top of page
  • Observer

Cello’s overstemd door kogels

Criancas-Tiroteio-Mare-Repr

Met het geluid van fluitende kogels en het geraas van helikopters boven het hoofd van de leerlingen in de gemeentelijke school ‘Medalhista Olímpico Lukas Saatkamp’, in het favela complex Maré (Rio de Janeiro) werden gisteren de tonen van de cello’s, bespeeld door de kinderen, overstemd. De leerkrachten probeerden de kinderen te bedaren maar lukten daar slechts gedeeltelijk in. Paniek en meer dan twee uren rennen voor het leven waren het gevolg van een politionele actie waarbij minstens 8 doden vielen.

Lerares Myllena Rosário getuigde: “Ik was zelf wanhopig. Het was een verschrikking. Naast de pantserwagens van de politie (caveirão) op de straat, werd er ook geschoten vanuit de helikopters. Het was een angstwekkende situatie. We moesten wachten in de gangen van de school terwijl de helikopters wegvlogen en terugkeerden. Het is een verschrikkelijke realiteit, en erg moeilijk voor de kinderen om iets te leren. Wanneer er geen water of elektriciteit ontbreekt, dan zijn er dergelijke schietpartijen”.

Naast de acht doden vielen er drie gewonden, waaronder een kind. De NGO Redes da Maré telde en markeerde op een plein 20 kogelinslagen, van boven naar beneden. De bewoners van het sloppenwijk complex bevestigden dat er gevuurd werd vanuit de helikopters die door hen bestempeld worden als “Caveirão voador” (vliegende pantserwagen). De gemeenschap publiceerde video’s op de sociale media waarin te zien is hoe de helikopters laag boven de huizen vliegen waarbij er flink geschoten werd. De burgerlijke politie, verantwoordelijk voor de actie, bevestigde niet dat er geschoten werd vanuit de lucht maar informeerde dat de actie erop gericht was om verdachten op te pikken, betrokken in een oorlog tussen criminele organisaties in Salgueiro – São Gonçalo.

Witzel-Helicoptero

De operatie deed vragen rijzen over de “Witzel-doctrine”, verwijzend naar de veiligheidspolitiek van gouverneur Wilson Witzel die het inzetten van sluipschutters verdedigd om dragers van wapens die zich op straat vertonen, te elimineren. Vorige zaterdag vloog de gouverneur zelf mee in een helikopter met een elite schutter, boven Angra dos Reis, het fraaie gebied ten zuiden van Rio de Janeiro. Later plaatste hij een video op de sociale media, zeggende dat hij zelf wilde deelnemen aan een actie “om een einde te maken aan de bandietenstreken”. Daar kwam erg veel kritiek op, maar de gouverneur wees die af: “Het hoort bij mijn ambt om de situatie te kennen en om actief deel te nemen aan de acties van de politie, een verplichting voor een regeerder”.

Uren na de actie van de politie gingen ploegen van Redes da Maré de straat op om de gevolgen van de actie vast te stellen. Volgens de bewoners werden acht jongeren doodgeschoten in dezelfde straat. Getuigen beweren dat het om een executie ging. Minstens twee van de jongeren zouden hun armen opgestoken hebben, roepende “perdi, perdi” (verloren, verloren). Politiemannen bleven echter schieten na te bevestigen “Het bevel is schieten om te doden”. De burgerlijke politie informeerde later dat er “weerstand was van de criminelen, en dat de acht doden drugsdealers waren, omgekomen in de confrontatie”.

In Europa gaan kinderen (terecht) de straat op omdat ze bezorgd zijn om de veranderingen van het klimaat en voor hun toekomst. In Rio de Janeiro lopen kinderen de straat op omdat ze (terecht) bezorgd zijn voor hun eigen leven en krijgen nauwelijks de kans om hun eigen toekomst voor te bereiden.

Over de kansen van “collateral damage” bij het afvuren van kogels op een doelwit vanuit een vliegende helikopter zullen we het niet eens hebben.

Bron

Foto's: Maré Vive / Facebook - Nelson Perez / Governo do RJ - PM / RJ

#SãoGonçalo #BraziliëNieuwsOnline #RedesdaMaré #ComplexodoMaré #WilsonWitzel #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page