top of page
  • Observer

Braziliaanse ambassadeur in Syrië waarschuwt voor een escalatie


André Luiz Azevedo dos Santos

Wat voor iedereen met gezond verstand reeds duidelijk werd, is de reële mogelijkheid van een uitbreiding van het conflict in het Midden-Oosten met betrokkenheid van andere landen, maar een escalatie van het aantal landen, waaronder Syrië en Libanon, houdt een bijzonder hoog risico in voor de ganse planeet, zo zegt André Luiz Azevedo dos Santos (foto), sinds vorig jaar de Braziliaanse ambassadeur in Syrië in een interview met CNN Brasil. Sinds de aanval van Hamas op Israël, op zaterdag 7 oktober, voerden de Israëli's al drie luchtaanvallen uit op luchthavens in Syrië, waaronder die van Aleppo en Damascus, tot zover zonder dodelijke slachtoffers.


Volgens de ambassadeur waren er dit jaar al tien luchtaanvallen, onderdeel van een conflict dat teruggaat tot de oprichting van Israël in 1948, en een staat van oorlog die sindsdien bestaat. Hij zegt erbij dat deze aanvallen voorafgingen aan de gebeurtenissen van 7 oktober, en niet mogen worden geïnterpreteerd als een signaal om Syrië te betrekken in dit conflict. Maar de context is alarmerend voor gans de wereld.


Het verschil, aldus de ambassadeur, is de Russische reactie die nu wat scherper is in de verdediging van de territoriale integriteit van Syrië: "Het zijn aanvallen die we kunnen interpreteren als een teken van Israël dat ze nu in een groot conflict verwikkeld zijn in het zuiden, in de Gazastrook, maar dat ze niet zullen negeren wat er aan hun noordelijke grenzen gebeurt", zo oordeelt de diplomaat. Hij vindt dat enkel de tijd een bondgenoot kan zijn van hen die een diplomatieke oplossing verdedigen, en niet een algemeen conflict, voortvloeiend uit de huidige confrontatie van Israël met Hamas.


De ambassadeur vestigt de aandacht op een ander aspect van het conflict, namelijk de dag na een staakt-het-vuren. Dat ligt niet meteen aan de horizon voor Hamas of Israël, maar volgens de lezing van de ambassadeur zullen de kosten van een oorlog op deze schaal “zeer hoog oplopen voor beiden”, zowel voor de Israëliërs als voor degenen die een land verdedigen voor de Palestijnen.


"Het opstandig gevoel van de Palestijnen tegen de Israëlische bezetting zal blijven bestaan. Wat is dus het 'eindspel' van deze operatie? Kan het Israëlische militaire apparaat als overwinnaar tevoorschijn komen, Gaza bezetten, en wat dan? Het Westen moet bedenken dat deze reactie van Israël deel uitmaakt van het spel dat Hamas wilde”, zo meent de Braziliaanse ambassadeur.


CNN Brasil


Foto: Edilson Rodrigues/Agência Senado

3 weergaven0 opmerkingen
bottom of page