top of page
  • Observer

Brazilianen en hun novelas

Lula-Novela

Dat Brazilianen van novelas (soap opera) houden, is algemeen bekend. Over soap opera’s staat bij Wikipedia o.a. te lezen: “Een aantal verhaallijnen lopen door elkaar en er is zelden een duidelijk eind aan de verwikkelingen”. Dat klopt als een bus, niet alleen bij de vele dagelijkse novelas, uitgezonden door de meeste openbare televisiestations, maar ook in het dagelijkse leven zoals het ervaren wordt door de Brazilianen. Er zijn de politieke novelas rond Temer, Lula e.a. politici, novelas met echte spanning zoals in Rio de Janeiro waar het leger ondanks veel machtsvertoon de situatie niet onder controle krijgt, novelas rond sportgebeurtenissen waar een bekende speler als Neymar in huilen uitbarst terwijl de camera’s van gans de wereld op hem gericht zijn. Er zijn acteurs die het hem niet nadoen. Emotie is het magische woord.

Ex-president Lula is op dit moment beroofd van zijn bewegingsvrijheid, maar als geen ander weet hij de aandacht te trekken, zelfs de emotie op te wekken van velen. Dat hij hierbij flink geholpen word door anderen, bewust of onbewust, is bekend. Gans Brazilië stond al klaar om op het puntje van zijn of haar stoel te gaan zitten, in afwachting van het besluit van het 2de panel van het STF omtrent een eventuele vrijlating, volgende dinsdag. Rechter Maria de Fátima van de 2de instantie in Porto Alegre gooide echter plots roet in het eten door het beroep af te wijzen waardoor relator Edson Fachin (STF) zich verplicht zag om een monocratische beslissing te nemen en om het oordeel over dat beroep te annuleren. Het vorige beroep van Lula’s advocaten werd wel goedgekeurd en naar het STJ (het 2de hoogste gerechtshof van het land) gestuurd. Het STJ oordeelde negatief en de advocaten dienden een 2de beroep in, bedoeld voor het Supremo Tribunal Federal (STF). Dergelijke beroepen moeten vooraf aanvaard worden door de rechtbank van tweede aanleg, en dat was tot nog toe niet gebeurd. De advocaten dienden het niettemin in bij het STF, het oordeel kwam op het programma maar moest dus nu geschrapt worden, een zoveelste episode in de novela Lula.

Waarom wees rechter de Fátima het tweede beroep af, en het eerste niet? Zij argumenteert dat het eerste beroep ging over de opgelegde terugbetaling van 16 miljoen reais aan de staatskoffers, dit terwijl het bedrag dat hij op illegale wijze zou bekomen hebben, lager is, met name 3,73 miljoen. De andere eisen, over de onpartijdigheid van rechter Sérgio Moro en een overdrijving van de strafmaat, werden niet in aanmerking genomen.

De liefhebbers van deze novela mogen gerust zijn, de advocaten zijn al bezig met een nieuw beroep dat weldra ingediend wordt. Maar dat wil niet zeggen dat de hoofdacteur op beide oren kan slapen, integendeel.

Een tweede veroordeling, m.b.t. het buitenverblijf in Atibaia, wordt verwacht nog voor de verkiezingsmaand oktober. Bovendien werd gisteren het gerechtelijk akkoord tussen ex-minister Antonio Palocci en de federale politie gehomologeerd. Dat dit alles zal zorgen voor een flink aantal nieuwe en spannende afleveringen van de novela Lula, hoeft geen betoog.

De verhouding Lula-Palocci heeft genoeg elementen om de kijkers te boeien. Die verhouding was niet altijd zo stekelachtig als nu. Palocci werd door Lula ingehaald in zijn regering (in 2006) met de woorden: “Niet al onze broers zijn grote vrienden. Ook al omdat we onze broers niet kunnen kiezen, maar een kameraad kiezen we wel. Onze relatie is die van twee kameraden, waarschijnlijk sterker dan de relatie tussen broers”, zo sprak Lula destijds. Tien jaar later werd de ex-president het voornaamste doelwit van de biecht van Palocci die eerder al zei: “Ik was geschokt om te zien hoe Lula het slechtste in de politiek bovenhaalde”. Dit stond o.m. te lezen in de open brief die Palocci naar de partij (PT) stuurde om zijn ontslag te melden.

Net als in een echte novela zal nu moeten afgewacht worden of Palocci zijn beweringen kan staven met harde bewijzen, zoniet zou het snel duidelijk worden dat zijn ‘delação premiada’ enkel samengesteld is uit beschuldigingen op basis “van horen zeggen”.

Foto - Agência Brasil

#Neymar #BraziliëNieuwsOnline #AntonioPalocci #PortoAlegre #STJ #Lula #EdsonFachin #STF #SérgioMoro

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page