top of page
  • Observer

Branden voor 72% veroorzaakt door grootgrondbezitters

Toc

Meer dan 70% van alle branden van vorig jaar in kritieke gebieden, ontstonden op de gronden van grote landeigenaars, dit volgens een kruising van gegevens, uitgevoerd door het project “Cortina de Fumaça” (rookgordijn). Het resultaat van het onderzoek spreekt de president tegen, die beweerde in zijn toespraak voor de VN dat de branden veroorzaakt worden door “índios en caboclos” (inheemse bevolking en keuterboeren). In het eerste semester van dit jaar ontstond minstens de helft van alle branden op het grondgebied van ‘latifundios’ (grootgrondbezitters).


AmbientalMidia

De analyse is gebaseerd op een kruising van gegevens over bosbranden, afkomstig van Inpe (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) en van Car (Cadastro Ambiental Rural – registratie van rurale gebieden). De vier gemeenten waar het meest ontbost werd in 2019 – Altamira (Pará), São Felix do Xingu (Pará), Porto Velho (Roirama) en Lábrea (Amazonas) – staan bovenaan de lijst met de meeste brandhaarden. Apuí (Amazonas) staat ook bovenaan in beide rankings, op de zesde plaats van het aantal brandhaarden, en op de zevende wat de ontbossing betreft.

In een technische nota van Ipam (Instituto de Pesquisa Ambiental da Amazônia) wordt de uitspraak van president Bolsonaro tegengesproken door te zeggen dat de helft van alle brandhaarden in het eerste semester van 2020 ontstonden op de gronden van middelgrote en grote landbouwers en veetelers, eigenaars van minstens (of meer) dan 440 hectaren, even groot als 65 voetbalvelden, of meer.


Mapa-Gado

Deter, het alarmsysteem van het instituut Inpe voor ontbossing, schat het gekapte gebied tussen augustus van vorig jaar, en juli van dit jaar, op 9.000 km2, een vermeerdering van 34% in vergelijk met dezelfde periode van het jaar voordien.

Volgens Inpe werden er 89.000 vuurhaarden geregistreerd in 2019 in het Amazonegebied, 30% meer dan het jaar voordien.

De link tussen de activiteiten en de rampzalige gebeurtenissen wordt ook bewezen door een nieuwe techniek van de Nasa, het Amerikaanse ruimte agentschap, om de branden in kaart te brengen. Volgens dat systeem ontstaan 54% van de brandhaarden door de ontbossingen.

Bronnen: ÉpocaInfoamazoniaAmbiental Media

Foto: Fotos Públicas - Defesa Civil

#Pará #BraziliëNieuwsOnline #Ipam #VerenigdeNaties #JairBolsonaro #Latifundios #Roirama #Inpe #Amazonas #Deter

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page