top of page
  • Observer

Bommen & granaten voor Weintraub?

A-Weintraub-Lula-Marques-FP

De heftige kritiek van Kamervoorzitter Rodrigo Maia op minister van onderwijs Abraham Weintraub veroorzaakte een kettingreactie in het parlement. Die kritiek was een gevolg van de crisis in het ministerie, veroorzaakt door de fouten in de ENEM examens. Het gaat om het examen voor leerlingen van het middelbaar onderwijs dat toegang kan verlenen tot het hogere onderwijs. De afkorting betekent “Exame Nacional do Ensino Médio”.

Wie slaagt in het examen kan naar de universiteit via Sisu (Sistema de Seleção Unificada), in sommige gevallen zelfs naar een buitenlandse universiteit. De proef wordt ook afgelegd door studenten met interesse in een beurs via het programma ProUni (Programa Universidade para Todos), of een financiering via Fies (Fundo de Financiamento ao Estudante do Ensino Superior). Fouten tijdens de Enem examens zorgden voor problemen voor honderden studenten die fout beoordeeld werden. De minister schoof de schuld op de schouders van de drukkerij en bleef verder gewoon doorgaan met agressieve aanvallen op zijn tegenstanders, via de sociale media. Dit ontlokte eerder al de uitspraak van Maia dat Weintraub “in de weg staat van Brazilië”.

Nu klonk het: “Ik gebruik enkel de witte vlag. Het probleem bestaat er echter in dat de minister en zijn groep de vlag van de haat vertegenwoordigen. Ik kan niet onderhandelen met iemand die constant met de vlag van de haat staat te zwaaien en voortdurend mensen aanvalt en mishandelt op de sociale media”, aldus Maia. En verder: “Met de president van de republiek praten we over alle thema’s, inclusief de opvoeding. Het is mijn rol om met de president te praten, niet met de ministers”.

Tot op vandaag werden er in het parlement al 15 verzoeken ingediend om de minister op het matje te roepen en om uitleg te komen geven over de stommiteiten bij het Enem examen. Volksvertegenwoordigers Márcio Jerry (PCdoB), Alessandro Molon (PSB) en minstens 10 leden van de PSOL in het parlement, citeren in de ingediende documenten de bestaande druk in de kalenders van de universiteiten, en de gevolgen voor de hoger geciteerde programma’s Sisu, ProUni en Fies als voornaamste redenen opdat de minister naar de Kamer zou komen voor toelichting. Ook de groep volksvertegenwoordigers van de PT is bezig met het opmaken van een dergelijk verzoek.

Márcio Jerry: “De schoolkalender van 2020 is in volle activiteit en het ministerie gaf nog altijd geen antwoord op belangrijke kwesties van de sector, zoals de bepaling van de budgetten voor deelstaten en gemeentes om de inschrijvingen te kunnen afronden, en om de aankopen m.b.t. de schoolmaaltijden te kunnen vastleggen in het ganse land. De crisis blijft voortduren en er zijn nog altijd gevolgen van de fouten tijdens het Enem examen. Ondertussen minimaliseert de minister deze fouten, valt de pers aan en speelt met de toekomst van duizenden studenten”.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Lula Marques

#Fies #BraziliëNieuwsOnline #AbrahamWeintraub #Sisu #AlessandroMolon #MárcioJerry #Enem #RodrigoMaia #ProUni

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page