top of page
  • Observer

Camilo Santana: De PT maakte fouten

Camilo-Santana-R-Stuckert

Een regering die tekeer gaat tegen zijn eigen partij, zoals momenteel het geval is in Brazilië, heeft geen oppositie nodig, louter om oppositie te voeren, dat doen ze immers zelf. Van een echte oppositie die opbouwende kritiek produceert en alternatieven voorstelt, is er al helemaal geen sprake. Die zou eigenlijk moeten komen van de belangrijkste partij aan die kant, met name de PT. Die hebben echter andere prioriteiten: Lula Livre (en dat zou nu wel eens snel kunnen gebeuren), een leider die het niet nodig vindt om te vernieuwen en zegt dat zijn arbeiderspartij de meest geactualiseerde partij ter wereld is. Dat niet ieder partijlid daar hetzelfde over denkt, kon al vastgesteld worden door de recente uitspraken van Rui Costa (PT), gouverneur van de staat Bahia (met als gevolg dat andere partijen hem graag zouden opnemen). Zijn uitspraken worden nu, in enigszins vergelijkbare woorden, herhaald door zijn collega in Ceará, Camilo Santana (PT – foto boven), geïnterviewd door de krant Estado.

Santana vindt dat ex-presidentskandidaat Ciro Gomes (PDT) een fout maakt door zijn voortdurende aanvallen op de PT, dit omdat volgens hem niemand in staat is om een waardige kandidaat naar voren te schuiven die centrum-links zou kunnen vertegenwoordigen. Hij vindt ook dat de PT een verkeerde tactiek toepast in de manier waarop zij oppositie voeren tegen de regering Bolsonaro, en dat zij een alternatief hadden moeten voorstellen voor de hervorming van de pensioenen i.p.v. enkel maar tegengas te geven.

“De PT kwam erg sterk uit de jongste verkiezingen. Fernando Haddad haalde 47 miljoen voorkeurstemmen, de partij kreeg het grootste aantal volksvertegenwoordigers in de Kamer en ook een meerderheid van de gouverneurs. De sociale basis is erg sterk”.

“Volgens mij had Haddad zich anders moeten voorstellen aan het publiek. Hij had zich moeten tonen op de televisie, en toegeven dat de PT fouten maakte in de economie, in de politiek. Als professor en verdediger van een goede scholing, had hij moeten streven naar een vereniging van alle Brazilianen. Er bestaat namelijk een enorme polarisatie. De PT maakte een grote fout door geen zelfkritiek te uiten, door zichzelf niet opnieuw uit te vinden, niet te vernieuwen. Hiervoor word ik binnen de partij bekritiseerd. Maar hoe moet je Brazilië anders weer veroveren? Er moet een verandering komen, voornamelijk in het zuiden, in het zuidoosten waar er een sterk anti-PT gevoel heerst. De partij moet zichzelf vernieuwen, zich in bepaalde aspecten opnieuw uitvinden om dat deel van de bevolking te overtuigen die teleurgesteld werden, die niet meer in ons geloven. De partij moet aantonen dat dit mogelijk is, dat er erg veel goeie en belangrijke zaken gerealiseerd werden, en nog kunnen gerealiseerd worden. Dit wordt volgens mij verhinderd door een te sterke centralisatie”.

“De partij zou geen oppositie moeten voeren, enkel maar omdat ze tegen de huidige regering is. Ikzelf, in mijn eigen deelstaat, hou van opbouwende kritieken. Dat soort oppositie kan onze ogen openen waardoor we een andere visie krijgen op de dingen. Een laag-bij-de-grondse, louter politieke oppositie, is naast de kwestie. Wat moet aangetoond worden, zijn de belangrijke wegen naar een groei, leidend naar meer sociale gelijkheid. Vandaar mijn houding m.b.t. de hervorming van de sociale zekerheid, niet alleen de mijne, maar ook die van mijn collega’s Rui Costa (Bahia) en Wellington Dias (Piauí). De nood aan een hervorming mag niet ontkend worden. Ik voerde die al door in mijn eigen staat in 2016. Ik kon enkel niet de minimumleeftijd aanpassen omdat de grondwet dat niet toeliet. Maar het is een probleem dat de deelstaten en het land onder ogen moeten zien. Het is onze rol om een hervorming te verdedigen die niet nadelig is voor de armsten, de rurale bevolking die geen kapitaal kan opbouwen, en hierbij privileges weghalen zonder de armste sociale laag van de bevolking te benadelen, zij die het meest noodlijdend zijn. Het is dát wat de PT zou moeten verdedigen. Ik denk dat de PT de kans verspeelde om het einde van die privileges te verdedigen, zeggende: wij zijn voor de hervorming, maar wel eentje die de armen niet benadeelt. Dat had onze vlag moeten zijn. Ik verdedigde dit”.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#Estado #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #CamiloSantana #JairBolsonaro #RuiCosta #WellingtonDias #PT #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page