top of page
  • Observer

Chaos in Brazilië

Greve-Protesto

Chantage, opportunisme en gebrek aan verantwoordelijkheid liggen, volgens een van de vele Braziliaanse columnisten, aan de basis van de chaos die het land momenteel in zijn greep houdt. Duizenden stilstaande vrachtwagens vormen het dramatische tafereel van de zwakte van de economie, niet alleen een economie die erg afhankelijk is van wegentransport, wegens gebrek aan alternatieven, maar ook door de zwakke opstelling van een regering met de rug tegen de muur, en een parlement dat andere prioriteiten heeft, waaronder de komende verkiezingen.

De spiraal naar de anarchie en confrontaties in de straat lijken onafwendbaar. Wie kijkt naar nieuwszenders als Globo News en Band News kon het al meemaken: autobestuurders in een kilometerslange file in de hoop op wat brandstof, concurrerend met motoboys die in grote getale en veel sneller dichtbij de pomp geraken, met alvast de onvermijdelijke bekvechterij.

Erger nog: vleesproducenten en melkbedrijven die hun producten moeten weggooien wegens gebrek aan vervoer, hospitalen krijgen geen zuurstofflessen meer geleverd, luchthavens worden lamgelegd wegens gebrek aan kerosine, basisvoedingsmiddelen beginnen te ontbreken in de supermarkten die regels beginnen uit te vaardigen om hamsteren te vermijden, apotheken hebben tekorten aan geneesmiddelen en prijzen van sommige producten kennen absurde stijgingen. M.a.w. Brazilië begint Venezolaanse dagen te kennen.


Greve-Congresso

Kamervoorzitter Rodrigo Maia schoof de eis van de vrachtwagensector tot bespreking van de geheven taksen op de brandstoffen (Pis/Cofins/Cide) een week op, en volksvertegenwoordigers namen woensdag al het vliegtuig terug naar huis, net voordat de luchthaven van Brasília alle vluchten moest stopzetten wegens gebrek aan kerosine. Vandaag zaterdag begint met een totaal van 11 luchthavens zonder brandstof en 40 gecancelde vluchten in het federaal district. Met zijn beslissing gooide Maia eigenlijk kerosene op het vuur van de protesterende vrachtwagenbestuurders. De regering nam dan maar een besluit en de senaat capituleerde: Pis/Cofins wordt afgeschaft tot aan het einde van het jaar. Petrobras kondigde aan dat ze gedurende 15 dagen een korting geven van 10% op diesel. Ook de Cide taks wordt voorlopig opgeschort. Prijskaartje tot het einde van dit jaar: 5 miljard reais. Slachtoffer: de belastingbetaler, dezelfde die nu het hevigst lijdt onder de staking.


Greve-Cam-Goias

Ondanks dit alles bleven de vrachtwagens stilstaan. Temer kondigde aan dat het leger zal ingrijpen om de wegen vrij te maken met een GLO decreet (GLO: Garantia da Lei e da Ordem). Rechter Alexandre de Moraes van het STF vaardigde een besluit uit dat geweld en boetes toelaat voor zij die zich verzetten. Het leger was niet gelukkig met de opdracht, maar zal meewerken. Een generaal zei dat hij zich geen confrontatie zou kunnen voorstellen met vrachtwagenbestuurders. Velen vinden dat het besluit van minister Moraes zou volstaan hebben.


Greve-Raf-Exerc

De oppositie eiste het ontslag van Pedro Parente, CEO van Petrobras. Michel Temer weigert. Zijn geloofwaardigheid krijgt een nieuwe deuk, voor zover dat nog mogelijk is. Rodrigo Maia reageert op de kritiek op zijn persoon en zegt: “Het probleem bestaat uit het gebrek aan populariteit van de president, niet van mij”, en: “Het inzetten van het leger om deze staking te breken is een teken van de zwakheid van deze regering”.


Caminhoneiros

Tot op dit moment worden er nog steeds 387 punten geteld op de Braziliaanse wegen die geblokkeerd worden door vrachtwagens, o.m. op de belangrijke verbindingsweg Via Dutra, tussen Rio de Janeiro en São Paulo. Een flink deel van het openbaar busvervoer werd geschrapt wegens gebrek aan brandstof. In São Paulo werd de noodtoestand uitgeroepen.

Zelfs indien de wegen vrijgemaakt worden in de komende dagen, zullen de gevolgen van deze staking nog weken aanslepen. Het verlies voor de reeds noodlijdende Braziliaanse economie werd nog niet berekend, maar het staat vast dat die enorm zal zijn.

Foto's: Vladimir Platonow - Valter Campanato - Fabio Rodrigues Pozzebom - Marcelo Camargo - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #AlexandredeMoraes #BandNews #GloboNews #MichelTemer #Staking #Petrobras #PedroParente #RodrigoMaia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page