top of page
  • Observer

Come back J.R. Ewing

Bolso-Southfork

Brazilië beleeft een nooit eerder geziene administratieve stoornis. Jair Bolsonaro, de kapitein-president die het best leuk vindt om ingebeelde tegenstanders te bespotten en te beledigen, en zelfs communisten onder zijn bed ziet, kende een stijging in zijn status en wordt nu beschouwd als een wereldramp, hierbij het prestige van Brazilië meeslepend, een land dat vele tientallen jaren nodig had om een milieuplan te ontwikkelen met acties tot een behoud, een plan dat binnen enkele dagen tijd letterlijk en figuurlijk tot as werd verbrand.

De gerespecteerde krant The New York Times bestempelde de “Messias van de tropen” als een van de meest saaie en onbeduidende leiders ter wereld. Overal in de wereld, van Duitsland tot de Verenigde Staten, van Canada tot Noorwegen, zonder het te hebben over de nieuwste favoriete vijand Frankrijk, werden zijn acties veroordeeld als wild en fascistisch, om niet te zeggen barbaars. De president besloot hierop te reageren met veel bravoure, soevereiniteit verwarrende met trots. Hierbij werden concepten door elkaar gehaald, technische gegevens verstoord en gebruik gemaakt van fake news om onzin te verkondigen. Bolsonaro werd een soort Don Quichot vechtend tegen windmolens, met het ongelooflijke leger van Brancaleone in zijn kielzog.

Hij is niet alleen in het door hem geschapen universum. Abraham Weintraub, zijn minister voor opvoeding, bestempelde de Franse president Emmanuel Macron als een “opportunistische idioot”. Zoonlief 03, kandidaat ambassadeur in Washington, gaf een les in diplomatie door het scheldwoord te delen. Stafchef Onyx Lorenzoni liet weten dat de donaties voor het Amazonië Fonds – R$ 300 miljoen – beter kunnen gebruikt worden om de Europese wouden te herbebossen omdat “die het meer nodig hebben”.

Ricardo Salles, minister van milieu, deed een poging om regels uit te vaardigen m.b.t. de ontvangst van dat geld. Even later werd hij opgenomen in het hospitaal. Het is niet duidelijk wat er aan de hand was maar sommige Braziliaanse kranten hadden het over “milieu-stress”. De kapitein steunde hem en toonde een video via de sociale media met beelden van de walvisjacht in Denemarken, net alsof dit in Noorwegen werd gefilmd. Kon het nog wat erger? Ja dat kon.

De man die eerder wilde weten wat een “golden shower” betekent, besloot om een vernederende commentaar te geven op de echtgenote van de Franse president, Brigitte Macron. Iemand plaatste een foto van het koppel naast een soortgelijke foto van de kapitein en zijn echtgenote, erbij opmerkend dat dit de uitleg was voor de nijd die Macron had ten opzichte van Bolsonaro, t.t.z. de schoonheid van Michelle Bolsonaro i.v.m. de veel oudere echtgenote van de Franse president. De Braziliaanse leider verloor geen tijd en schreef “Niet vernederen, kkkkkkk” (die kkkkkk kan hier vertaald worden als een spottende lach).

De Braziliaanse president, de brandstichter zoals hij buiten de grenzen gezien wordt, overschreed de limieten. Mocht dit komen van een internet hater, zou het al afgewezen worden. Komende van iemand die een land vertegenwoordigt, inclusief zijn inwoners, is het totaal onaanvaardbaar. Zijn gebrek aan staatsmanschap was al bekend bij de Brazilianen. Die reputatie overschreed nu de grenzen en werd globaal, als het ware “Transamazônica”. De hashtag #Desculpa Brigitte deed een poging om de aangebrachte schade te herstellen. Velen, en niet alleen vrouwen, sloten er zich bij aan.

De schrijver Paulo Coelho sloot er zich bij aan en stuurde zijn formele excuses in naam van Brazilië. Ondertussen gebruikte de kapitein de overschot van zijn nationale geloofwaardigheid om te verkondigen dat de reservaten van de inheemse bevolking het land lamlegden. De rechten van die bevolking werden opgenomen in de grondwet, maar dat is van geen belang meer als er schuldigen gezocht worden voor de problemen op het vlak van het milieu.

Voorheen werd de schuld op de rug geschoven van de NGO’s, werkzaam in het getroffen gebied, en daarna op die van de landbouwers, Bewijzen kwamen er niet, noch voor het ene, noch voor het andere. Met een eindeloze reputatie als verkondiger van onzin, gedraagt de president zich als een ondoordringbare gestoorde, reputaties van anderen belastend en beledigingen uitend tegen de eer van anderen. Het is beschamend om dit mee te maken, en om te zien hoe de middelmaat overheerst in het presidentiële paleis.

Het is vooralsnog moeilijk om een idee te krijgen van de omvang van de politieke ondergang die hierop volgt, maar Brazilië is goed op weg naar een internationale isolatie en irrelevantie. Het land wordt hierin meegesleurd en het zal niet gemakkelijk zijn om er zonder wonden uit te raken.

Come back J.R. Ewing, alles is vergeten en vergeven.

Gebaseerd op “O abominável Bolsonaro das queimadas”, geschreven door Carlos José Marques, hoofd van de redactie bij het tijdschrift Istoé.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Marcos Corrêa - PR

#EmmanuelMacron #TheNewYorkTimes #RicardoSalles #DonQuichot #BraziliëNieuwsOnline #AbrahamWeintraub #MichelleBolsonaro #BrigitteMacron #JairBolsonaro #Transamazônica #JREwing #OnyxLorenzoni #Dallas #PauloCoelho

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page