top of page
  • Observer

Commissie wil dat Bolsonaro geld schenkt aan nakomelingen van covid-slachtoffers


Jair Bolsonaro, Pix

Op het einde van vorige maand werd bekend dat ex-president Jair Bolsonaro R$ 17,1 miljoen (€ 3.249.000) ontving via overschrijvingen op zijn bankrekening via het instant betaalsysteem Pix, dit tussen 1 januari en 4 juli van dit jaar. Een verslag van Coaf (Conselho de Controle de Atividades Financeiras) wees uit dat dit bedrag werd overgemaakt door middel van 769.000 transacties in zes maanden tijd. Het verslag wees uit dat Bolsonaro een groot deel van dat geld omzette in financiële investeringen. Hij maakte ook geld over naar de rekening van zijn echtgenote Michelle, zijn broer Angelo en aan de sindico van het condominium in Brasília waar zoon Eduardo woont, alles samen R$ 148.300.


De Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede van São Paulo lanceert deze week vrijdag een campagne om de voormalige president onder druk te zetten om een deel van dat geld te doneren aan kinderen en pubers die hun ouders verloren als gevolg van de covid-19 pandemie. Het idee bestaat erin dat de ex-president zijn boetes betaalt met de schenking van zijn aanhangers en dat hij de rest overdraagt aan deze groep van de bevolking.


De "Comissão Justiça e Paz", opgericht door kardinaal Dom Paulo Evaristo Arns, werd in de jaren zeventig een symbool van verzet tegen mensenrechtenschendingen tijdens de militaire dictatuur, naast het steunen van politieke en familiale slachtoffers.


Voorzitter Antonio Funari, legt uit dat de campagne moet gezien worden als een reactie op de spottende verklaring van Bolsonaro over het resterende bedrag na het betalen van zijn boetes. Hij zei, na de bevestiging dat hij donaties ontving via Pix: "Mijn dank gaat naar iedereen die op die manier met mij samenwerkte. Het is voldoende om al mijn rekeningen te betalen, en er blijft nog genoeg over om samen met mijn echtgenote Michelle een pastel te kopen met een glas sap van suikerriet".


Funari verdedigde dat het terugstorten van dat overgebleven bedrag in een fonds om weeskinderen en adolescenten van de covid-19-pandemie te helpen, een manier zou zijn om deze slachtoffers te “compenseren”. “Als er na het betalen van de boetes geld overblijft, zou het interessant zijn als ze dat geld reserveren voor de opvang van deze weeskinderen die het slachtoffer zijn van de overheid. Het zou voor hem een ​​manier zijn om deze mensen te compenseren die het slachtoffer waren van covid-19 en ook van de manier waarop de pandemie aangepakt werd.”


De campagne wil ook een verbinding maken met wetsvoorstellen die bedoeld zijn om de achtergebleven wezen van covid-19 slachtoffers te steunen. Er bestaan projecten in de Kamer met dit doel, zoals de schepping van een speciale uitkering, een programma voor sociale bescherming en mentale begeleiding.


Estadão


Foto: Isac Nóbrega/PR

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page