top of page
  • Observer

Brandhaarden: Tien over twaalf

MT1

Is het uitzonderlijk droog in Mato Grosso en Mato Grosso do Sul? Ja. Heersen er extreem hoge temperaturen en een uitzonderlijke lage vochtigheidsgraad? Ja. Dat dit alles sterk bijdraagt tot de verwoestende vuurzeeën die het gebied in as leggen en er een open kerkhof van wilde dieren van maken, is een feit. Dat het allemaal een teken is van de klimatologische wijzigingen, veroorzaakt door de mens, is ook een feit. Smeltende ijsblokken in de Zuidpool, grote branden in andere delen van de wereld zoals in Californië en Oregon, bevestigen niet dat het vijf voor twaalf is, maar reeds 15 minuten later. Blijkbaar is dat nog niet genoeg voor de mens: volgens een ‘delegado’ van de federale politie worden de brandhaarden in het centraalwesten van Brazilië moedwillig aangestoken door ‘fazendeiros’.

MT2

Documenten en smartphones van grootgrondbezitters in Mato Grosso do Sul werden in beslag genomen bij de operatie Matáá, gisteren opgestart. Het objectief van de operatie bestaat erin om de oorzaken van de vele brandhaarden in de Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld, te onderzoeken. De onderzoekers zien tekenen van opzettelijke brandstichtingen om land vrij te maken voor de veeteelt, gronden die anders bedekt waren met natuurlijke begroeiing.

Delegado Alan Givigi: “De branden begonnen op grote boerderijen in de regio, in onherbergzame gebieden waar, buiten de natuurlijke fauna en flora, niets in de buurt is. Dat leidt tot het vermoeden dat het hier niet om een ongeluk gaat. De theorie zegt dat iemand de branden stichtte. In dit geval gaat het erom om de bossen te verbranden om er weilanden van te maken. Het gaat immers om beschermde gebieden die niet gerooid kunnen worden. Door ze plat te branden worden de bestaande weilanden uitgebreid, zonder argwaan te wekken”.

MT3

Uit het onderzoek blijkt dat dit jaar al bijna 25.000 hectare van een totaal van 815.000 hectare door brand werd verwoest. Tot gisterenavond werden reeds vier van de tien huiszoekings- en inbeslagnemings-bevelen uitgevoerd: twee in de hoofdstad Campo Grande en twee in Corumbá, waar de acties geconcentreerd werden. De overige bevelen slaan op het landelijke gebied van Corumbá, op eigendommen waarvan satellietbeelden aantoonden dat de branden er ontstonden.

De onderzoekers hopen de zaak verder te kunnen uitdiepen met de inbeslagnames. Verdachten kunnen veroordeeld worden voor misdrijven van schade aan het beschermde oerwoud. Bij de uitvoering van de operatie trof de federale politie wapens en munitie aan bij een van de grootgrondbezitters, in zijn woning in Corumbá. De boer werd aangehouden wegens illegaal bezit van vuurwapens. Twee pistolen, een revolver, 108 munitie van toegestaan ​​kaliber en 44 van beperkt kaliber werden in beslag genomen.

Staatspark Encontro das Águas

De federale regering erkende gisteren de noodtoestand in Mato Grosso do Sul. Een enorme vlek van grijze en donkere modder strekt zich uit over het grote gebied van Mato Grosso waar de jaguars heersen, in Brazilië bekend als ‘onça-pintada’. De brand die sinds half juli het meest vochtige bioom ter wereld heeft verwoest, heeft tot dusver 64,8% van de 108.000 hectare aan het staatspark Encontro das Águas, in de gemeenten Poconé en Barão de Melgaço, opgeslokt.

Wie nu door het park wandelt, wordt geconfronteerd met een rookgordijn dat het landschap vertroebelt en het moeilijk maakt om de ogen open te houden. Het tafereel is er een van verschroeide aarde. Wortels en takken werden verwrongen houtskool, moerassen en kleine rivieren verdampten.

Onca-Pintada-MT

Volgens biologen leefden er ongeveer 80 jaguars in het park tot aan het begin van de branden – zij hopen dat de meesten van hen overleven. Tot nog toe registreerden de biologen drie dieren met brandwonden. Eentje werd gered in augustus, een andere vorige vrijdag (foto). Een derde ontsnapte voor hij kon worden opgepakt voor verzorging.

De onderzoekers stellen hun hoop in de fysieke capaciteit van de jaguars opdat een groot deel van hun soort zich kan redden. Fernando Tortato, een bioloog en specialist in het behoud van het milieu zegt: “We proberen nog steeds de gevolgen van de branden in te schatten en te begrijpen”. Hij merkt op dat de dieren in voorafgaande jaren vijf tot tien kilometer aflegden om water te vinden, en bescherming tegen het vuur. Deze keer echter, is er geen bescherming meer voor andere diersoorten zoals kleine knaagdieren, slangen en hagedissen. Het vuur verwoestte een enorm groot gebied.

Het brandweerkorps van Mato Grosso en vrijwilligers wisten 1.000 hectare vegetatie af te bakenen en vrij te stellen van de vuurhaard zodat de diersoorten bescherming kunnen vinden. Manschappen en biologen maakten loopgraven om mogelijke branden af te stoppen.

In de ganse Pantanal zijn er tal van dieren die proberen te ontsnappen, op zoek naar water en voedsel. Vrijwilligers verspreiden fruit op de bekende verbindingsweg Transpantaneira. Gisterenavond werden er kuddes herten, reigers en capibara’s gezien aan de marges van de belangrijkste toegang tot het gebied.

Transpantaneira

Brandhaarden blijven echter opduiken aan de rand van de Transpantaneira. Paulo Barroso, commandant van de brandweer, zegt dat de weg mogelijk afgesloten wordt in de komende dagen. Volgens Barroso zijn de branden opzettelijk. Het doel van de afsluiting bestaat er net in om nieuwe branden te voorkomen: “We konden tot nog toe nog niemand op heterdaad betrappen, maar we realiseerden ons dat – door de omstandigheden waarin de branden plaatsvinden – sommige mensen het gebied betreden en op een criminele manier brand stichten. En dat is de reden waarom we de weg gaan afsluiten”.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - CBMT - Mayke Toscano / Secom MT - PMA - Corpo de Bombeiros - IHP / Wikimedia Commons

#Corumbá #CampoGrande #BraziliëNieuwsOnline #Jaguar #MatoGrosso #MatoGrossodoSul #Transpantaneira #ParqueEstadualEncontrodasÁguas #Onçapintada

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page