top of page
  • Observer

Brazil 2019: Bang Bang!

brazil-bang-bang

De nieuwe president Jair Bolsonaro doet er alles aan om de indruk te wekken dat het hem menens is met de beloftes, gemaakt tijdens zijn campagne. Niet alleen dat, bepaalde decreten zullen in de komende dagen al door hem getekend worden. Een van die decreten betreft een wijziging van het decreet 5.123 van 1 juli 2004, destijds getekend door ex-president Lula, omtrent de bepalingen die wapendracht toelaten voor gewone burgers. Bolsonaro is voorstander van een versoepeling van die wet, vindt dat de Braziliaanse burgers recht hebben om zichzelf te verdedigen met een vuurwapen.

De tekst van het nieuwe decreet werd reeds getoond door het TV-kanaal SBT Brasil en er staat o.m. te lezen dat een geïnteresseerde tot twee wapens in zijn bezit mag hebben. Die limiet kan echter opgetrokken worden, mits de bewijslevering van de noodzakelijkheid.

Een burger die kan aantonen dat wapenbezit voor hem of haar noodzakelijk is, heeft het recht op twee vuurwapens:

– Werknemers van de openbare veiligheid en penitentiaire administratie; – Overheidsfunctionarissen betrokken bij de uitoefening van bestuurlijke politietaken of permanente correctie; – Bewoners in rurale gebieden; – Bewoners van stedelijke gebieden met verhoogde misdaadcijfers, t.t.z. gemeentelijke gebieden waar jaarlijks meer dan tien mensen vermoord worden op elke 100.000 inwoners; – Eigenaars of afgevaardigden van handelszaken; – Verzamelaars, schutters en jagers, correct als dusdanig geregistreerd bij het commando van het leger.

Volgens de huidige wetgeving is het mogelijk om tot zes vuurwapens te bezitten, gelimiteerd volgens het type, zoals bepaald door het ministerie van landsverdediging (het leger) in 1999.

Voor woningen met kinderen, pubers of mentale mindervalide, moet bewezen worden dat men over een kluis beschikt waar het wapen (of wapens) met korte loop kunnen opgesloten en bewaard worden. Voor wapens met lange loop moet een “veilige bewaarplaats” aangetoond worden.

De aanvragen tot wapendracht zullen geanalyseerd worden door de federale politie, onder het commando van het ministerie voor justitie. De voorlopige versie van het nieuwe decreet bepaalt dat de aanvraag kan afgewezen worden indien er “valse inlichtingen” verstrekt worden.

Reeds bestaande regels, zoals een minimumleeftijd van 25 jaar en een zuiver strafblad, blijven gelden, alsmede het volgen van een cursus bij een erkende schietclub en het afleggen van een psychologische test.

De huidige wetgeving vereist dat een geïnteresseerde een verklaring moet indienen bij de federale politie, uitleggend waarom hij over een wapen wil beschikken. De aanschaf kan enkel gebeuren nadat de ‘delegado’ akkoord gaat met de gestelde argumenten en een licentie aflevert. Na dit alles volgt de uitgave van een toelating door Sinarm (Sistema Nacional de Armas) waarna het wapen kan gekocht worden. Het certificaat wordt uitgereikt door de federale politie.

Welke wapens zijn beschikbaar voor aankoop: revolvers kaliber 22, 36 en 38; jachtgeweren kaliber 20, 28, 36, 32 en 12; geweren kaliber 22; karabijnen kaliber 38 en pistolen kaliber 32, 22 en 380. Naast deze wapens is ook de aankoop toegelaten van munitie en laders.

Bron

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Lula #SBT

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page