top of page
  • Observer

Carlos de tovenaar

CarlosWizard

De jongste cijfers omtrent de pandemie van het coronavirus in Brazilië zijn op zijn minst schrikwekkend. Gisteren werd een nieuw macaber record gevestigd: 1.349 Brazilianen verloren het leven in de voorbije 24 uren waardoor het totale aantal doden sinds de uitbraak nu meer dan 32.600 bedraagt, en 587.000 geïnfecteerden. Het virus bereikte 72% van de steden in het land; 30% daarvan meldden overlijdens.

Vrijwel niemand twijfelt eraan dat het beleid van de Braziliaanse president en gebrek aan een eenvormige aanpak door de diverse autoriteiten van deelstaten en gemeentes bijdroeg tot de ontstellende ontwikkelingen. Eén zorgminister werd wandelen gestuurd, de tweede stapte zelf op. Het ministerie van volksgezondheid, momenteel een van de belangrijkste ministeries, is nu in handen van een interim minister, generaal Eduardo Pazuello, geen geneesheer. Hij omringde zich met een dozijn andere militairen. Deze week werd een nieuwe nummer 3 aangekondigd in het team, met name de zakenman Carlos Martins (foto), beter gekend als Carlos Wizard (63).

Carlos is de oprichter van de franchise groep Wizard, een keten van scholen waar de Brazilianen Engels studeren (hij verkocht zijn aandelen in 2013 en werd hierdoor een miljardair). Hij is nu de eigenaar van Mundo Verde, een keten van winkels waar natuurlijke en organische producten verkocht worden, in gans Latijns-Amerika. Carlos is het volkomen eens met president Bolsonaro omtrent het gebruik van chloroquine als belangrijkste wapen in de strijd tegen het coronavirus. Hij werd aangekondigd als de nieuwe “secretaris van wetenschap, technologie en strategische benodigdheden” bij het ministerie.

In een interview door de krant O Globo zei hij dat er voor 100% zou ingezet worden op het gebruik van chloroquine, en dat de regering al tien ton grondstoffen aankocht in Indië om het geneesmiddel te produceren. Het zou gaan om een aankoop van R$ 30 miljoen.

Wizard: “Internationale wetenschappelijke studies tonen de efficiëntie aan van de substanties van het medicijn, in het preventieve gebruik”. Hij zei er niet bij om welke studies het ging.

Recente studies, zoals die gepubliceerd in het gerespecteerde medische tijdschrift The Lancet, vindt hij twijfelachtig. Hij wees er zelfs op dat de studie in kwestie het onderwerp vormt van een audit, zoals bevestigd door het blad: “Er wordt veel gefantaseerd rondom chloroquine en hidroxichloroquine, maar in werkelijkheid bestaan ze al 50, 60 of 70 jaren. Tot nog toe stelde niemand vragen, of was tegen een behandeling met deze medicijnen. Indien iemand dit geneesmiddel neemt gedurende vijf dagen, zal dat dan kwalijke gevolgen hebben? Neen, er zal een leven gered worden”.

De nieuwe secretaris verdedigt ook een wijziging in de aanbeveling van het ministerie ten tijde dat Luiz Henrique Mandetta nog aan de leiding stond. Volgens Wizard moeten mensen die verdacht worden van besmetting onmiddellijk behandeld worden nadat de eerste symptomen verschijnen. Hij is voorstander van een profylactische gebruik, m.a.w. om te voorkomen dat men besmet wordt met het virus: “De aanbeveling van het ministerie van Gezondheid, met name die van het secretariaat van wetenschap, is nu net het tegenovergestelde: iemand krijgt de eerste symptomen, gaat naar een hulppost, de eerste hulp, een publiek of privé hospitaal”, aldus Wizard die ook vindt dat mensen uit de nauwe kring van een geïnfecteerde deze behandeling moeten krijgen: “Eenmaal geïnfecteerd, begin dan onmiddellijk met het proces van een preventieve behandeling, ook voor mensen uit zijn of haar familie”.

Bron

Foto: Wikipedia Commons

#EduardoPazuello #CarlosWizard #BraziliëNieuwsOnline #TheLancet #MundoVerde #LuizHenriqueMandetta #Coronavirus #COVID19 #OGlobo #Chloroquine

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page