top of page
  • Observer

Braziliaanse jabuticabas

Jabuticaba

Presidentskandidaat Jair Bolsonaro (PSL), nog altijd herstellende van zijn steekwonde in het ziekenhuis, heeft moeite om zijn medestanders in bedwang te houden. Het is nog maar enkele dagen geleden dat hij zijn toekomstige minister van financiën Paulo Guedes moest tegenspreken nadat die zich op een meeting met investeerders liet ontvallen dat het goed zou zijn om een soortgelijke heffing als de CPMF terug in te voeren. De “Contribuição Provisória sobre Movimentação Financeira” was een taks van 0,38% die destijds geheven werd op financiële verrichtingen. In 2007 werd de heffing afgeschaft. Guedes dacht aan een CP (Contribuição Previdenciária), bedoeld om de kas van het noodlijdende INSS (Instituto Nacional do Seguro Social) te spijzen, dit indien Bolsonaro de verkiezingen zou winnen. Deze laatste reageerde snel vanuit het ziekenhuis en zei dat hij er niet aan dacht om belastingen te verhogen, of nieuwe bijdrages in te voeren, integendeel. En plots komt zijn kandidaat vicepresident, reservegeneraal Hamilton Mourão met een andere opmerkelijke uitspraak in het nieuws.

Mourão vond er niets beters op dan kritiek te geven op het dertiende salaris en zei: *Braziliaanse jabuticabas: 13de loon. Als we slechts 12 maanden werken en geld verdienen, hoe kunnen we er dan 13 betalen?”

Bolsonaro irriteerde zichzelf met de uitspraak van zijn vice en gebruikte Twitter om te reageren: “Het dertiende loon van de arbeiders is voorzien in de grondwet. Daar kritiek op geven, is niet alleen een belediging aan het adres van de arbeiders, maar ook bekennen dat je de grondwet niet kent”.

Mourão werd eergisteren gefilmd toen hij de uitspraak deed, tijdens een toespraak voor winkeliers in Uruguaiana (Rio Grande do Sul). Naast de kritiek op het dertiende loon, uitte hij ook zijn ontevredenheid over de jaarlijkse vakantie: “Brazilië is het enige land ter wereld waar men meer geld krijgt als men vakantie neemt (abono salarial, een derde van het normale loon, betaald door de werkgevers aan iemand die aan zijn jaarlijkse vakantie begint). Het zijn dergelijke dingen waarvan de wetgevers altijd zeggen dat ze sociaal zijn, maar wel op de kap van de anderen, nooit op die van de regering”, zo klonk het.

*Jabuticaba is een typisch Braziliaanse kleine vrucht, met wit vruchtvlees (foto boven). Met de uitdrukking ‘Jabuticabas brasileiras’ bedoelt men in dit geval iets wat enkel in Brazilië gebeurt. De schrijfwijze ‘Jaboticaba’ is eveneens correct.

Foto: Wikimedia Commons

#CPMF #HamiltonMourão #RioGrandedoSul #Jabuticaba #Uruguaiana #PSL #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #PauloGuedes #INSS

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page