top of page
  • Observer

Chomsky: met artiesten en schrijvers win je geen verkiezingen

ChomskyLula

Noam Chomsky (93), een politieke activist die zichzelf omschrijft als een “libertaire socialist”, zegt dat hij met grote belangstelling de, naar verluidt, meest gespannen verkiezingen in Brazilië sinds de herdemocratisering volgt. Zijn reflecties, zo benadrukt hij, zijn niet die van een deskundige: “Neem me niet al te ernstig”, zo zegt hij vooraleer enkele scherpe opmerkingen te maken over de Braziliaanse politiek. Die opmerkingen maakt hij t.g.v. een interview, afgenomen door BBC Brasil.

Chomsky merkt op dat, wanneer de straten van Brazilië ingenomen werden door Bolsonaro en zijn aanhangers op een motor, niet hetzelfde gebeurde bij de campagne van de PT en zijn leider, Luíz Inácio Lula da Silva, die terug president wil worden en voorkomen dat de Brazilianen nog eens vier jaar opgescheept worden met de huidige president.

“Ik heb de indruk dat de PT in de afgelopen 20 jaren er gewoon niet in slaagde om zichzelf te organiseren als een basis beweging. Enkel om dat aan te tonen: wij spreken met de mensen en stellen vast dat ze niet beseffen in hoeverre ze profiteerden van de programma’s die Lula opmaakte, dat ze niet weten dat hij er verantwoordelijk voor was dat hun kinderen naar de universiteit konden, of erin slaagden om een bedrijfje te beginnen. Voor hen was dat God, puur geluk of zoiets, maar niet de PT”, aldus Chomsky.

Volgens hem heeft de PT, net als de Democratische partij in de Verenigde Staten, afstand genomen van de arbeider, van de armsten. Door neoliberale agenda’s te omarmen, verloor het zijn historische band met zijn achterban. En dat opende ruimte voor radicaal rechtse bewegingen om dat publiek op te vangen.

“DE PT houdt een grote partijbijeenkomst, in een poging om te reageren op de gebeurtenissen (in de 1ste kiesronde), een samenkomst op de universiteit, met aanwezigheid van kunstenaars en schrijvers. Ondertussen gaan de gewone mensen verder met te zeggen (over de PT) ‘we verlosten ons van de bandieten’, zo meent Chomsky.

De activist, een onvoorwaardelijke verdediger van de vrijheid van meningsuiting, verklaart het gebrek aan verbinding met de basis (door sommigen ook uitgelegd als arrogantie), de efficiëntie van nepnieuws in de campagne, bijvoorbeeld dat Lula van plan zou zijn om kerken te laten sluiten.

“Mocht het om een politieke partij of een algemene organisatie gaan die de arbeiders en minder bedeelden verdedigde, dan zouden ze daarop kunnen reageren aan de basis, via lokale organisaties. De democraten doen dat niet, en ik denk niet dat er zoiets bestaat in Brazilië. De PT organiseert zich niet bij de basis, op de werkvloer”, zo zegt Chomsky.

De filosoof, gepensioneerde van het MIT (Massachusets Institute of Technology), momenteel professor bij de universiteit van Arizona, zegt dat kwesties als abortus of bewapening van de burgers afleidingsstrategieën zijn opdat de armste bevolking niet zou inzien dat het economisch beleid van de regering eigenlijk nefast is voor hun belangen. Chomsky zegt ook dat “de zwaarste misdaad van Bolsonaro erin bestaat om het Amazonegebied te verwoesten”, iets wat een risico is voor de overleving van de mensheid in zijn geheel.

Chomsky ziet veel parallellen tussen de politiek in de VS en Brazilië: van de fout in peilingen bij het meten van de prestaties van rechts-populistische kandidaten tot het risico van een herhaling van de Braziliaanse invasie van het Capitool.

U leest de details van het gesprek via deze link.

Bron

Foto: Wikimedia Commons/YouTube

#NoamChomsky #JairBolsonaro #MIT #BBCBrasil #PT #Lula #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page