top of page
  • Observer

Brazilië, de risicogroep van de planeet

Gavetas

Brazilië overschreed deze week de grens van 300.000 doden door covid-19. De families van (vandaag) 307.326 overledenen, mannen en vrouwen uit alle Braziliaanse regio’s, sociale klasses, etnische groepen, gelovigen, politieke en ideologische overtuigingen, zijn in rouw. Het land rouwt.

Een jaar na de uitbraak van de pandemie werd Brazilië het epicentrum. Dagelijks verliezen nu meer dan 2.000 Brazilianen het leven. Het is ook in dit land dat het virus diverse mutaties ondergaat, in staat om de overwinningen van de medische wetenschap omver te werpen. Het is eveneens in Brazilië dat de burgers blootstaan aan een dodelijke besmetting zonder toegang tot een bed in een intensieve afdeling, zonder zuurstof en zelfs met het risico om op een oneerbiedige manier begraven te worden.

Caixao

Een jaar geleden kon de risicogroep nog omschreven worden: ouderen en mensen met hoge bloeddruk, diabetes en andere chronische ziektes. Vandaag hoort iedere Braziliaan bij de risicogroep. De ziekte discrimineert niet meer volgens de leeftijd: volgens artsen worden de IC-bedden alsmaar meer bezet door jongeren, zelfs voordien perfect gezonde jongeren.

De economische situatie verplicht vele Brazilianen om toch de straat op te gaan, op zoek naar een inkomen. Het gebrek aan een duidelijke oriëntering en pro-wetenschappelijke aanbevelingen vanwege de regering, motiveerde anderen om de verwoestingen die het virus aanricht in een lichaam, een familie, het land, te onderschatten.

Brazilië bereikte de kaap van 100.000 doden op 8 augustus van vorig jaar, vijf maanden na de uitbraak. Nog eens vijf maanden later waren er dat 200.000. Om de grens van 300.000 te overschrijden, volstond deze keer slechts 2 maanden. Deze week werd ook een totaal van meer dan 12 miljoen besmettingen (12.407.323) genoteerd, een getal dat buiten Brazilië, enkel in de Verenigde Staten bereikt werd. In de voorbije 24 uren werd een nieuw record verbroken, met 3.650 doden.

Vacina-para-Todos

Brazilië staat op de 2de plaats wat het aantal slachtoffers betreft, na de Verenigde Staten, maar er is een belangrijk verschil: de Amerikanen worden massaal gevaccineerd. In de meeste Amerikaanse staten kreeg meer dan 89% van de bevolking reeds een spuitje. In Brazilië werd tot nog toe 7,03% gevaccineerd met een eerste dosis. Slechts 2,19% kreeg een tweede dosis toegediend. Wat liep er dan fout?

Specialisten wijzen de vijf voornaamste oorzaken aan:

– De ontkenning van de feiten door de regering – Het aanbevelen van geneesmiddelen die niet werken – Het gebrek aan een gecentraliseerd beleid – Een overhaaste versoepeling van de opgelegde beperkingen – De vertragingen bij de immunisering van de bevolking

De situatie in Araraquara, een stad van 240.000 inwoners in de staat São Paulo, bewijst nochtans dat een bijzonder strenge lockdown op korte termijn (10 dagen) goede resultaten oplevert. Sinds 9 februari overleed er niemand meer aan covid-19, ook al bedraagt de bezetting van het aantal IC-bedden er nog altijd 91%.


Posse-Gilson-Machado-17-12-

De boycot van president Bolsonaro tegen de maatregelen in de strijd tegen het virus, beperkte zich niet alleen tot zijn uitspraken. De krant Estadão maakte een telsommetje en kwam tot het besluit dat de kapitein in een jaar tijd minstens 41 ceremonies liet plaatsvinden waarbij veel mensen samenschoolden in het “Palácio do Planalto”. Het gaat van benoemingen van ministers tot de lancering van een nieuwe postzegel, ter ere van het 54-jarig bestaan van Embratur, het orgaan voor toerisme. Telkens waren er honderden mensen bij betrokken waarbij velen zonder mondkapje, inclusief Bolsonaro.

Lula livre

Ex-president Lula werd deze week opnieuw bevoordeeld door een beslissing van het tweede panel van het hooggerechtshof STF. Drie van de vijf ministers (Ricardo Lewandowski, Gilmar Mendes en Cármen Lúcia) die deel uitmaken van dat panel, oordeelden dat voormalige rechter Sérgio Moro partijdig was in zijn oordeel in de zaak van het duplex appartement in Guarujá (SP). Lula werd in die zaak schuldig bevonden aan corruptie en veroordeeld tot een gevangenisstraf waardoor hij meer dan 500 dagen doorbracht in een cel van de federale politie in Curitiba, Paraná. De beslissing van het 2de panel kan ertoe leiden dat de ex-rechter veroordeeld wordt tot de betaling van de kosten van het proces. Het besluit geldt enkel voor de zaak van het appartement, niet voor andere zaken zoals het buitenverblijf in Atibaia, een proces dat mogelijk opnieuw opgestart wordt in Brasília.


MendesSTF

Het PGR (Procuradoria-Geral da República) ging wel in beroep tegen de eenvormige beslissing van minister Edson Fachin (STF) die oordeelde dat het gerechtshof in Curitiba niet bevoegd was om de aanklachten tegen Lula te behandelen, waardoor de processen nietig verklaard werden en moeten overgedaan worden in een federaal gerechtshof in Brasília. Dat beroep zal op 14 april geanalyseerd worden door het voltallige hof van 11 ministers.

