top of page
  • Observer

Braziliaanse politici over Oekraïne

Motociata

Terwijl de Braziliaanse regering er niet in slaagt om een eenvormige mening te uiten over de Russische invasie in Oekraïne doen de (meeste) presidentskandidaten en politieke partijen dat wel en verkondigen dat ze er tegen zijn.

President Bolsonaro vermijdt het om zich te manifesteren over het onderwerp, voert gewoon kiescampagne (foto boven) en beperkt zich door te zeggen dat de regering bezorgd is om de Brazilianen die zich nog in Oekraïne bevinden, en hen bescherming wil bieden.

In zijn live uitzending van vorige donderdag via Facebook ging hij sterk in tegen de uitspraken van vicepresident Hamilton Mourão die zijn kritiek op Rusland uitte tegen de pers: “Wie over dit onderwerp praat is de president van de republiek, en die heet Jair Messias Bolsonaro. Met alle respect voor de persoon die deze kritiek geeft, maar hij zegt iets wat hij niet hoort te zeggen. Dit valt niet onder zijn bevoegdheden”.


– Estou totalmente empenhado no esforço de proteger e auxiliar os brasileiros que estão na Ucrânia. – Nossa Embaixada em Kiev permanece aberta e pronta a auxiliar os cerca de 500 cidadãos brasileiros que vivem na Ucrânia e todos os demais que estejam por lá temporariamente. — Jair M. Bolsonaro (@jairbolsonaro) February 24, 2022

In dezelfde live zei Bolsonaro dat hij de vrede verdedigt en minimaliseerde zijn bezoek aan Poetin, enkele dagen voor de inval: “We deden alles wat in ons bereik lag om de vrede te bewaren. We reisden naar Rusland in vrede. We hadden er een uitzonderlijk contact met Poetin. We losten er de kwestie op van de meststoffen”, zo zei hij.

De kritiek van vicepresident Hamilton Mourão kwam erop neer dat hij een vergelijk maakte met de acties van Adolf Hitler in nazi-Duitsland.

Lula en de PT

Ex-president Lula, aan de leiding in de peilingen van de intentiestemmen, deed zijn beklag over de oorlog in Oekraïne, en zei tijdens een interview: “Het is jammer dat in het tweede decennium van de 21ste eeuw nog altijd landen zijn die hun geschillen, territoriaal, politiek of commercieel, proberen op te lossen met kogels, bommen en aanvallen”. Lula vergeleek het Russische initiatief met de Amerikaanse invasies in Afghanistan en Irak. Hij gaf ook kritiek op Bolsonaro:

“Een president van de republiek moet praten, orkestleider zijn van het orkest dat Brazilië heet om in harmonie te kunnen leven. Als je een president hebt die met iedereen ruziet, waar dient die dan voor? Zelfs met betrekking tot ernstige onderwerpen liegt hij, zegt dat hij de vrede bekwam door naar Rusland te reizen”.


Um presidente da República precisa conversar, ser um maestro da orquestra chamada Brasil para ela viver em harmonia. Se você tem um presidente que briga com todo mundo, ele serve para que? Até em coisas sérias, ele mente, disse que tinha conseguido a paz ao viajar para a Rússia. — Lula (@LulaOficial) February 24, 2022

De arbeiderspartij PT op zijn beurt, gaf een officiële nota uit met hun standpunt: “De PT heeft altijd verdedigd dat internationale betrekkingen moeten worden geleid door respect voor de zelfbeschikking van volkeren en een democratische dialoog tussen landen, met het oog op de opbouw van vrede, vooruitgang en sociale rechtvaardigheid voor iedereen. Wij begrijpen dat het geschil tussen Rusland en Oekraïne vreedzaam moet worden opgelost”.


O PT sempre defendeu que as relações internacionais sejam pautadas pelo respeito à autodeterminação dos povos e no diálogo democrático entre países, visando a construção da paz, progresso e justiça social para todos. 🤳 Leia mais no site: https://t.co/MARAJJbreC pic.twitter.com/h6fi72ERuj — PT Brasil (@ptbrasil) February 25, 2022

De tekst werd ondertekend door partijvoorzitster Gleisi Hoffmann nadat de parlementairen van de PT via Twitter liet weten dat de groep het “langetermijnbeleid van agressie door de Verenigde Staten tegen Rusland veroordeelde”. Dat bericht werd later verwijderd.


PTSenadoTW

Andere linkse partijen zoals de PSOL en de PCdoB lieten zich in gelijkaardige bewoordingen uit dan de PT-Parlementairen.

Sérgio Moro en Podemos

Voormalig minister van Justitie Sérgio Moro, pré-kandidaat voor president van de republiek voor Podemos, zei dat hij “de oorlog en de schending van de soevereiniteit van Oekraïne” verwierp. De voormalige Lava Jato-rechter had ook kritiek op de positionering van president Jair Bolsonaro in de crisis.


No conflito entre Estados Unidos, União Europeia e Rússia, com esta invadindo a Ucrânia para subjugar a liberdade de um povo, Bolsonaro optou por apoiar a Rússia, sob os aplausos do PT. Precisamos mudar isso e alinhar o Brasil ao lado da liberdade e das democracias. — Sergio Moro (@SF_Moro) February 25, 2022

Later zei hij in een interview: “Het gaat hier niet om tegen Rusland te zijn, maar wel tegen de schending van de soevereiniteit van Oekraïne, een land dat een sterke band heeft met Brazilië waar een grote gemeenschap Oekraïners leeft, en zelfs niet alleen daarom. Elk ander land waarvan de soevereiniteit wordt geschonden, moet worden verdedigd”, aldus Moro.

