top of page
  • Observer

BYD: voor wat hoort wat


De Chinese autofabrikant BYD zal de productie van elektrisch aangedreven voertuigen opstarten in Bahia. Het vooruitzicht is dat de eerste BYD EV's afgeleverd worden vanaf het laatste trimester van volgend jaar. Om de Chinezen aan te trekken voor de vervanging van Ford, de vorige automonteur in Camaçari (die stopte met de productie in 2021), mochten de federale regering en die van de deelstaat, naast het gemeentebestuur van Camaçari, niet bezuinigen op fiscale en andere gunsten.


Wat Bahia aanbiedt


- Volgens gouverneur Jerônimo Rodrigues (PT) krijgen de Chinezen een vrijstelling van 95% in de ICMS belasting (Imposto sobre Circulação de Mercadorias e Serviços), tot 2035.


- Elektrische voertuigen tot R$ 300.000, geproduceerd in Bahia, worden vrijgesteld van de IPVA heffing (rijtaks). Deze regel geldt speciaal voor het Chinese bedrijf met de verwachting dat zij de enigen zijn die auto's bouwen in Bahia.


De vicepresident van het bedrijf, Stella Li, en gouverneur Jerônimo Rodrigues (beiden links op de foto) voor de gekende Farol da Barra in hoofdstad Salvador


- Net zoals Ford voorheen, mag BYD gebruik maken van de haven in Aratu om basis-materialen in te voeren, alsmede om auto's te exporteren die in Bahia gemaakt werden.


- De deelstaatregering verbindt zich ook aan de verplichting om wegen te asfalteren en de verlichting te onderhouden op de wegen die de fabriek in Camaçari verbinden met de haven in Aratu.


- Burgemeester Elinaldo Araújo van Camaçari bevestigt onderhandelingen met de gemeenteraad om BYD vrij te stellen van de gemeentelijke heffingen ISS (Imposto Sobre Serviços - belasting van diensten) en IPTU (Imposto Predial e Territorial Urbano - onroerend goed belasting), naast het versnellen van de procedures voor het bekomen van licenties en vergunningen.


Publicitaire illustratie voor het model Dolphin van BYD


De federale regering


President Lula nam actief deel aan de onderhandelingen, tijdens zijn reis naar China, en ook in Brasília. Hij luisterde naar de vragen van het bedrijf over vrijstellingen van de federale heffingen Pis (Programa de Integração Social) en Cofins (Contribuição para Financiamento da Seguridade Social), alsmede de IPI (Imposto sobre Produtos Industrializados). Tot nog toe viel hier geen beslissing over.


Lula verbond er zich wel toe om een bezoek te brengen aan de fabriek in het begin van de productie, of bij de aflevering van de eerste voertuigen. Een andere belofte zou bestaan in het stimuleren van de verkoop van elektrische voertuigen in Brazilië, net als de vernieuwing van de vloot autobussen, dienstvoertuigen en ambulances.


Wat doet BYD in ruil?


Een investering van R$ 3 miljard die zal gebruikt worden in de aankoop en inrichting van drie fabrieken in Bahia.


Een van de grootste problemen bij de sluiting van de Ford-fabriek, was het ontslag van de werknemers. Met de komst van BYD hoopt de regering van Bahia dat er 5.000 nieuwe banen geschapen worden in de regio, rechtstreeks en onrechtstreeks.


Regionale akkoorden


Van de Chinezen wordt verwacht dat ze voorrang zullen bieden aan bedrijven uit Bahia om werken uit te voeren, diensten in te huren en grondstoffen aan te kopen bij lokale leveranciers, nodig voor de inplanting en de activiteiten van het bedrijf.


Byd zal ook zorgen voor de aanwerving en training van specialisten, voornamelijk ter plaatse, om in te zetten in de productie. Het ligt ook in de bedoeling om werknemers uit te wisselen tussen beide landen.


Good luck Bahia.


UOL Notícias


Foto's: Joá Souza - Feijão Almeida/GOVBA

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page