Op dit moment wordt er echter vanuit gegaan dat Lula opnieuw verkiesbaar is en de grote tegenstrever zal worden van Bolsonaro in 2022. In het Palácio do Planalto overheerst het idee dat Lula een grote kans maakt om Bolsonaro te verslaan, en dat een confrontatie tussen de huidige president en zijn ex-minister van Justitie (Moro) beter zou zijn.

Sérgio Moro verdedigde zich inmiddels door te stellen dat hij gerust is wat zijn oordeel betreft over Lula, dat dit oordeel bevestigd werd door twee hogere instanties en dat Lula uiteindelijk achter de tralies belandde nadat het hooggerechtshof zelf hem een habeas corpus weigerde.

Bolsonaro onder druk

De druk die uitgeoefend wordt op Bolsonaro met betrekking tot zijn rampzalige beleid tegen de pandemie, werd in de voorbije dagen sterk verhoogd, vooral vanwege de wetgevende macht, het parlement. Zowel de voorzitter van de Kamer als die van de Senaat, lieten duidelijk blijken dat Ernesto Araújo (minister van Buitenlandse Zaken) moet opstappen. De minister, een extreemrechtse lakei van Bolsonaro, slaagde er tot nog toe niet in om goede akkoorden af te sluiten in het buitenland, voor de aankoop van vaccins tegen covid-19, een van de redenen waarom de immunisering van de bevolking zo traag verloopt. Ondanks de zeer strenge bewoordingen (en zelfs bedreigingen) van Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco, blijft Bolsonaro zijn minister de hand boven het hoofd houden. Achter de schermen wordt er echter druk gezocht naar een eervolle uitstap.


PachecoAraujo

Die eervolle uitstap werd niet gevonden voor ex-zorgminister Eduardo Pazuello, ook al deed een gerucht de ronde dat de president een nieuw ministerie in het leven zou roepen om de generaal in de regering te houden. Er zat dus niets anders op voor Pazuello dan terug te grijpen naar zijn uniform en weer aan de slag te gaan als actieve generaal.

Butanvac

Butanvac

Het instituut Butantan kondigde gisteren aan dat ze over een eigen vaccin beschikken tegen covid-19 dat volgende maand in de menselijke testfase treedt, mits de goedkeuring van Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária). Het vaccin zal volledig geproduceerd worden in Brazilië, hierbij dezelfde technologie volgend als het vaccin tegen griep (dat nu reeds gemaakt wordt door het instituut). Het is de bedoeling dat de bevolking vanaf juli zou kunnen ingeënt worden met het vaccin “Butanvac” en dat er dit jaar nog 40 miljoen dosissen kunnen geleverd worden. Naar verluidt werd de technologie, waarvan Butantan zegt dat ze 100% nationaal is, echter in de Verenigde Staten ontwikkeld.

PontesVacina

Enkele uren later werd een ander nationaal vaccin aangekondigd door ex-astronaut en minister (Wetenschap) Marcos Pontes, en zorgminister Marcelo Queiroga (foto). Het “Versamune” vaccin werd ontwikkeld door wetenschappers van de medische faculteit in Ribeirão Preto (SP). Die ontwikkeling zal nog 9 tot 12 maanden aanslepen waardoor het vaccin pas volgend jaar ter beschikking komt van de bevolking.

Automobielfabrikanten stoppen de productie

Een mengelmoes van de dalende vraag door de economische crisis, een tekort aan onderdelen, het vooruitzicht van dalende verkoopscijfers en de noodzaak aan besparingen om later opnieuw te kunnen opstarten, zorgde ervoor dat (tot nu toe) acht fabrikanten van voertuigen hun productie stil legden: Volkswagen, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota, Renault, Volvo, Scania en Honda. Allemaal sloten ze hun fabriekspoorten, voorlopig ten minste gedurende twee weken. Naast de bovenvermelde redenen is er ook de bezorgdheid voor de gezondheid van de werknemers. Ook de daling van de real tegenover de dollar speelt hierin een aanzienlijke rol. Een zwakkere Braziliaanse munt maakt de export van grondstoffen interessanter waardoor die duurder worden voor de Braziliaanse industrie.

VW

De productie van voertuigen daalde met 31,6% in 2020. Het gaat om 2.014.055 auto’s, vrachtwagens en bussen, tegenover 2.944.988 in 2019. Dat is het slechtste resultaat sinds 2003. Ford kondigde eerder al aan om volledig te stoppen met hun productie in Brazilië.

Bronnen: CNN Brasil – Estadão – G1 – UOL Notícias

Foto's: Fotos Públicas - Fellipe Sampaio - SCO/STF - Caco Argemi - CPERS - Sindicato - Amazônia Real - Marcely Gomes - Semcom - Waldemir Barreto - Agência Senado - Anderson Riedel - PR - GovSP / Volkswagen

#EduardoPazuello #Butanvac #RicardoLewandowski #ErnestoAraújo #JairBolsonaro #GilmarMendes #MarcosPontes #Coronavirus #PGR #COVID19 #Anvisa #Versamune #Lula #CármenLúcia #EdsonFachin #STF #MarceloQueiroga #BRNieuws #Araraquara #RodrigoPacheco #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page