top of page
  • Observer

Burgeroorlog?

Academia-das-Agulhas-Negras

Een groep van 89 reserve-militairen maakte een nota bekend waarin zij hun steun betuigen aan generaal Augusto Heleno die deze week, eveneens in een nota, uitgegeven door het Kabinet voor Institutionele Veiligheid (o.m. verantwoordelijk voor de veiligheid van de president en zijn familie), een dreiging uitte m.b.t. de mogelijke inbeslagname van de gsm toestellen van de president en zijn zoon Carlos. In die nota stond te lezen dat de inbeslagname “kan leiden tot onvoorspelbare gevolgen voor de nationale stabiliteit”.

De reactie van Heleno was het gevolg van een verzoek door minister Celso de Mello, decaan van het hooggerechtshof STF, aan het openbaar ministerie, om al dan niet een gevolg te geven aan de aanklacht hieromtrent door enkele parlementairen (Rui Falcão en Gleisi Hoffmann – PT) en oppositiepartijen (PDT, PSB en PV). Die aanklacht draait rond de beschuldiging van ex-minister van Justitie Sérgio Moro tegen de president en zijn tussenkomt bij de federale politie van Rio de Janeiro die een onderzoek uitvoeren tegen zijn zoon, senator Flávio Bolsonaro.

CNN Brasil meldt:

De reserve-militairen, allemaal gevormd in 1971 door de militaire hogeschool Academia das Agulhas Negras (Resende – RJ) waar ook Jair Bolsonaro afstudeerde (in 1977), betuigen hun “uiterst volledige en onvoorwaardelijke solidariteit” aan Heleno, niet alleen aan de nota die hij uitgaf op 22 mei, maar ook “met betrekking tot zijn leiderschap, zijn onberispelijk gedrag als militair, als burger en als minister van staat”.

De tekst staat bol van kritieken op het STF: “Wij volgen het nieuws via de sociale netwerken (aangezien, op enkele zeldzame uitzonderingen na, dat van TV-netwerken, kranten en radio’s, oneerlijk, leugenachtig en schurkachtig is, net zoals de hooggeachte president van de republiek zegt), de opeenvolgende willekeur, grenzend aan onwettigheid en oneerlijkheid, uitgeoefend door deze groep sponsors die tot een status van minister bij het STF werden verheven, de meerderheid zelfs zonder te slagen in een concours als rechter van een rechtbank in 1ste aanleg”.

En verder: “Het gaat hier om een onredelijke, illegale, onrechtvaardige, willekeurige en gewelddadige inmenging bij de president van de republiek, zijn ministers en goede burgers”. Zelfs het woord ‘burgeroorlog’ komt eraan te pas: “Het ontbreekt de ministers – niet allemaal – aan nobele motieven, fatsoen, waardigheid, eer, vaderlandsliefde en een gevoel voor rechtvaardigheid. Op die manier veroorzaken zij onzekerheid en een gebrek aan stabiliteit met een ernstig risico op een institutionele crisis met onvoorspelbaar resultaat, in het ergste geval zelfs een burgeroorlog”.

Om af te sluiten: “Wij zijn bereid om het land te verdedigen, zelfs met opoffering van ons eigen leven. We beschikken niet meer over de jovialiteit van de cadetten in die tijd, maar als volwassenen met een geweten, bewaren we onze vaderlandsliefde, het plichtsgevoel, enthousiasme en de grote verbintenis die wij aangingen voor de vlag van het vaderland, om de instituten te verdedigen, de eer, de Braziliaanse wetten, met inzet van ons eigen leven. Deze verbintenis kent geen vervaldatum, ze is ad eternum”.

Horen we hier het geluid van wapengekletter?

Bron

Foto: Ricardo Stuckert - Wikimedia Commons

#AugustoHeleno #CNNBrasil #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #CelsodeMello #FlávioBolsonaro #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page