top of page
  • Observer

Collateral damage

Dr-Rey-UOL-TV

Dr. Rey (57), volledige naam Roberto Miguel Rey Júnior, is een van die bekende Brazilianen die graag wat meer wil betekenen dan datgene waarvoor hij bekend staat. Rey is een plastische chirurg, maar ook een televisiepresentator, bekend van de Amerikaanse reality show Dr. 90210, in Brazilië uitgezonden door Rede TV! onder de naam Dr. Hollywood. Hij is de zoon van een Amerikaanse ingenieur en de Braziliaanse Avelina Reisdörfer. Wie meer details wil kennen over zijn biografie, klik hier. Dit jaar was hij even een pré-kandidaat als president van Brazilië, maar gaf dat idee al op in april.

Toch wil hij nog graag een rolletje spelen, en is nu kandidaat als minister van gezondheid. Hij trok vandaag naar het condominium in Barra da Tijuca waar de pas verkozen president Jair Bolsonaro woont, en bood zichzelf aan als toekomstige minister. Het is niet duidelijk of het daadwerkelijk tot een gesprek kwam tussen beiden.

Een van de eerste voorstellen van de plastische chirurg, mocht hij minister van gezondheid worden, is het afschaffen van de publieke gezondheidszorg SUS (Sistema Único de Saúde). Volgens Rey werkt het zo in de USA en is dat de beste manier om de bevolking de nodige gezondheidszorg te verzekeren: “Ik wil dat elke Braziliaan een privé verzekering heeft. Laten we een kwalitatieve zorg aanbieden aan het volk. Wat er nu gebeurt in de SUS is een misdaad. Als het aan mij ligt, stoppen we met dat systeem. Iedere Braziliaan moet privé verzekerd worden”, zo zei hij aan de ingang van het condominium, met de Braziliaanse vlag in zijn handen.

Hij minimaliseerde de mogelijke polemiek op zijn voorstel: “Dit is geen gekheid mensen, zo werkt het in de Verenigde Staten. Ik zorg voor een systeem uit de eerste wereld. Twee jaren wachten op een mammografie is een misdaad tegen de mensheid”, zo luidde zijn kritiek.

De chirurg maakte duidelijk dat hij niet uitgenodigd werd door de ploeg van Bolsonaro: “Ik ben gek op Brazilië. Misschien doen ze de deur niet open voor mij, maar ik hou van Brazilië. Ik heb ginder (in de USA) veel geleerd en ik hoop hier een bijdrage te kunnen leveren. Mijn naam werd overwogen als minister van gezondheid. Ik werd getraind in het buitenland, ken het systeem van de eerste wereld. We zaten samen in dezelfde partij en ik hoop dat hij (Bolsonaro) overweegt om mij aan te duiden voor dit ambt”.

Het ministerie van gezondheid reageerde op de uitspraken van Dr. Rey en liet weten dat de afschaffing van de publieke gezondheidszorg geenszins overwogen wordt: “Op dit moment zijn er 160 miljoen mensen afhankelijk van het SUS, dat is 70% van de bevolking. Die zorgen zijn gratis en gaan van een eenvoudige opvang met een ambulance tot complexe medische ingrepen, zoals de transplantatie van organen. In 2017 ging het om 3,9 miljard procedures met een ambulance, 1,3 miljard medische consultaties en 11,4 miljoen opnames in een ziekenhuis”, zo klonk het.

Anitta-Instagram

De wens van sommige bekenden om ook op andere vlakken te scoren, kan vaker vastgesteld worden. Voetballer Ronaldinho Gaúcho wilde ook in de politiek gaan maar beperkte zich uiteindelijk door op Bolsonaro te stemmen. Zangeres Anitta (Foto – midden) liet eerder (voor de verkiezingen) weten dat ze zich aansloot bij de groep #EleNão (tegen Bolsonaro) en zegt nu in een een reclamespotje op de televisie dat ze er altijd al van droomde om een autorenner te worden. Collateral damage van de beroemdheid?

Bron

Foto's: UOL TV - Instagram

#BraziliëNieuwsOnline #BarradaTijuca #EleNão #JairBolsonaro #SUS #DrRey #DrHollywood #RedeTV #Anitta #RonaldinhoGaúcho #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page