Ciro Gomes en de PDT

Ook presidentskandidaat Ciro Gomes manifesteerde zich over het conflict tussen Rusland en Oekraïne:

“In de huidige wereld bestaat er geen oorlog meer die ver van ons verwijderd is en met beperkte gevolgen. Daarom moeten we ons voorbereiden op de gevolgen van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, vooral omdat we hier te maken hebben met een zwakke regering, totaal onvoorbereid en verloren”, zo schreef hij.


No mundo atual não existe mais guerra distante e de consequências limitadas. Precisamos nos preparar, portanto, para os reflexos do conflito entre Rússia e Ucrânia. Muito especialmente por termos um governo frágil, despreparado e perdido. — Ciro Gomes (@cirogomes) February 24, 2022

De boodschap van Gomes werd gedeeld door zijn partij, de PDT.

João Doria en de PSDB

João Doria, gouverneur van São Paulo en presidentskandidaat voor de PSDB, liet zich ook uit over de kwestie via de sociale media, veroordeelde het Russische initiatief en zei dat “oorlog nooit ergens een antwoord op geeft”.


Condenável a invasão da Ucrânia pela Rússia. Guerra nunca é resposta a nada. Ninguém ganha quando a violência substitui o diálogo. Muitos acabam pagando pelas decisões de poucos. O que está em jogo são milhões de vidas humanas. Mais do que nunca o mundo precisa de paz. — João Doria (@jdoriajr) February 24, 2022

Een dag later kwam hij terug op het onderwerp, zeggende dat hij verontwaardigd was door de scenes waarbij Russische militairen de burgers van Oekraïne vernederen: “Wie deze dictator steunt zou zich moeten schamen!” , zo zei hij, verwijzend naar Poetin.

De PSDB gebruikte hun sociale netwerken om de boodschappen van hun leden te repliceren, inclusief die van Doria en partijvoorzitter Bruno Araújo die kritiek gaf op de manifestatie van de senatoren van de PT.

De anderen

De andere presidentskandidaten, Simone Tebet, Rodrigo Pacheco en Felipe D’Avila, vroegen aandacht voor de economische gevolgen, meer respect voor de soevereiniteit en uitten hun bezorgdheid.

Senator Alessandro Vieira (Cidadania) herinnerde aan ex-premier Winston Churchill:

“Churchill leerde ons dat het geen zin heeft om te onderhandelen met een tijger die het hoofd van de prooi al in zijn mond heeft. Blijkbaar werd er een historische cyclus hernomen waarin tijgers het voor het zeggen hebben bij de grote mogendheden. De gevolgen kunnen dramatisch zijn voor de wereld. Solidariteit voor de Oekraïners”, zo schreef Vieira die de leider is van zijn partij in de Senaat. Hij ironiseerde ook het belang van de mening van president Bolsonaro over het conflict in een globale context: “Zijn opinie over dit alles is telkens minder relevant, ook hier in het parlement waar de centrumpartijen de plak zwaaien”.


As pessoas cobrando posicionamento do Bolsonaro sobre a invasão da Ucrânia. É sério? Claro que tem toda a questão humanitária e diplomática, mas na real a posição dele é 100% irrelevante lá fora. Aliás, é cada vez mais irrelevante aqui dentro também, pois quem manda é o Centrão. — Senador Alessandro Vieira (@Sen_Alessandro) February 25, 2022

Felipe D’Avila, de waarschijnlijke presidentskandidaat van de partij Novo, zei dat “Poetin een autoritaire populist is die al jaren zoekt naar een oorlog die hij de zijne kan noemen”. Volgens D’Avila moeten “de westerse democratieën ingrijpen om de bedreiging af te stoppen”. Hij bekritiseerde ook het stilzwijgen van Bolsonaro, tien dagen na zijn ontmoeting met Poetin in Moskou:

“Is dit om de steun voor de barbaarse Russische agressie te verhullen? Zal dit ervoor zorgen dat Brazilië op hetzelfde schaamteloze podium komt van dit continent, naast Venezuela?”


Duas perguntas ao presidente Bolsonaro: Seu silêncio – 10 dias após confraternizar com Putin em Moscou – é para disfarçar o apoio à barbárie da agressão russa? Vai colocar o Brasil ao lado da Venezuela no pódio da vergonha do continente? — Felipe d'Avila (@lfdavilaoficial) February 25, 2022

Foto boven: Motociata met president Bolsonaro in São José do Rio Preto (SP) op 24/02. Ondertussen in Oekraïne: 1.000 bommen en granaten.

Bron: Folha de São Paulo

Foto: PR - Isac Nóbrega

#AlessandroVieira #CiroGomes #HamiltonMourão #Oekraïne #FelipeD039Avila #JairBolsonaro #JoãoDoria #GleisiHoffmann #PT #SimoneTebet #Nato #Lula #VladimirPoetin #PSDB #BRNieuws #RodrigoPacheco #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page