top of page
  • Observer

Chico Buarque in Parijs

Buarque-Chico

Muzikant, schrijver en acteur Chico Buarque (75), een van de bekendste namen van het muziekgenre MPB (música popular brasileira) zegt in een interview met het Franse dagblad Le Monde dat hij zich meer op zijn gemak voelt in Parijs waar hij nu al enkele maanden werkt aan een nieuwe romance. Chico diende zelfs een aanvraag in bij de Franse autoriteiten voor een verblijfsvergunning van langere duur.

Anderzijds, zo zegt hij, wil hij Brazilië niet definitief verlaten: “De huidige regering hecht geen enkele waarde aan cultuur. Desondanks wil ik in Brazilië leven, niet op verre afstand van mijn land”.

In het interview uit Buarque zware kritiek op Brazilië en zegt dat hij er zich niet echt meer goed voelt nadat hij in 2015 agressief werd behandeld in een restaurant in Rio de Janeiro. Hij vermijdt bijvoorbeeld bezoeken aan restaurants en beperkt zich tot 3 of 4 etablissementen waar hij zich veilig voelt. Hij wandelt er ook niet meer aan het strand zoals hij gewoon was, mijdt de straten van Leblon, de wijk waar hij een woning heeft als hij niet in Parijs is.

Zijn kritiek gaat vooral naar de regering van Jair Bolsonaro en de manier waarop die regering omgaat met cultuur, het onderwijs en de buitenlandse politiek. Hij zegt dat er een verschil bestaat zijn vlucht naar het buitenland gedurende de periode van de dictatuur (in 1969, naar Italië) omdat het regime gewelddadig was en artiesten vervolgd werden door de politie. Dat is vandaag niet meer het geval, zo bevestigt hij: nu gaat het volgens hem om misprijzen, niet meer om vervolging: “Artiesten en culturelen zijn niet welkom noch goed gezien door de regering, maar ze worden wel niet vervolgd door de politie zoals in 1969”.

Chico Buarque vindt dat er toch sprake is van bedreigingen, niet noodzakelijk tegen artiesten, maar wel tegen links in het algemeen, de homoseksuelen, minderheden en vrouwen: “De haatcultuur verspreidde zich in Brazilië op een snelle en indrukwekkende manier. Deze haat wordt gevoed door de nieuwe machthebbers, de president, zijn omgeving, zijn zonen, de ministers… Zij geloven niet in artiesten, beschouwen hen als nutteloos. De cultuur is volgens hen waardeloos”.

De componist had het ook over de moord op het gemeenteraadslid Mariella Franco (van de linkse partij PSOL) en de straffeloosheid m.b.t. deze zaak, en gaf ook commentaar op het besluit van bekende figuren als Jean Wyllys, Marcia Tiburi en de schrijver Anderson França om Brazilië te verlaten: “Het gaat om mensen die directe bedreigingen ontvingen, net als hun families”. Hij verwees ook naar de link tussen de familie Bolsonaro en de milities van Rio de Janeiro.

Buarque gaf ook commentaar op de arbeiderspartij PT in het interview: “Ik heb nogal wat reserves tegenover de PT: de partij kende een aantal periodes van corruptie, in de vorige regeringen. Nadat rechts verloor tegen die regeringen kreeg de partij te maken met een ongelooflijke stigmatisatie, met een enorme impact op de mensen. Het was erg moeilijk om daartegen te strijden”, zo legt hij uit.

Bron

Foto: Wikimedia Commons

#MarciaTiburi #BraziliëNieuwsOnline #Leblon #JairBolsonaro #ChicoBuarque #AndersonFrança #PT #MarielleFranco #LeMonde #JeanWyllys #Parijs #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page