij YouTube.

Misprijzen

Het misprijzen van de Braziliaanse president voor het lijden van zijn volk nam groteske vormen aan en roept erg veel verontwaardiging op. Bolsonaro toonde het reusachtige gebrek aan empathie nog maar eens tijdens een bezoek aan de staat Goiás waar hij het tijdens een toespraak had over de pandemie: “Het moet nu maar eens gedaan zijn met die angst. Stop met zeuren. Hoe lang zal er nog gehuild worden? Waarom al die paniek?” Misschien kan hij eens een bezoekje brengen aan enkele van de vele duizenden families die een (of meer) van hun geliefden moesten begraven. Daar vindt hij vast het antwoord op zijn vragen.

BolsoHuilen

UTIMensagens

Bekende columnisten en anderen schrijven en twitteren die verontwaardiging van zich af in zeer strenge bewoordingen, maar het lijkt allemaal boter aan de galg. De oproep van senator Tasso Jereissati (PSDB) weergalmt in het ganse land: “Die kerel moet dringend gestopt worden door een parlementaire onderzoekscommissie, niet om een impeachmentprocedure op te starten, maar om een einde te maken aan deze waanzin!”


BolsoGoias032021

Er wordt nog steeds gewacht op een daadkrachtig antwoord van de leiding in het parlement. Die leiders zijn bondgenoten en hoeden er zich voor om op te treden tegen de chef van de uitvoerende macht. Ondertussen blijft het virus, en de gemuteerde versies ervan, door het land razen als een storm. Koelwagens staan klaar om de vele doden op te bergen. De zorg staat op instorten, of stortte al in elkaar in sommige steden. De bevolking wordt ingeënt aan een slakkengangetje, wegens gebrek aan vaccins. Niettemin vormen er zich lange files van wachtenden aan de zorgcentra, voornamelijk ouderen die zonder enige bescherming voor de zon of de regen wachten op het verlossende spuitje. Dit werd gisteren pijnlijk duidelijk in Duque de Caxias, een randstad van Rio de Janeiro. Het lokale bestuur onder leiding van burgemeester Washington Reis, kondigde de vaccinatie aan van de leeftijdsgroep vanaf zestig jaar. Dit veroorzaakte enorme files: zowat 100.000 mensen in die regio maken deel uit van die groep. Een van de files bereikte een lengte van 7 km (!). Het aantal beschikbare vaccins bedroeg 6.100…

DuqueDeCaxias

Een en ander doet terugdenken aan het liedje ‘Meneer de president‘ van Boudewijn de Groot. Toen ging het om Vietnam, nu om een andere oorlog. Mocht iemand het liedje vertalen in het Portugees, en de tekst wat aanpassen, dan zou dat een grote hit kunnen worden in Brazilië.

Een van de hevigste tegenstanders van Bolsonaro, is gouverneur João Doria (São Paulo). Hij werd geïnterviewd door presentator Lewis Vaughan Jones (BBC World Service) en omschreef Bolsonaro als een gek: “Hij zegt dat we moedig moeten zijn, dat we moeten ophouden met wenen en de confrontatie met het probleem moeten aangaan. Hoe kunnen we dat doen als er iedere dag zoveel mensen sterven? Er ontbreken vaccins, naalden om in te enten, IC-bedden in de hospitalen. Er bestaat geen nationale coördinatie in Brazilië om de strijd aan te gaan met de pandemie. Mijnheer Bolsonaro gaat maar door met het verzwakken van de protocols in de zorg waardoor het moeilijker wordt om een komaf te maken met de pandemie. In werkelijkheid wordt het alsmaar erger. Spijtig genoeg heeft Brazilië met twee virussen te maken: het coronavirus en het ‘bolsonarovirus’, een verdriet voor de Brazilianen”. U ziet het betreffende fragment hieronder (Engels met Portugese ondertitels).

Brazilië vormt een bedreiging voor de wereld

Tedros Adhanom, de directeur-generaal van het WHO, zei gisteren dat de situatie van Brazilië met betrekking tot de pandemie bijzonder zorgwekkend is, niet alleen voor het land zelf, maar voor gans Latijns-Amerika en de rest van de wereld. Volgens hem moet het land “agressieve” sanitaire maatregelen nemen, en tegelijkertijd de vaccinatie van de bevolking uitvoeren: “Indien Brazilië dit niet ernstig neemt, dan zal dit gevolgen hebben voor de buurlanden en andere. Het gaat hier niet meer alleen over Brazilië, maar over gans Latijns-Amerika en de rest”.

