top of page
  • Observer

Cabral: wat Palocci kan, kan ik ook

S-Cabral

Als er al één Braziliaanse politicus is die kan meedoen aan de wedloop van de meest corrupte politici, dan is het wel voormalige gouverneur Sérgio Cabral. Hij is evenwel niet de enige gouverneur van Rio de Janeiro die kennismaakte met de binnenkant van een cel. Denk maar aan Anthony Garotinho, Rosinha Matheus en onlangs opgesloten, Luiz Fernando Pezão. Cabral zit al sinds vorig jaar in de gevangenis en kijkt op dit moment tegen een straf aan van 198 jaren en zes maanden opsluiting. Uiteraard zal hij dat niet echt beleven, omwille van de strafwetgeving die niet toelaat dat iemand langer dan 30 jaren opgesloten wordt. Maar de man is nu 55. Het vooruitzicht om een groot deel van de rest van het leven opgesloten te blijven, doet een mens nadenken, zo ook Cabral.

Tot nog toe legde hij geen bekentenissen af en gaf nooit toe dat hij smeergeld kreeg van bedrijven, in ruil voor het toekennen van openbare werken. Hij verontschuldigde zich wel bij de rechter dat hij gebruikmaakte van ‘caixa 2’, en daar hield het mee op. Deze week verscheen het nieuws in de krant (O Globo): Cabral zou een ‘delação premiada’ willen afsluiten, i.s.m. het federale openbare ministerie, en met de procureur-generaal van de republiek. Het gaat om een gerechtelijk akkoord waarbij gunsten zoals strafvermindering worden toegestaan aan de veroordeelde, in ruil voor bekentenissen.

In het kader van dit besluit trekt advocaat Rodrigo Rocca, die de verdediging van Cabral verzorgt sinds november 2016, zich terug. Cabral werd er toen van beschuldigd om de aanvoerder te zijn van een corruptieschema dat R$ 210 miljoen wegsluisde van de overheidskoffers.

“Ik stap inderdaad uit de verdediging. Ik werk niet mee en kan me niet verzoenen met een gerechtelijk akkoord, al dan niet in ruil voor gunsten. Het gaat niet om een breuk tussen mij en mijn client, maar wel om een uitstap die de intrede van een andere collega toelaat”, aldus Rocca.

Het ligt in de verwachtingen dat de mogelijke bekentenissen van Cabral, die twee mandaten als gouverneur volbracht, figuren op een hoger niveau betrekken in het schandaal, rechters van het hooggerechtshof STJ en van het tribunaal van justitie in Rio de Janeiro, ambtenaren van de openbaar ministerie in Rio, alsmede de openbaring van de afkoop van stemmen die ertoe leidden dat Rio de Janeiro uitgekozen werd als zetel van de Olympische Spelen in 2016, en bevestiging van bepaalde misdaden die reeds bekend werden via andere gerechtelijke akkoorden. Het hoeft geen betoog dat de bedoelingen van Cabral veel hoofdpijn bezorgen aan bepaalde lui. De ex-gouverneur denkt waarschijnlijk ‘Als het lukte voor Antonio Palocci, dan moet het mij ook lukken’ (Palocci – PT, ex-minister bij Lula, slaagde erin om zijn straf om te zetten in huisarrest na het afsluiten van een ‘delação premiada’).

In zijn meest recente verhoor door de federale rechte Marcelo Bretas, op 14 december, opteerde Cabral om niet te antwoorden op de vragen, hiermee een wijziging van zijn strategie inluidend. Cabral heeft bij vorige ondervragingen altijd geantwoord op de vragen.

Bron

Foto: Tomaz Silva - Agência Brasil

#MarceloBretas #BraziliëNieuwsOnline #AnthonyGarotinho #AntonioPalocci #LuizFernandoPezão #SergioCabral #RosinhaMatheus

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page