top of page
  • Observer

Cadeautje voor de oppositie

51860943472_606f43695e_c

De uitslag van de jongste Datafolha laat er geen twijfel over bestaan: de voorsprong van ex-president Lula op zijn rivaal, de huidige president Bolsonaro, laat uitschijnen dat de eerste een goede kans maakt om de verkiezingen te winnen in de eerste ronde. Die vaststelling leidde er al toe dat Bolsonaro zei dat hij naar het buitenland zou trekken, mocht Lula winnen. Anderzijds doet hij – wellicht tegen beter weten in – pogingen om de bevolking, vooral de arme bevolking in het noordoosten van het land, voor zich te winnen door te zwaaien met cadeautjes.

Op doortocht in de noordoostelijke staat Paraíba zei Bolsonaro dat de steunuitkering Auxílio Brasil zal opgetrokken worden van R$ 400 naar R$ 600. Niet alleen dat, maar ook: “Ten tijde van de Bolsa Família (de vorige benaming van de uitkering) werd de uitkering geschrapt wanneer de begunstigde een baan vond. Bij de Auxílio Brasil mag men gerust gaan werken, zonder de uitkering te verliezen”.

Te vrezen valt dat het populisme van Bolsonaro niet zal volstaan om de zaken om te keren. De gebeurtenissen met Milton Ribeiro, zijn ex-minister van Opvoeding, beginnen uit de hand te lopen. De federale politie tapte de telefoon af van Ribeiro, tijdens het onderzoek. Hierbij lekte een gesprek uit tussen de ex-minister en zijn dochter waarin hij haar zei dat hij gewaarschuwd werd door Bolsonaro in eigen persoon: “Hij zei me dat hij een voorgevoel heeft dat er een huiszoeking en inbeslagname op komst zijn”. Dat telefoontje vond plaats op 9 juni.

De president was op dat moment in de Verenigde Staten, samen met minister Anderson Torres. Deze laatste heeft, als minister van Justitie, de federale politie onder zich die de huiszoekingen, inbeslagnames en arrestaties verrichtte op de adressen van Milton Ribeiro en de dominees die betrokken zijn in het onderzoek naar corruptie bij het ministerie van Opvoeding. De huidige baas van de federale politie is Márcio Nunes, een vriend van Torres. Voor zijn benoeming was hij secretaris-executive op het ministerie van Justitie.

Het uitlekken van het onderzoek en de verdenking van tussenkomst van president Bolsonaro resulteerde in een verzoek van het federale openbare ministerie om de zaak in handen te geven van het hooggerechtshof STF.

Milton Ribeiro werd ondertussen weer vrijgelaten, maar de aangerichte schade is zeker niet van aard om Bolsonaro in een beter daglicht te stellen, integendeel. De oppositie wrijft in zijn handen met het verrassende cadeautje.

Bron

Foto: Clauber Cleber Caetano/PR

#Paraíba #Datafolha #AndersonTorres #MiltonRibeiro #JairBolsonaro #Lula #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page