top of page
  • Observer

Brazilië gevaarlijk voor journalisten

Jornalistas

Een rapport, gisteren uitgegeven door de nationale raad van het openbaar ministerie (CNMP – Conselho Nacional do Ministério Público), zegt dat er tussen 1995 en 2018, 64 journalisten & professionals uit de sector” vermoord werden in Brazilië. Slechts de helft van die gevallen werden opgelost.

“Brazilië hoort vandaag bij de meest gewelddadige landen voor wat betreft de omgeving waar de pers actief is. Het land staat op de zesde plaats in de ranking van de gevaarlijkste naties voor journalisten, zo zegt de “Organização das Nações Unidas para a Educação, a Ciência e a Cultura” van Unesco, en staat hiermee enkel achter landen met een manifeste institutionele, politieke en zelfs humanitaire crisis, zoals Syrië, Irak, Pakistan, Mexico en Somalië.

Het verslag vermeldt een “waarachtige geweldpleging op de vrijheid van meningsuiting”, wijst op “structurele moeilijkheden bij de gerechtelijke instanties” en zegt dat “vele van de echte opdrachtgevers nooit verantwoordelijk gesteld worden. Uitvoerders van dergelijke opdrachten worden soms niet eens geïdentificeerd”.

Het rapport wijst ook uit dat het grootste deel van de aanslagen gebeuren in kleine steden, op journalisten en verslaggevers van kleine groepen, zoals bloggers en radiomedewerkers. Het document detailleert de doden en het verloop van de onderzoeken in de respectievelijke deelstaten waarvan Rio de Janeiro met 13 moorden, Bahia met 7 slachtoffers en Maranhão met 6 doden, de staten vormen met het hoogste aantal. Van alle geregistreerde aanslagen bleven er zeven onopgelost; zes anderen blijven zonder enige aanwijzing.

In het document wordt verwezen naar het aantal feiten in de deelstaat Rio de Janeiro die hiermee aan de top staat als de meest gewelddadige regio voor het werk van verslaggevers. Daarnaast vormde Rio de Janeiro ook het toneel van twee symbolische gevallen, met name de moorden op Aristeu Guida da Silva (omgebracht in São Fidelis in 1995) en Reinaldo Coutinho (vermoord in 1995, in São Gonçalo). Beide gevallen blijven tot op vandaag onopgelost.

2015 vormt een hoogtepunt voor wat betreft aanslagen in de wereld van de pers. Nadien daalde het aantal om weer te stijgen in 2018, met 4 dodelijke slachtoffers in de sector.

De voornaamste moeilijkheid om dit type van misdaden te onderzoeken en op te lossen, bestaat in de identificatie van opdrachtgevers en uitvoerders.

Bron

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#SãoGonçalo #SãoFidelis #CNMP #BraziliëNieuwsOnline #AristeuGuidadaSilva #Unesco #ReinaldoCoutinho #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page