top of page
  • Observer

Brazilië erkent Juan Guaidó

juan-guaido

Brazilië was een van de eerste landen in Latijns-Amerika om de Venezolaanse volksvertegenwoordiger Juan Guaidó (foto) te erkennen als interim-president van Venezuela. President Jair Bolsonaro die momenteel deelneemt aan het World Economic Forum in Davos, maakte via Twitter zijn steun aan Guaidó kenbaar en liet ook weten dat de Braziliaanse regering van plan is om de nieuwe zelfverklaarde regering van het buurland te ondersteunen.

Ook het Braziliaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken gaf een nota uit waarin Juan Guaidó erkend wordt als de nieuwe leider.

Brazilië beschouwde de nieuwe ambtstermijn van dictator Nicolas Maduro, ingehuldigd op 10 januari, als onwettelijk: “De heer Juan Guaidó, voorzitter van de nationale raad van Venezuela, nam vandaag zijn verantwoordelijkheid op als president van Venezuela, volkomen volgens de grondwet van dat land, bekrachtigd door het hoogste gerechtshof. Brazilië erkent de heer Juan Guaidó als verkozen president van Venezuela, en zal politieke en economische steun verlenen aan het overgangsproces opdat de democratie en sociale vrede zouden kunnen terugkeren in het land”, zo werd gemeld.

Ernesto Araújo, de Braziliaanse minister van buitenlandse zaken, beschouwt Nicolas Maduro reeds langer als ex-president.

Filipe Martins, internationale raadgever van Bolsonaro, twitterde vandaag dat dit voor Maduro “het begin van het einde” betekent: “Wij beleven een dramatisch en historisch moment, niet alleen in Venezuela, maar in gans Latijns-Amerika. Wellicht betekent dit het einde van het Venezolaanse dictatoriaal regime. We staan op zijn minst aan ‘het begin van het einde’ zoals Churchill het ooit uitdrukte. Sterkte aan het Venezolaanse volk!”

Evo Morales is een van de weinige presidenten (van Bolivia) die Maduro nog steunt. Ook Mexico houdt zich afzijdig. Guaidó wordt, naast Brazilië, ook erkend door de Verenigde Staten, Canada, Colombia, Chili, Argentinië, Ecuador, Paraguay en Costa Rica.

Bron

Foto: Fotos Públicas - AsambleaVE

#Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #WEF #ErnestoAraújo #JairBolsonaro #JuanGuaidó #NicolasMaduro #Davos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page