top of page
  • Observer

Brood & Spelen

Plenar

Gisteren maandag was de dag dat het parlementaire leven had moeten hervat worden in Brazilië, dit na de eindejaarsfeesten en de vakantiemaand januari. Maar daar was weinig van te merken. De ceremonie die de parlementaire activiteiten van 2018 moest inluiden, kon rekenen op de aanwezigheid van de kamervoorzitter, zijn naaste medewerkers en de “gestelde lichamen”, dit echter voor een kleine minderheid van volksvertegenwoordigers. M.a.w. meer volk ‘on stage’ dan in de zaal. Het rode tapijt werd nochtans volledig uitgerold, vanaf de ingang van het congresgebouw tot aan de deur van de kamer van volksvertegenwoordigers.

Ook president Michel Temer stuurde zijn kat, maar liet wel een boodschap voorlezen, gevuld met lof op zijn eigen regering en de hoop uitsprekend op een goedkeuring van de geplande hervorming van de sociale zekerheid. Slechts 75 ‘deputados’ van een totaal van 513 (!) vormden de toehoorders. In de senaat was het al niet beter: slechts 12 van de 81 senatoren waren aanwezig op de eerste zitting van 2018.

Carnaval en verkiezingen

Het is uiteraard niet zo dat de 507 afwezige politici zitten rond te hossen in de straten, huppelend op de tonen van een of ander samba deuntje, in het kader van het carnaval. Maar de feestelijkheden zijn wel losgebroken en worden uitvoerig getoond op de Braziliaanse televisie. M.a.w., na de vakantiemaand is een hervatting van de werkzaamheden niet overal vanzelfsprekend, integendeel. In regel kan gesteld worden dat alles zich stilaan normaliseert vanaf 15 februari, min of meer.


Carnaval-Diabo

De stemming omtrent de (broodnodige) hervorming van de pensioenen werd vastgelegd op maandag 19 februari. De regering maakt zich zich sterk dat ze voldoende stemmen (308) zullen halen, maar velen twijfelen daar aan (en terecht). Immers, stemmen voor een niet populaire maatregel als deze brengt nogal wat kandidaten (voor de verkiezingen van oktober) in verlegenheid; het valt te verwachten dat velen deze confrontatie met hun kiezers niet aandurven of willen. Mocht de uitslag negatief zijn, dan wordt deze hete patat waarschijnlijk doorgeschoven naar de volgende regering, in 2019. Die zal niet anders kunnen dan de hervorming nog strenger aanpakken dan op dit moment vooropgesteld wordt. Het valt nog af te wachten of brood & spelen het allemaal zullen blijven compenseren. Het spookbeeld van Griekenland komt dichterbij.

Foto boven: Fotos Públicas - Jane de Araújo/Agência Senado

#BraziliëNieuwsOnline #Carnaval #MichelTemer #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page