top of page
  • Observer

Brazilianen niet meer welkom in de USA

TrumpBolso

Een studie van twee specialisten bij de USP (Universiteit São Paulo) wijst uit dat Brazilië erin slaagde om de reproductie van het coronavirus met meer dan de helft te verminderen. In februari van dit jaar droeg een geïnfecteerde de ziekte over aan gemiddeld 3,5 andere mensen. Vandaag is dat 1,4, in São Paulo zelfs nog wat minder: 1,3. Dat wil niet zeggen dat de pandemie onder controle is, verre van.

De jongste balans, gisteren vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid vermeldt een totaal van 22.666 doden en 363.211 geïnfecteerden. Brazilië staat nu op de tweede plaats met het hoogste aantal besmettingen, na de Verenigde Staten. Het beleid tegenover de pandemie verslechterde het imago van Brazilië in het buitenland; volgens de krant Estadão worden de investeerders hierdoor afgeschrikt. De Amerikaanse regering ging zover om een decreet uit te vaardigen met het verbod op toegang tot het land door reizigers die uit Brazilië komen. President Donald Trump dreigde hier al mee sinds het einde van april. Vorige vrijdag kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie aan dat Brazilië het nieuwe epicentrum is van de pandemie.

De maatregel van de Amerikaanse regering verbiedt de toegang voor buitenlanders die in de jongste 14 dagen in Brazilië verbleven. Trump wordt beschouwd als de belangrijkste geallieerde van Jair Bolsonaro, vermeed tot nog toe om kritiek op hem te geven in het publiek, maar zei: “Ik wil niet dat mensen uit het buitenland hier aankomen en onze mensen besmetten”. Hij zei dat op de dag dat Brazilië voor het eerst meer dan 1.000 doden registreerde in 24u tijd.

Video: stof nog niet helemaal neergedwarreld

De gevolgen van de publieke vertoning van de ministeriële vergadering van 22 april, blijven nog altijd nazinderen. Het thema van de vergadering was het plan Pró-Brasil, een programma voor de recuperatie van de economie. BBC Brasil nam de moeite om na te gaan in welke mate de pandemie van het coronavirus ter sprake kwam in de 2 uur durende meeting. Zij kwamen tot het besluit dat er precies 19 minuten en 18 seconden tijd werd besteed aan het onderwerp. Op die dag waren er in Brazilië 45.000 besmettingen met een totaal van 2.906.

BBC Brasil baseerde zich op het gebruik van woorden als “coronavirus”, “covid”, “pandemie”, “ziekte”, “onderlinge afstand”, “isolement” en “overlijden”, allemaal refererend of verwijzend naar de ziekte. Een groot deel van die verwijzingen ging om kritieken op de maatregelen, genomen door gouverneurs en burgemeesters om de epidemie in te dijken. Bolsonaro sprak 4 keer kort over het coronavirus en besteedde daar in het totaal 3 minuten en 6 seconden aan. Hij schold de gouverneurs en burgemeesters de huid vol, gaf kritiek op het sociale isolement en sprak over de “schandelijke vooruitzichten” m.b.t. de economische gevolgen. Ex-zorgminister Nelson Teich sprak 3 minuten en 44 seconden over het thema, zeggende dat hij een plan had voor de crisis in Brazilië, en dat als de regering “niet laat zien aan de samenleving dat ze de ziekte onder controle heeft, iedere poging om de economie te redden slecht zal onthaald worden”.


Meet2204202002MCorreaPR

Minister van Opvoeding Abraham Weintraub sprak helemaal niet over de pandemie, maar lanceerde een tirade zonder kop noch staart met een beledigende inhoud aan het adres van de ministers van het hooggerechtshof. Hij verdedigde zich hiervoor in het voorbije weekend via Twitter.

Zijn tirade: “Ze proberen een kolonie te maken van Brazilië. Dit land is geen… ik haat de term ‘inheemse volkeren’, ik haat die term. Het ‘zigeuner volk’. Er bestaat maar één volk in dit land, willen of niet. Wil je dat niet, donder dan op”.

Weintraub vindt dat er in Brazilië ‘privileges’ toegekend worden aan sommige ‘volkeren’: “Het gaat hier om het Braziliaanse volk, er bestaat slechts één volk. Het kan gaan om zwarten, japanners, nakomelingen van indianen, maar het moet verdorie om Brazilianen gaan! Het moet maar eens afgelopen zijn met dat gedoe van volkeren en privileges. Er kan maar één volk zijn, er mag geen minister zijn die denkt dat hij beter is dan het volk, dan een burger. Het is absurd dat het zover kon komen”.

Even later verdedigde hij de opsluiting van de ministers van het STF en schold hen uit als ‘vagabundos’. De hoofdstad Brasília omschreef hij als een ‘kanker’ en zei erbij dat hij de stad zou willen exploderen.

Zijn verdediging via Twitter: “Ze proberen mijn toespraak te verwringen om het land te destabiliseren. Ik heb de wetten, noch de instellingen of de eer van de inwoners aangevallen, bleef fatsoenlijk. Ik drukte enkel mijn verontwaardiging uit over individuen, een democratische VRIJHEID, in een besloten kring. Sommigen, niet iedereen, zijn verantwoordelijk voor ons lijden, wij burgers”.

Commentaar van een lezer: “Weintraub vergeet dat hij een publieke functie bekleedt als minister, en dat hij niet zomaar alles kan uitkramen om het nadien te bestempelen als een uitbarsting, een opwelling. Dat doet men in een biecht, bij een therapeut. Alles wat een minister of een president zegt, is van grote relevantie, goed of slecht”.

Bron 1Bron 2Bron 3

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead / Marcos Corrêa - PR

#NelsonTeich #BraziliëNieuwsOnline #AbrahamWeintraub #DonaldTrump #JairBolsonaro #PróBrasil #BBCBrasil #Coronavirus #COVID19

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page