top of page
  • Observer

Celso de Mello: zal hij de knoop doorhakken?

Mendes-de-Mello

Indien alles verloopt volgens de verwachtingen, dan zal het tweede panel van de hooggerechtshof STF morgen dinsdag oordelen over een habeas corpus ten voordele van ex-president Lula, ingediend door zijn verdedigers. Die wensen dat de rechters zich uitspreken over de toenmalige rechter Sérgio Moro die Lula veroordeelde in de zaak van het triplex appartement in Guarujá (SP).

Het centrale element van de verdediging is het feit dat Moro in november van vorig jaar de uitnodiging aanvaarde om minister van justitie te worden in de regering Jair Bolsonaro.

Het proces werd opgestart bij het tweede panel in december 2018 waarbij ‘relator’ Edson Fachin en minister Cármen Lúcia tegen stemden. Het oordeel werd opgeschort toen minister Gilmar Mendes (foto boven links) een ‘pedido de visto’ indiende, het verzoek om het proces uitgebreid te analyseren vooraleer een stem uit te brengen. Dergelijk verzoek schuift een proces op de lange baan. Maar nu besloot Mendes het dossier weer terug in te dienen voor afhandeling. Maken ook deel uit van dat panel, naast Fachin, Cármen Lúcia en Mendes: ministers Ricardo Lewandowski en decaan Celso de Mello (foto boven rechts).

Lula’s advocaten willen dat de verdachtmaking van Sérgio Moro erkend wordt door de excellenties van het panel, en dat alle processen die tot de veroordeling en bevestiging daarvan, geannuleerd worden. Daarnaast willen zij ook dat andere processen wegens onrechtmatige bevoordeling van Lula, zoals de sítio in Atibaia en de veronderstelde ontvangst van steekpenningen van het bedrijf Odebrecht, opgeschort worden.

Alles ziet ernaar uit dat de uiteindelijke beslissing in handen ligt van decaan Celso de Mello. Fachin en Cármen Lúcia stemden tegen de HC, Gilmar Mendes en Ricardo Lewandowski toonden zich eerder al fervente tegenstanders van de manier waarop het lava Jato onderzoek gevoerd werd en zullen naar verwachting voor een habeas corpus stemmen. Mendes was ook een van de weinigen binnen het STF om kritiek te uiten op de boodschappen die uitgewisseld werden tussen Sérgio Moro en openbare aanklager Deltan Dallagnol, aan het licht gebracht door de website The Intercept, van de journalist Glenn Greenwald. Die boodschappen, aldus de website, laten uitschijnen dat de toenmalige rechter de richting aangaf van het onderzoek. “Moro was de chef van het Lava Jato onderzoek”, zo zei minister Gilmar Mendes tegen het tijdschrift Época.

Naaste medewerkers van het hof (STF) zeggen dat Celso de Mello al liet merken dat hij mogelijk akkoord zal gaan met de stelling van Mendes die Lula wil vrijlaten uit zijn cel in Curitiba.

Le Monde

Een groep juristen, advocaten en magistraten uit diverse landen publiceerde een artikel in de Franse krant Le Monde waarin zei eisen dat het Braziliaanse opperste gerechtshof het proces en de veroordeling van Lula annuleert en dat Lula vrijgelaten wordt. In de tekst staat ook te lezen dat de onthulling van de gespreksfragmenten tussen Moro en procureur Dallagnol wijzen op ernstige onregelmatigheden in het proces tegen de ex-president: “Het proces tegen ex-president Lula maakt deel uit van de wens om hem hoe dan ook en kost-wat-kost niet te laten deelnemen aan de presidentiële verkiezingen” en “Lula werd een politiek gevangene omwille van deze recente onthullingen die moeten beschouwd worden als een politieke samenzwering”.

Peiling

De (rechtse) website Diário do Poder liet een peiling uitvoeren door het instituut Paraná Pesquisas waaruit zou blijken dat 58% van de Brazilianen wensen dat Lula blijft waar hij is, met name in de cel van de federale politie in Curitiba. 36% zou willen dat hem huisarrest verleend wordt.

UPDATE: VOLGENS BANDNEWS – MÔNICA BERGAMO,  EN UOL ZOU HET OORDEEL OPGESCHORT ZIJN TOT IN AUGUSTUS

Bronnen: Agência Brasil – Estadão – UOL

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#DeltanDallagnol #ParanáPesquisas #DiáriodoPoder #RicardoLewandowski #BraziliëNieuwsOnline #Odebrecht #TheIntercept #GilmarMendes #CelsodeMello #GlennGreenwald #LeMonde #Lula #CarmenLúcia #EdsonFachin #STF #Época #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page