top of page
  • Observer

Coca-Cola dreigt Brazilië te verlaten

Coca-Cola

Coca-Cola dreigt zijn productie in de Zona Franca (industriegebied) van Manaus (Amazonas) te onderbreken en Brazilië te verlaten indien de regering niet ingaat op hun vraag om de fiscale voordelen, waarvan zij genoten voor de staking van het vrachtwagenvervoer (in mei van dit jaar), terug toe te kennen. Het bericht werd gepubliceerd in de krant Folha de São Paulo.

Die staking leidde tot een vermindering van de dieselprijs, een eis van de vrachtwagensector. Om dat te kunnen compenseren, annuleerde de regering (o.m.) de fiscale voordelen, toegekend aan de frisdrankensector. De wijziging hield in dat het tarief van de IPI (belasting op industriële producten) van 20 naar 4% ging. In principe was dat een vermindering, echter vele frisdrankproducenten, vooral de grote, produceerden belastingvrij in de industriezone van Manaus. Op die manier werden de 20% die normaal gesproken moesten betaald worden, omgezet in kredieten. Dat krediet werd na de staking verminderd tot 4%, onvoldoende volgens Abir (Associação Brasileira das Indústrias de Refrigerantes e de Bebidas não Alcoólicas). Die vereniging zou nu de regering onder druk zetten opdat de maatregel omgekeerd wordt, of tenminste terug omhooggaat tot minstens 15%, nog voor het einde van het mandaat van Michel Temer. Zoniet dreigen bedrijven als Coca-Cola, Ambev en Pepsi ermee om 15.000 banen te schrappen en hun productie over te hevelen naar fiscaal interessantere regio’s, zoals Colombia.

Overfacturatie

Kleinere fabrikanten beschuldigen hun grote broers als Coca-Cola van overfacturatie. De grotere multinationals zouden in 2016 een profijt gehad hebben van meer dan 9 miljard reais en de prijs van hun geconcentreerde producten zou 20 keer duurder zijn dan deze die in andere deelstaten geproduceerd worden, aldus Afrebras (Associação dos Fabricantes de Refrigerantes do Brasil). De logika bestaat erin om de prijzen kunstmatig op te drijven om aldus meer IPI kredieten te bekomen, en dat benadeelt de kleinere producenten waarbij sommigen zelfs hun activiteiten moesten stopzetten.

Deze zaak wordt nu onderzocht door de fiscus die vroeg aan de directie van Coca-Cola om uit te leggen waarom de geconcentreerde producten in het binnenland verkocht worden aan R$ 200 terwijl er bij de export slechts R$ 20 gevraagd wordt.

Nota

Coca-Cola gaf inmiddels een nota uit waarin gesteld wordt dat het bedrijf geen plannen heeft om Brazilië te verlaten. In gans Brazilië stelt het bedrijf 54.000 mensen direct tewerk, en nog eens 600.000 indirect, via de productie en distributie van 213 producten van 20 verschillende merken. Enkel dit jaar investeerde het bedrijf 3 miljard reais, verdergaande op dezelfde weg als vorig jaar.

Folha de São Paulo: Coca-Cola ameaça deixar Brasil

Foto: Wikimedia Commons

#ZonaFranca #Manaus #CocaCola #Ambev #Abir #BraziliëNieuwsOnline #IPI #Pepsi #Amazonas #FolhadeSãoPaulo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page