top of page
  • Observer

Ceará, een gemeenschappelijke vijand

fn-ceara

Een akkoord, afgesloten tussen de misdaadfracties PCC, CV en GDE wijst naar een gemeenschappelijke vijand: enerzijds de deelstaat Ceará en anderszijds ook de nieuwe federale regering Bolsonaro, ook al is dat vooralsnog niet uitgesproken.

Het lijstje is aanzienlijk: een honderdtal aanvallen tegen publieke gebouwen, bussen die in brand gestoken werden en zelfs een poging om een viaduct te laten instorten door een ontploffing aan een van de pijlers, acties die de noordelijke deelstaat Ceará de jongste dagen in hun greep hielden. Meer dan 150 aanhoudingen werden verricht op beschuldiging van deelname aan de criminele acties. Die acties vormen de vrucht van de samenwerking tussen rivaliserende misdadige organisaties, voornamelijk tegen de regering van de deelstaat na enkele fatale uitspraken van de de nieuwe secretaris van de administratie van strafinstellingen, Luís Mauro Albuquerque die strengere maatregelen aankondigde om de criminele organisaties onder controle te krijgen. Een van die aangekondigde maatregelen bestaat erin om de gevangenen van diverse fracties niet meer van elkaar te scheiden, een klaar en duidelijke boodschap van “jullie mogen elkaar uitmoorden”, of “bekijk het nu zelf maar”.

De huidige indeling ontstond na de aanvallen van 2017, nadat leden van diverse fracties elkaar begonnen te executeren in de gevangenissen van de deelstaat Amazonas. Het ging toen om een heuse oorlog tussen de CV (Comando Vermelho – Rio de Janeiro) en de PCC (Primeiro Comando da Capital – São Paulo).

De dreigende taal van Albuquerque had als gevolg dat de criminele fracties met elkaar gingen samenwerken om een antwoord te geven aan de autoriteiten. Naast de CV en de PCC gaat het ook nog om de FDN (Família do Norte, voornamelijk operationeel in het noorden van Brazilië, niet zozeer in Ceará, naast een alliantie met de CV, vorig jaar afgebroken), en de GDE (Guardiões do Estado, een lokale groep die samenwerkt met de PCC). De bandieten zochten naar een zekere samenwerking, bekendgemaakt via zogenaamde “salves”, berichten bestemd voor de leiders en leden van diverse fracties. Een voorbeeld:

“Broeders van de GDE, we vragen nederig uw begrip voor de aankomst van eender welk leiderschap van de PCC of CV in onze gevangenissen, dat jullie hen onthalen en hun behandelen als collega’s, hen water geven, voedsel, een tandenborstel, zeep, kleren en bedlinnen”, een deel van een “salve” afkomstig van de koepel van de GDE. Een ander uittreksel: “Gezien de situatie, laten we even een wapenstilstand toepassen, dit omdat men ons wil met opzet wil doden. Omdat wij de bedoelingen van de gerechtelijke instanties kennen, zullen wij niet ingaan op deze provocatie. We gaan onze collega’s bandieten ontvangen met de eer die hen toekomt, en verwachten hetzelfde van hun kant”.


salve

Een andere “salve” is grimmiger: “Wij zullen geen enkele repressie en verandering in het strafsysteem aanvaarden. Indien men ons niet geloofd, dan zal er hoge prijs betaald worden. Wij gaan hier niet met gekruiste armen afwachten wat dit beulse regime allemaal gaat uitvoeren”. Deze woorden werden gevolgd door een aantal bedreigingen aan de regering van de deelstaat (Ceará): “Indien jullie beginnen te rommelen met eender welke fractie, dan is het bevel klaar en duidelijk: algemene terreur, banken in brand steken, postkantoren, politiekantoren, en het vernietigen van bruggen en viaducten. We zullen zorgen voor een publieke chaos”, zo beloven ze.

Vijf opeenvolgende dagen van terreur leverde de aanwerving op van 373 nieuwe politieagenten, vers geplukt uit de academie van de politie, 220 extra gevangenisbewakers, 300 manschappen van de Força Nacional (speciale eenheid van de strijdkrachten – foto boven), gestuurd door de regering van Bolsonaro, en een verzoek om hulp van andere noordoostelijke staten. De deelstaat Bahia stuurde al 100 manschappen en er zijn vooruitzichten dat er nog meer naar Ceará zullen gaan. De burgerlijke politie wees al meer dan 50 bendeleden aan die verdacht worden van de verspreiding van deze “salves”, een aanpak die verschilt van vorige gelegenheden.

Ook vorig jaar kende Ceará al een reeks terreuracties, ontstaan uit de ontevredenheid binnen de strafinstellingen. Die acties stopten nadat de overheid toegaf en leden van diverse criminele organisaties scheidden en in verschillende gevangenissen plaatsten. De aankondigingen van Mauro Albuquerque zorgden er nu voor dat de verschillende fracties een poging doen om zich te verenigen tegen een “gemeenschappelijke vijand”. Wie vertrouwd is met de realiteit van de gevangenissen in de regio, de families kent van de ingeslotenen en de jonge misdadigers, herkent de situatie. Zij begrijpen de houding van de federale overheid en de regering van de deelstaat als “Laten we de zaken op orde stellen, de misdaad voorgoed uitroeien”, m.a.w. een niet mis te verstane bedreiging aan het leven waaraan zij gewoon zijn. Deze groepen jongeren zijn voornamelijk actief in de periferie van de steden van Ceará, daar “waar de misdaad overheerst”. In de betere wijken, de toeristische trekpleisters, gebeurt weinig of niets. De boeven kennen hun terrein, weten waar ze binnen kunnen, of weggaan: dichtbevolkte wijken in de randstedelijke gebieden. De overheid deed er niets aan, negeerde alles wat gebeurde buiten de gebieden waar de toeristen naartoe trekken.

De gouverneur

Gouverneur Camilo Santana (PT) liet weten via zijn Facebook pagina dat “het versterkte regime voor de publieke veiligheid zal doorgaan, met meer kracht en zolang als nodig om de orde te herstellen en om de verantwoordelijken voor deze terreur achter de tralies te zetten. Want dit is precies wat zij willen: ervoor zorgen dat de overheid de strenge maatregelen intrekt, iets wat heel zeker niet zal gebeuren. Integendeel: we zullen steeds harder optreden tegen de misdaad. We hebben speciaal een nieuw secretariaat opgericht om het gedrag in de strafinstellingen te verstrengen, vastbesloten om te handelen binnen de normen van de wet en om aan te tonen dat de overheid hier het commando voert”, aldus Santana.

The answer my friend is blowin’ in the wind…

Bron

Foto's: José Cruz - Agência Brasil - Divulgação

#CV #PCC #SãoPaulo #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #MauroAlbuquerque #CamiloSantana #FDN #GDE #Amazonas #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page