Het gemiddelde aantal doden per dag bedraagt nu 1.423. In de voorbije 24u stierven 1.760 Brazilianen aan covid-19. Sinds vorige zaterdag werd het record van het gemiddelde aantal slachtoffers zeven keer verbroken:

– Zaterdag (27): 1.180 (record) – Zondag (28): 1.208 (record) – Maandag (1º): 1.223 (record) – Dinsdag (2): 1.274 (record) – Woensdag (3): 1.332 (record) – Donderdag (4): 1.361 (record) – Vrijdag (5): 1.423 (record)

Sinds de uitbraak werden 10.871.843 Brazilianen besmet. Het totale aantal doden bedraagt op dit moment 262.948.

Vaccinatie: 7.941.173 mensen kregen de 1ste dosis van het vaccin ingeënt. Dat is 3,75% van de bevolking. De 2de dosis werd toegediend aan 2.611.071 mensen, ofwel 1,23% van de Brazilianen.

Minister van Buitenlandse Zaken

ErnestoA

Ernesto Araújo (foto), de minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde gisteren tijdens een virtuele samenkomst van de leden van de “Conselho das Américas” (organisatie opgericht door David Rockefeller in 1963, een groep van Noord-Amerikaanse privé investeerders), dat – ondanks het gebrek aan IC-bedden in sommige deelstaten, de Braziliaanse gezondheidszorg de pandemie van het coronavirus goed aanpakte:

“De tendens bij de bevolking is dat we terug aan het werk moeten. Naarmate de vaccinatie vordert zal het aantal besmettingen dalen. Over enkele weken zal de situatie verbeteren, daar ben ik zeker van. De inentingen winnen aan snelheid. Uiteraard zouden we wensen dat het sneller ging. In vergelijking met Israël of de Verenigde Staten gaat het hier trager, maar in vergelijking met Europa, gaat het niet zo langzaam. De Europese landen vaccineerden iets meer dan 5% van hun bevolking. In Brazilië zitten we bijna aan 4%, ondanks de logistieke problemen waarmee wij te kampen hebben”.

Minister van Economie

Paulo Guedes verdedigde een versnelling van de vaccinatie: “Wij hebben nood aan gezondheid, werk en inkomen. Eerst en vooral: gezondheid. Zonder gezondheid is er geen economie. Dat kan enkel gerealiseerd worden door een snelle en massale vaccinatie waardoor de economie overeind blijft”, zo zei hij in een video.

Idioten

Op dezelfde dag (donderdag) verklaarde president Bolsonaro, op bezoek in Uberlândia (Minas Gerais): “Er zijn idioten op de sociale media die zeggen ‘Koop meer vaccins aan’. Enkel in het huis van je moeder! Er zijn geen vaccins om gans de wereld te bevoorraden”.

SarsCov

De regering Bolsonaro hindert de aankoop van vaccins sinds vorig jaar. In oktober stelde Bolsonaro zijn veto tegen de aankoop van Coronavac, geproduceerd door het instituut Butantan, in samenwerking met het Chinese Sinovac. In september werd een aanbod van Pfizer afgewezen. Het is pas sinds deze week dat het zorgministerie een akkoord ondertekende met dit laboratorium.

Bronnen: CNN Brasil – G1 – Estadão – UOL Notícias

Foto's: Reproductie CNN Brasil / Alan Santos - PR / Twitter / Fotos Públicas - Itamar Aguiar - Palácio Piratini - Edilson Rodrigues - Agência Senado - NIAID / Isac Nóbrega - PR

#LagoParanoá #MinasGerais #DuquedeCaxias #IbaneisRocha #ErnestoAraújo #TassoJereissati #JairBolsonaro #JoãoDoria #Brasília #PauloGuedes #Goiás #Sinovac #BBCBrasil #WHO #Coronavirus #InstitutoButantan #COVID19 #FlávioBolsonaro #BBCWorldNews #Uberlândia #Coronavac #Pfizer #BRNieuws #TedrosAdhanom #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page