top of page
  • Observer

Brazilië investeerders verwachten jaarlijks rendement van 13%

DinDin

Net in het jaar dat een virus zich verspreidde over gans de wereld, ervoor zorgend dat de activiteiten in vele landen maandenlang stopgezet werden, tonen beleggers een ongewoon optimisme over de financiële markt, vooral in Brazilië. Tijdens de piek van de pandemie, tussen februari en juni werden er 700.000 nieuwe CPF’s (Cadastro Pessoa Física, soort rijksregisternummer, fiscale identificatie) aangevraagd en toegestaan, een verhoging van 36%. En daar houdt het niet mee op.

Volgens het rapport “Study of Global Investors 2020”, door Schroders Brasil naar de afdeling E-Investor van de krant Estadão gestuurd, verwacht de investeerder een gemiddeld jaarlijks rendement van 13,3% voor de komende vijf jaren, en van minstens 10,2% in de volgende 12 maanden. Dat gemiddelde stijgt uit boven het globale gemiddelde van 10,9% voor de volgende vijf jaren, en 8,8% tot augustus 2021. Het rapport hoorde 23.000 investeerders uit 32 verschillende locaties in gans de wereld, met de intentie om minstens 10.000 euro te investeren in de komende 12 maanden. Het gaat volgens Schroders Brasil om een irreëel perspectief:

“Aangezien de markten de afgelopen twee jaar enorm zijn gestegen, verwachten mensen dat dit voor onbepaalde tijd moet blijven gebeuren”, zegt Celano. Tussen januari en december 2019 beleefde Brazilië een periode van groot optimisme, waarbij Ibovespa het jaar afsloot op 115 duizend punten na een appreciatie van 31,58% in de voorafgaandelijke 12 maanden”, zo zegt Daniel Celano, het hoofd van Schroders.

Celano denkt dat de rendementsverwachtingen van beleggers in Brazilië overdreven zijn: “Gezien de reële rente van 0,5% (Selic-tarief van 2% minus inflatie van 1,5%) in Brazilië, vind ik het moeilijk om de komende 12 maanden een nominaal rendement van 10% te behalen”, zegt hij. “In de komende vijf jaar denken we dat het rendement voor de investeerder dichter bij 7% tot 10% kan liggen”.

Dit komt omdat de rentetarieven op de lange termijn naar verwachting niet zo snel zullen stijgen als gevolg van monetaire versoepeling, t.t.z. overheidsmaatregelen om geld in de economie te laten circuleren en de consumptie tijdens de crisis te stimuleren. Noodhulp en renteverlagingen zijn daar enkele voorbeelden van.

“Ik denk dat we de komende twee jaar nog steeds lage rentetarieven zullen hebben, zowel hier als in het buitenland, en een redelijke deflatie. We verwachten een teleurstelling van de investeerder, maar veel hangt er vanaf waar en waarin hij gaat investeren”, aldus Celano.

In de vergelijking tussen de landen is de Verenigde Staten het meest optimistisch over het rendement in de komende jaren, met een verwacht gemiddelde van 15,4%, gevolgd door Indonesië (14,8%) en Argentinië (14,6%). Brazilië staat op de zevende plaats in de ranglijst.

Coronavirus wijzigt portefeuilles

Het rapport wijst ook uit dat een meerderheid van de Brazilië-investeerders wijzigingen aanbracht in hun portefeuilles, tijdens het hoogtepunt van de pandemie tussen februari en maart: 27% migreerde naar investeringen met een lager risico terwijl 16% koos voor hogere risico’s.

Dat scenario herhaalt zich op wereldschaal: 28% migreert naar toepassingen met minder risico’s, en 20% kiest voor hogere risico’s.

Bron

Foto: Marcello Casal - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #CPF #SchrodersBrasil #Estadão #Selic

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page