top of page
  • Observer

CEO Petrobras neemt ontslag

Pedro-Parente

Pedro Parente, sinds twee jaar de president van staatsbedrijf Petrobras, diende vandaag zijn ontslag in bij president Temer. Raadgevers van de president zeggen dat Parente onder druk werd gezet om de prijzenpolitiek van de oliereus te wijzigen. Hij ging daar niet mee akkoord, en dat zou de reden zijn waarom hij opstapt.

Binnen de regering vond Pedro Parente weinig verdedigers. Raadgevers geven ook commentaar op een andere factor die bijdroeg tot zijn ontslag, met name de berichtgeving in de pers dat een vriend in een ander bedrijf een contract met Petrobras afsloot van R$ 11 miljoen. Het bedrijf werd gecontracteerd zonder een openbare aanbesteding. Vanuit de kringen van Michel Temer kwam tot nog toe geen commentaar op dit bericht.

Parente wordt verantwoordelijk geacht voor de dagelijkse ‘dollarisering’ van de brandstofprijzen sinds juli 2017. De staking van de vakbond FUP (die inmiddels weer eindigde) werd opgestart met o.m. de eis dat Pedro Parente zou vervangen worden. De PT steekt zijn vreugde omtrent dit ontslag dan ook niet onder stoelen of banken.

De grote baas van Petrobras zal niet werkloos worden. Waarschijnlijk neemt hij het commando over van BRF (Brazilian Foods) dat merken als Sadia en Perdigão controleert. Hij is er nu al voorzitter van de raad van bestuur (nadat zakenman Abílio Diniz opstapte in april), en zal er zeker niet de prijzenpolitiek toepassen zoals hij dat deed bij Petrobras. Dit om de eenvoudige reden dat hij zou afgestraft worden door de concurrentie; het uitbuiten van de consument heeft er als gevolg dat hij een stuk van de markt zou verliezen aan anderen.

Velen verwijten Parente dat hij de productie en verkoop van etanol (als brandstof) de kiem in smoorde en dat hij daardoor de indruk gaf dat Petrobras niet gediend is met een brandstof die beter is voor het milieu en concurreert met benzine.

Foto: Antonio Cruz - Agência Brasil

#Sadia #Perdigão #FUP #BraziliëNieuwsOnline #BRF #MichelTemer #Petrobras #PedroParente #Etanol #AbílioDiniz

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page