top of page
  • Observer

Chinees bedrijf annuleert verkoop beademingsapparaten

UTI-MC-ABr

De aankoop van 600 beademingsapparaten door het Consórcio Nordeste, een groep die negen gouverneurs in het noordoosten van Brazilië verenigt, werd geannuleerd door het Chinese bedrijf waar de bestelling geplaatst werd. De apparaten zouden verdeeld worden tussen Bahia (400 stuks) en Ceará (200). Het totale bedrag van de koopovereenkomst bedroeg R$ 42 miljoen.

Het consortium liet weten dat de vracht met de apparaten ingehouden werd op de luchthaven van Miami, in de Verenigde Staten: “De aankoop van de beademingsapparaten werd eenzijdig geannuleerd door de verkoper. Wij zoeken op dit moment naar een andere leverancier”. Volgens het orgaan gaf het bedrijf geen uitleg over het motief van de annulering.

Gouverneur Rui Costa (PT – Bahia) deed eerder deze week al zijn beklag over de leveranciers van medische producten gedurende een live uitzending via de sociale media: “Wij plaatsen de nodige bestellingen maar een aantal daarvan worden gecanceld door de verkopers, andere worden uitgesteld”. Hij gaf ook kritiek op de toegepaste prijzen en gaf het voorbeeld van digitale infrarode thermometers, gebruikt om de lichaamstemperatuur op te nemen in luchthavens e.a. plaatsen. Volgens de gouverneur bedroeg de prijs van die thermometers drie weken geleden nog R$ 160. Op het moment van zijn verklaring was dat bedrag al opgelopen tot R$ 650.

Ook Fábio Vilas Boas, staatssecretaris van Volksgezondheid, had kritiek op het gedrag van de leveringsbedrijven waar medische producten geproduceerd worden: “Het uitstellen van leveringen met twee of drie weken gebeurt alsmaar frequenter, ofwel worden ze helemaal gecanceld. Wanneer we opnieuw bestellen, dan zijn de prijzen veel hoger. Ik beschik over verslagen van andere staten die aankopen, op voorhand betalen waarna de leverancier de boete betaalt, afziet van de levering en het product elders levert. We leven momenteel in een wildernis.

Respirador

De secretaris zei dat Bahia rekent op die beademingsapparaten en wacht op een nieuw lot van deze toestellen om patiënten op te vangen die een intensieve behandeling nodig hebben: “We hebben een nieuwe reeks contacten gelegd in de voorbije week en plaatsten een andere bestelling van 600 apparaten met levering tot 20 april. Er bestaan andere leveranciers die kleinere hoeveelheden beschikbaar hebben. We hebben een plan B en C achter de hand, maar ik hoop dat er geen nieuwe sabotage opduikt bij deze bestellingen.

Ook minister van Volksgezondheid bevestigde dat de concurrentie met andere landen ervoor zorgde dat Chinese fabrikanten verkoopsovereenkomsten voor medische apparatuur en producten annuleren, inclusief mondkapjes en beademingsapparaten. Volgens Mandetta zijn er andere landen die hoger bieden om de producten te kopen die reeds door andere landen besteld werden.

Bron

Foto's: Marcello Casal - Agência Brasil

#ConsórcioNordeste #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #FábioVilasBoas #RuiCosta #LuizHenriqueMandetta #Miami #Bahia

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page