top of page
  • Observer

Braziliaanse post op weg naar privatisering

Correios01

Een lid van de economische ploeg van de regering liet deze week uitlekken dat president Bolsonaro zwichtte onder de druk om de Braziliaanse post te privatiseren. Die ploeg richt zich nu op de verkoop van het staatsbedrijf. De aangehaalde motieven: meer vrijheid om te moderniseren, en om te reageren op de veranderingen in de markt, gepromoveerd door de e-commerce, zonder dat de overheid er iets mee te maken heeft.

Minister van economie Paulo Guedes verklaarde deze week tijdens een interview met Globo News dat het voor Bolsonaro een grote sprong zou zijn om akkoord te gaan met een privatisering van staatsreus Petrobras, maar dat de president wel een andere privatisering overwoog, zonder in details te gaan.

Volgens het persagentschap Reuters gaat het wel degelijk om het ECT (Empresa Brasileira de Correios e Telégrafos, beter gekend als ‘Correios’).

Guedes blijft erop aandringen dat de federale regering zich moet ontdoen van bepaalde activiteiten om de overheidsschuld te verminderen, er tegelijk op wijzend dat een overdreven controle van de staat de weg opent voor corruptie, zoals reeds gebeurde bij Petrobras, de overheidsbank Caixa Económica en bij de Braziliaanse post.

De regering vindt dat de post competitiever moet worden om te kunnen overleven in deze moderne tijden. Het bedrijf stond in de jongste decennia centraal in corruptieschandalen als ‘mensalão’. Ook het pensioenfonds Postalis werd een doelwit van onderzoeken m.b.t. het wegsluizen van gelden van de bijdrages. De begunstigden van dat fonds kijken al vijf jaar aan tegen aanzienlijke inhoudingen op hun uitkeringen (tot 25%), dit in een poging om de ontstane verliezen te compenseren.

De gewone consument wacht al jaren op een dienstverlening die dat woord waard is, en wil enkel dat zijn brief/pakje keurig op tijd afgeleverd wordt.

Bron

Foto: Wikimedia Commons

#Mensalão #Reuters #Postalis #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #PauloGuedes #ECT #Correios #CaixaEconómica #Petrobras #GloboNews

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page