top of page
  • Observer

Celso de Mello vergelijkt Brazilië met het Duitsland van Hitler

ManSP1

Gisteren, op de vooravond van nieuwe manifestaties in het voordeel van de Braziliaanse president Bolsonaro in de hoofdstad Brasília (en ook in andere steden zoals in São Paulo waar er een confrontatie was met een groep die, in het zwart gekleed, opriep tot het behoud van de democratie – zie foto’s), vergeleek minister Celso de Mello, decaan van het hooggerechtshof STF, Brazilië met het vooroorlogse Duitsland van Hitler. Hij deed dat in een boodschap aan zijn Whatsapp contacten.


ManSP2

Celso de Mello is de rapporteur van het onderzoek met betrekking tot de beschuldigingen van ex-minister van Justitie Sérgio Moro over de ongeoorloofde inmengingen van de president bij de federale politie. De minister gaat in november met pensioen, wanneer hij 75 wordt. Hij schreef:

De democratische orde moet hersteld worden! Wat gebeurde er in de Weimar republiek nadat Hitler wettelijk verkozen werd en door Paul von Hindenburg benoemd als premier op 30 januari 1933? Eenmaal kanselier van Duitsland twijfelde hij er geen moment aan om in maart van hetzelfde jaar te breken met de democratische, progressieve en innovatieve constitutie van Weimar, waardoor het land een totalitair machtssysteem werd opgelegd, mogelijk gemaakt door door de editie van de (nazi)wet waardoor hem volledige bevoegdheden werden toegekend, zonder enige tussenkomst van het Duitse parlement!!!

Een “militaire tussenkomst” zoals bedoeld door bolsonaristas en andere autocratische leiders die de vrijheid verachten en de democratie haten, betekent in de nieuwe bolsonaristische taal de installatie van een verachterlijke en weerzinwekkende militaire dictatuur, noch meer noch minder!!!


ManSP3

Twee weken geleden omschreef de Mello de twee bolsonaristas die doodsbedreigingen uitspraken tegen procureurs en de ministers van het hof, als “fascisten en onwetende lafaards”. Beiden werden gearresteerd.


ManSP4

Een e-mail naar de leden van het gerechtshof van het Federaal District zei dat “Brazilië een punt bereikte waarop het niet meer mogelijk is om problemen met rede en gezond verstand op te lossen. Om deze reden zullen die vanaf nu opgelost worden door de uitvoering van de staat van beleg”, zo stond er te lezen. En verder: “We roepen de bevolking op tot legitieme verdediging van zichzelf en het vaderland en om politici, rechters, aanklagers, kabinetschefs, hun familie, vrienden en andere demonen, te doden”.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Pam Santos - Roberto Parizotti

#Hitler #Corinthians #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #Brasília #CelsodeMello #STF #RepubliekWeimar #AvenidaPaulista #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page