top of page
  • Observer

Cesare Battisti

Cesare-Battisti

De zaak Cesare Battisti (63) staat nog maar eens in de belangstelling. Niet alleen in Brazilië, maar vooral in Italië waar de man vandaan komt. President Michel Temer ondertekende deze week het verzoek tot uitwijzing, dit nadat minister/rechter Luiz Fux van het STF zijn eerder eigen besluit omkeerde. Ondanks dat het niet bedoeld was om dit kenbaar te maken, gebeurde dat toch. Battisti is er al lang op voorbereid dat zijn geluk op een dag opraakt, en koos natuurlijk het hazenpad.

De zaak Battisti

Het begon allemaal tijdens de regering van president Lula (2003-2010). De Italiaan vluchtte naar Brazilië om een uitwijzing naar eigen land te voorkomen: hij liep er met name een levenslange veroordeling op wegens vier politieke moorden in de woelige jaren zeventig. Battisti maakte toen deel uit van de groep ‘Gewapende Proletariërs voor het Communisme’. De moorden werden gepleegd tussen 1978 en 1979, op een gevangenisbewaker, een politieagent, een neofascistische militant en een juwelier in Milaan (de zoon van de juwelier belandde in een rolstoel na de aanslag nadat hij eveneens geraakt werd). Battisti blijft tot op vandaag volhouden dat hij onschuldig is.


Battisti-x-20

Vooraleer naar Brazilië te vluchten, verbleef Battisti in twee andere landen: Frankrijk en Mexico. In 2005 besloot hij Frankrijk te verlaten omdat de regering besloten had om hem uit te leveren. Hij trok naar Brazilië. In 2007 werd hij aangehouden door de federale politie en moest de beslissing van de regering afwachten achter de tralies. Ex-president Lula kende hem uiteindelijk de status toe van politieke vluchteling. In 2009 keurde het hoogste gerechtshof (STF) de aanvraag tot uitwijzing goed, maar liet de uiteindelijke beslissing over aan Lula. Die weigerde de uitwijzing op de laatste dag van zijn ambtstermijn, op 31 december van 2010. Lula’s beslissing zorgde voor ongenoegen bij de Italiaanse regering, iets wat zich voortzette tijdens de regering Dilma Rousseff. Rome gaf het niet op en bleef aandringen op een uitwijzing bij Michel Temer, nadat die het overnam van de afgezette Dilma. De verdedigers van Battisti dienden een verzoek in bij het STF om het verzoek om uitlevering te weigeren. Rechter Luiz Fux ging daar toen op in, maar wijzigde zijn besluit deze week.

Foto boven: José Cruz - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #LuizFux #MichelTemer #CesareBattisti #Lula #STF #DilmaRousseff #Milaan

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page