top of page
  • Observer

Ciro haalt uit

Ciro-G

Pré-kandidaat Ciro Gomes gaf gisteren kritiek op een promotor van het openbaar ministerie in São Paulo die had aangekondigd dat hij Gomes zou laten vervolgen omwille van een racistische uitspraak. Gomes zei letterlijk, tijdens een event in São Paulo, gepromoveerd door Abimaq (Associação Brasileira de Máquinas e Equipamentos): “Een promotor hier in São Paulo besluit mij te dagvaarden voor het maken van racistische opmerkingen, de hoerenzoon. Hij mag de rest van zijn bijdrages aan het openbaar ministerie afwerken. Indien ik verkozen word als president, zal het snel gedaan zijn met profiteren”.

De racistische uitspraak in kwestie gebeurde vorige maand, tijdens een interview door de radiozender Jovem Pan. In dat interview bestempelde hij Fernando Holiday, het jonge gemeenteraadslid van de MBL, als een “capitãozinho do mato” (verwijzing naar vroegere premiejagers op ontvluchte slaven). Ciro zei letterlijk: “Esse Fernando Holiday aqui, que a pior coisa que tem, é um negro que é usado pelo preconceito para estigmatizar, que é o capitãozinho do mato no passado, você imagina o que eu estou dizendo dele aqui”. Fernando Holiday plaatste daarop een reactie in een video, zeggend dat hij Gomes gerechterlijk zal laten vervolgen voor een daad van racisme.

Embraer X Boeing

Ciro Gomes veroordeelde ook de aangekondigde fusie tussen de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer en het Amerikaanse bedrijf Boeing: “Deze overeenkomst onder invloed van een illegitieme regering op 84 dagen van de presidentsverkiezingen is clandestien en absoluut bedreigend voor de nationale veiligheid van ons land. Het akkoord mag niet doorgaan, en als dat zou gebeuren, dan moet het ongedaan worden gemaakt”.

Gomes zei dat hij een brief stuurde naar de directies van Boeing en Embraer waarin hij hen inlicht over zijn standpunt, vragende dat beide bedrijven wachten met het ondertekenen van het akkoord tot de verkiezingen voorbij zijn. Dat akkoord zou pas totaal afgerond worden op het einde van 2019 en is onderhevig aan de goedkeuring van de Braziliaanse regering.

Foto: Fotos Públicas - André Carvalho - CNI

#CiroGomes #FernandoHoliday #BraziliëNieuwsOnline #Abimaq #Boeing #Embraer

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page