top of page
  • Observer

City of God

Cidade-Deus

Filmliefhebbers zullen ongetwijfeld denken aan de Braziliaanse prent “Cidade de Deus” bij het lezen van de titel van dit bericht. De film werd uitgebracht in 2002, kende erg veel succes in de Europese en Amerikaanse filmzalen, en werd viermaal vernoemd bij de uitreiking van de Oscar in 2004. De bewoners van de arme gemeenschap in kwestie kregen toen een sprankeltje hoop op beterschap, dit na jaren “onzichtbaarheid” voor de rest van de wereld.

Er kwamen nieuwsgierige toeristen opdagen, en de Braziliaanse overheid investeerde zelfs in een eenheid van de zogenaamde vredespolitie, de tweede van dit soort in Rio de Janeiro, ingehuldigd werd in 2009. Zowat 15 jaar later na dit alles is er geen reden tot feestvieren, integendeel.

De wijk kan nu een nieuw record op zijn naam schrijven: met name het grootste aantal tiroteios (schietpartijen) in één maand (januari), dit volgens de gegevens van de app Fogo Cruzado (kruisvuur) die officiële en meldingen van de bevolking ter plaatse samenvoegt, in dit geval een gemiddelde van 1,4 per 24h.

Linha-Amarela

Gisteren donderdag vormde de wijk andermaal het toneel van confrontaties tussen drugsdealers en de militaire politie. Bewoners durfden zich nauwelijks buiten wagen in de voormiddag. De Linha Amarela (belangrijke expressweg die de regio van Jacarepaguá verbindt met o.m. de luchthaven) werd voor de derde keer deze week volledig afgesloten voor het verkeer. Tientallen autobestuurders werden (nog maar eens) verrast en konden niet anders dan dekking zoeken voor de rondvliegende kogels, zich beschermend door plat te gaan liggen achter een van de betonnen vangrails (foto).

Al dat geweld wordt toegewezen aan conflicten tussen diverse criminele organisaties onderling, en anderzijds met de milities. Drugsdealers hebben geen schrik meer van de (vredes)politie. Minister van landsverdediging Raul Jungmann verklaarde zonder blikken of blozen dat de openbare veiligheid van Brazilië falliet was. Gouverneur Luiz Fernando Pezão probeerde de situatie te minimaliseren, maar niemand gelooft nog in dergelijke uitspraken.

Cidade de Deus werd in het leven geroepen door gouverneur Varlos Lacerda, als antwoord op het alsmaar groeiend aantal krottenwijken. Het werd een gigantische woonblokkenwijk waar mensen uit 63 verschillende favelas, ook mensen die woonden rondom het meer Rodrigo de Freitas, werden gehuisvest. In de tweede helft van de jaren negentig ontstonden er krotten tussen de woonblokken. De wijk werd uiteindelijk in twee delen gesplitst door de bouw van de Linha Amarela.

Net zoals vele andere arme buurten werd Cidade de Deus in de steek gelaten door de overheid, met alle gevolgen vandien. Het vacuum werd al snel opgevuld door de criminaliteit.

Foto's: Wikimedia Commons - Junius / Whatsapp

#CidadedeDeus #LinhaAmarela #LuizFernandoPezão #RaulJungmann

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page