top of page
  • Observer

Carla verzamelt polemieken

BolsoZambelliFB

Carla Zambelli stond op de 57ste plaats tussen de 70 verkozen federale volksvertegenwoordigers in São Paulo, in 2018, ver achter (bijvoorbeeld) Joice Hasselmann van dezelfde partij (PSL). Joice haalde meer dan een miljoen stemmen en werd de leidster van de regering in de Kamer, tot dat zij in ongenade viel (zoals gebruikelijk bij Bolsonaro). Vandaag staat Zambelli het dichtst bij de president, meer, ze ontpopte zich tot een constant personage in de recente polemieken rondom de regering.

Eerst was er de uitwisseling van boodschappen tussen haar en Sérgio Moro, de voormalige minister van Justitie. Deze boodschappen bewijzen hoe zij probeerde om Moro in de regering te houden, te midden van de crisis rond het ontslag van de directeur-generaal van de federale politie, Maurício Valeixo. Zambelli ging zover om Moro een zetel te beloven bij het hooggerechtshof STF, een oude droom van de ex-Lava Jato rechter (en van vele andere rechters in het land). Moro antwoordde laconiek dat “hij niet te koop was”. Zambelli kon er niet mee lachen, nog minder omdat Moro kort daarvoor nog de peetvader was van haar huwelijk. Een en ander zal ertoe leiden dat zij een getuigenis zal moeten afleggen bij het STF in deze affaire (de poging van Bolsonaro tot politieke tussenkomst bij de federale politie).

Nadien speelde Carla een centrale rol in de zoektocht naar een eervol vertrek van Regina Duarte als secretaris voor Cultuur. Het was Carla die onderhandelde met Bolsonaro om haar vriendin een postje te bezorgen bij Cinemateca (instituut waar films bewaard worden in São Paulo) opdat de 72-jarige niet met lege handen zou blijven zitten, na haar vertrek bij O Globo waar de actrice goed betaald werd. Meteen zorgde Carla dan ook maar voor een opvolger en ging praten met acteur Mário Frias om hem te peilen en aan te duiden bij de president.

De polemiek van vandaag is wat ernstiger. In een interview door Radio Gaúcho, vorige maandag 25 mei, liet zij blijken voorkennis te hebben van operaties, gepland door de federale politie tegen gouverneurs: “Er bestaan al enkele acties die op het punt staan om uitgevoerd te worden. In de komende maanden wordt dit werkelijkheid, mogelijk onder de naam ‘Covidão” of… Ik weet niet welke naam zij er zullen aan geven, maar enkele gouverneurs worden al onderzocht door de federale politie”. Gisteren startte de federale politie een actie op tegen gouverneur Wilson Witzel (Rio de Janeiro), momenteel een grote tegenstander van Bolsonaro. In politieke kringen rees de verdenking dat die actie vooraf gelekt was aan parlementairen ‘bolsonaristas’. Major Fabiana (PSL), volksvertegenwoordigster voor Rio de Janeiro had ook al soortgelijke geruchten laten horen, dat “er iets op komst was tegen Witzel”.

Erick Witzel, de zoon van de gouverneur, trok aan de alarmbel: “Gisteren kondigde Carla Zambelli aan bij Radio Gaúcho dat er operaties op komst waren tegen gouverneurs. Vandaag is de politie in de woning van Witzel. Hoe komt het dat een volksvertegenwoordigster over dergelijke informatie beschikt? Dit is andermaal een bewijs van inmenging. Is het daarom dat Bolsonaro Valeixo wilde vervangen door iemand anders?” , zo vroeg hij zich af.

Toen de operatie Placebo (zo genoemd door de PF) gisterenmorgen werd uitgevoerd, was Zambelli aanwezig in het Palácio do Planalto, samen met de president. Toen die eerder zijn officiële residentie verliet, zei hij tegen de pers “Mijn felicitaties aan de federale politie”.

De nationale federatie van de federale politie (Fenapef) gaf een nota uit waarin het onderzoek tegen Witzel verdedigd werd, eraan herinnerend dat Zambelli een goede relatie heeft met de vereniging van de politiechefs ADFP (Associação dos Delegados da Polícia Federal): “De link van de parlementair en de goede relatie met de ADFP is welbekend sinds haar leiderschap bij de beweging Nas Ruas (zie lager). De onderzoeken zelf en de geheimhouding van de operaties moeten evenwel behouden blijven onder alle omstandigheden”, zo klinkt het.

Wie is Carla Zambelli, de nieuwe vertrouweling van de president?

Carla Zambelli Salgado (39 – PSL) is een projectleidster, activiste en nu federale volksvertegenwoordigster voor São Paulo. Zij was de oprichtster van de beweging Nas Ruas en werd bekend door haar activisme bij de afzetting van president Dilma Rousseff (in 2016 – foto hieronder). Zij staat bekend voor haar steun aan de federale politie in het ganse land in de strijd tegen corruptie, meer bepaald het Lava Jato schandaal waar de arbeiderspartij PT in ruime mate betrokken was. Haar profiel is rechts en conservatief. In 2017 verklaarde ze zichzelf als monarchiste, na gesprekken met afstammelingen van de keizerlijke familie. Haar leuzen zijn “Minder staat, meer gerecht en echte opvoeding”.

ZambelliNasRuas

Polemieken

Na het onverwachte overlijden van Gustavo Bebianno twitterde Carla het onderstaande Bijbelse fragment en voegde er nog een zinnetje aan toe:

Ik zweer dat Ik zal doen wat Ik van plan was. Zoals Ik het heb besloten, zo zal het ook gebeuren, zegt de Heer van de hemelse legers. Jesaja 14:24

Iedereen die zich verzet tegen het project van God, zal getroffen worden door een pijl, en vanzelf terugkeren naar zijn oorsprong.

Na de hevige reacties werd de tweet verwijderd met het excuus dat zij “verkeerd begrepen werd”.

Bebianno was de voormalige minister van het Secretariaat-generaal van de regering, een persoonlijke vertrouweling van Bolsonaro die hem later ontsloeg nadat zijn zonen een conflict met hem uitlokten. Bebianno overleed aan een hartaanval op 14 maart van dit jaar.

In 2018 werd de beweging Brasil Nas Ruas, geleid door Zambelli, veroordeeld tot een boete van R$ 40.000 als morele schadevergoeding, wegens de publicatie van een fake news bericht dat volksvertegenwoordiger Jean Wyllys bestempelde als een pedofiel (Wyllys, lid van de linkse partij PSOL, is inmiddels uitgeweken naar het buitenland omdat hij met de dood bedreigd werd, naar eigen zeggen).

Verder werd zij aangeklaagd omdat zij volksvertegenwoordigster Joice Hasselmann beledigde. In een interview met José Luiz Datena (TV Bandeirantes) beweerde Zambelli dat de noordelijke staat Ceará knoeide met de sterftecijfers van de pandemie. Vorig jaar maakte het weekblad Veja bekend dat haar zoon ingeschreven werd in de militaire school van Brasília zonder dat hij het normale toegangsexamen moest afleggen.

Bron

Foto's: Facebook

#JoiceHasselmann #GustavoBebianno #MajorFabiana #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #ReginaDuarte #LavaJato #CarlaZambelli #JairBolsonaro #Cinemateca #MárioFrias #Brasília #PaláciodoPlanalto #TVBandeirantes #MaurícioValeixo #JeanWyllys #STF #DilmaRousseff #WilsonWitzel #Veja #NasRuas #SérgioMoro #JoséLuizDatena

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page