top of page
  • Observer

Braziliaanse media nemen de rol over van de regering

PoliclinicaPara

De ingreep van de regering om de dagelijkse rapportering van de cijfers over de verspreiding en gevolgen van de pandemie te vertragen en te beperken, leidde ertoe dat enkele van de belangrijkste Braziliaanse media de handen in elkaar sloegen in een poging om de correcte cijfers tijdig weer te geven. Het gaat om de Folha de São Paulo, O Estado de São Paulo, O Globo, Extra, G1 en UOL die vanaf nu samenwerken om de gegevens rechtstreeks en dagelijks bij elkaar te sprokkelen in 26 deelstaten en in het Federaal District.

Het nooit eerder geziene initiatief houdt in dat ploegen van de respectievelijke media het werk verdelen en de resultaten samenvoegen opdat de Brazilianen zouden weten hoe de pandemie evolueert, en hoeveel mensen er echt om het leven komen door covid-19, naast het aantal uitgevoerde testen, en het aantal positieve uitslagen. De balans zal iedere dag om 20u worden afgesloten.

Normaal gesproken is dit alles de verantwoordelijkheid van de federale regering, via het ministerie van Gezondheidszorg, maar de recente houding van deze autoriteiten en de president in eigen persoon, leverden veel twijfels op over de beschikbaarheid van de gegevens, en of ze al dan niet correct zijn. Door de wijzigingen van het ministerie in de publicatie van de gegevens kwamen de kwaliteit zowel als de kwantiteit in het gedrang. Het tijdstip van de vrijgave, oorspronkelijk 17h onder het beheer van Luiz Henrique Mandetta, werd eerst opgeschoven naar 19u, later naar 22h. Dat maakte het moeilijk en zelfs onmogelijk opdat dagbladen, radio en televisie de gegevens tijdig konden bekendmaken. President Bolsonaro zei hierover op een ironische toon: “Nu heeft het Jornal Nacional geen materiaal meer om hun uitzending te vullen”.

Ook de kwaliteit van de gegevens verminderde. Het internetportaal waar het ministerie het aantal besmettingen en overlijdens publiceerde, werd vorige woensdagnacht uit de lucht gehaald. Negentien uur later was het portaal weer online, maar gaf enkel cijfers vrij over “nieuwe” gevallen, geregistreerd op dezelfde dag. Alle andere gegevens sinds het begin van de pandemie, werden verwijderd, evenals de links naar andere pagina’s waar men tabellen kon downloaden, essentieel voor het werk van onderzoekers en journalisten.

Gisteren kondigde de regering aan dat de balansen over de ziekte weer zouden gepubliceerd worden. Maar binnen enkele uren tijd werden er bijzonder tegenstrijdige cijfers getoond.

Door het weglaten van al die informatie, zal de samenwerking tussen bovenvermelde media gegevens opleveren die rechtstreeks opgevraagd worden bij de secretariaten voor Gezondheid in de verschillende deelstaten. Ieder persbureau zal de informatie via zijn eigen kanaal publiceren. Indien er geen transparantie of regelmaat is vanuit de deelstaten, dan zal daarop gewezen worden.

Foto boven: mensen worden getest op covid-19 in een rondtrekkende polikliniek in de staat Pará.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Bruno Cecim - Ag. Pará

#G1 #OEstadodeSãoPaulo #UOL #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #JornalNacional #Extra #LuizHenriqueMandetta #Coronavirus #COVID19 #FolhadeSãoPaulo #OGlobo

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page