top of page
  • Observer

Brazilië dreigt met uitstap Mercosul

BolsoMacri

President Bolsonaro zei vandaag dat hij het eens is met Paulo Guedes, zijn minister van economie. Deze laatste zei eerder dat, indien de linkse presidentskandidaat in buurland Argentinië, Alberto Fernández, de verkiezingen zou winnen en weerstand zou bieden aan de opening van de Mercosulmarkt, Brazilië het economische blok zou verlaten. Fernández, een duo vormend met voormalige president Cristina Kirchner als kandidaat vicepresident, haalde 47% van de stemmen in de voorlopige stemming van de voorbije zondag.

De huidige president, Mauricio Macri, haalde slechts 32%. Bolsonaro: “De huidige kandidaat die op dit moment de hoogste score haalt in Argentinië, ging al op bezoek bij Lula, zei dat die onterecht opgesloten zit en spreekt al over een herziening van het Mercosul akkoord. Ik ben het dus helemaal eens met Paulo Guedes die een uitstap vooropstelt als er een probleem geschapen wordt”.

Bolsonaro zei ook dat hij best wil praten met Fernández, maar dat die wel een signaal moet uitsturen: “Omwille van de ideologie die hij aanhangt, zegt mijn gevoel me dat hij een einde wil stellen aan de Mercosul. Echter, wij slaagden erin om de ideologische verschillen opzij te schuiven en om te praten met Macri (boven samen op de foto), met Marito (Mario Benitez – Paraguay) en met Tabaré Vázquezl (Uruguay), ook al zijn de laatste twee wat meer links georiënteerd”.

Toch blijft de Braziliaanse president hopen op de herverkiezing van Macri: “Kijk maar naar Argentinië, wat er gebeurde op de beurs, de stijging van de dollar, de intresten. De markt gaf een duidelijk signaal dat een nieuw links regime in Argentinië niet zal aanvaard worden. Ondernemers gaan er niet meer investeren zolang de politieke situatie daar niet verbeterd wordt”.

De financiële markt in die regio kende momenten van zwakte na de voorlopige uitslag die Fernández een overwinning beloofde. De Merval index, van de beurs in Buenos Aires, daalde met 37,93%, de grootste daling in de geschiedenis van het land. De dollar steeg over de grens van 60 pesos Argentinos, maar sloot uiteindelijk af op 52.14 pesos. De Braziliaanse munt daalde 14,99%, vorige maandag. De Argentijnse centrale bank verhoogde de basis rente naar 74% per jaar.

Bron: Agência Brasil

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#Mercosul #AlbertoFernández #BraziliëNieuwsOnline #MarioBenitez #JairBolsonaro #PauloGuedes #CristinaKirchner #MaurícioMacri #Argentinië #Merval #TabaréVázquezl #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page