top of page
  • Observer

Cadastro Positivo: een financieel CV

Emprestimo

De Braziliaanse Senaat keurde deze week een project goed dat de automatische insluiting inhoudt van burgers die hun rekening op tijd betalen, in het zogenaamde “Cadastro Positivo”. Die registratie bestond al langer (sinds 2011) maar enkel voor hen die dat toelieten, via het platform van Serasa (Centralização de Serviços dos Bancos), een bedrijf dat opgericht werd (in 1968) door de Braziliaanse banken om informatie te verzamelen over burgers en bedrijven m.b.t. kredieten, tegenwoordig opererend onder de naam Serasa Experian.

Het “Cadastro Positivo” heeft als doel een grotere transparantie van het profiel van de consumenten om kredieten te vergemakkelijken, en daarnaast een vermindering toe te laten van de spread (het verschil tussen de kost van de kredieten en datgene wat werkelijk aangerekend wordt voor leningen). In de praktijk komt een Cadastro Positivo neer op een soort financieel curriculum van de consument, een gegevensbank die aantoont dat hij/zij zijn/haar rekeningen op tijd betaalt.

Het is namelijk zo dat de goede betalers momenteel peperdure intresten betalen die de tekorten van de wanbetalers moeten indekken. Door het nieuwe project zal dat niet meer mogelijk zijn. Bovendien zullen de banken dan geen reden meer hebben om de spread niet te verlagen.

Het CNC (Confederação Nacional do Comércio de Bens, Serviços e Turismo) bracht in februari een rapport uit waarin bleek dat het percentage van Braziliaanse families met schulden alweer steeg tot 61,5%, het grootste percentage sinds december 2017. 78,5% van deze schulden werden veroorzaakt door het gebruik van kredietkaarten.

Niet iedereen gaat akkoord met de insluiting die, vanaf de ondertekening door president Bolsonaro, automatisch zal gebeuren. Ione Amorim, economiste bij Idec (Instituto Brasileiro de Defesa do Consumidor – consumentenbond): “Door de automatische en verplichte registratie in het systeem zal de consument het doelwit worden van financiële instellingen die hem of haar een financiering willen aansmeren. Geen enkele instelling legt duidelijk uit welke criteria zullen toegepast worden. Welke entiteit zal dit controleren? En hoe zal de consument de gegevens over hem/haar kunnen raadplegen?”

Volgens Serasa Experian zijn er momenteel 114 miljoen Brazilianen die gebruikmaken van kredieten. Het bedrijf benadrukt dat het “Cadastro Positivo” een daling zal toelaten van de intresten, omdat het huidige systeem enkel het profiel van de wanbetalers herkent waardoor de intresten zo hoog zijn in Brazilië; m.a.w. de analyse is tot op vandaag gelijk voor iedereen, met of zonder schulden.

Bron

#Serasa #BraziliëNieuwsOnline #SerasaExperian #IDEC #JairBolsonaro #CNC #CadastroPositivo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page