top of page
  • Observer

Confrontatie met kapitalistische principes

Lorenzoni-Onyx

De tonnen kritiek die Brazilië over zich heen krijgt, naar aanleiding van de hevige branden in het Amazone gebied, gaan niet onopgemerkt voorbij. De sociale media staan bol van de commentaren, zowel van voor- als tegenstanders van de huidige Braziliaanse regering o.l.v. de extreemrechtse president Jair Bolsonaro die de schuld probeert af te schuiven op de vele NGO’s, werkzaam in het gebied. Ook stafchef Onyx Lorenzoni (foto) droeg vandaag zijn steentje bij en zei dat Europa het regenwoud gebruikt voor een “confrontatie met kapitalistische principes”.

Hij geeft toe dat er ontbost wordt, maar “niet op het niveau en de hoeveelheden die vermeld worden”. Hij ziet twee belangrijke redenen voor al die kritiek.

Lorenzoni: “Brazilië is een land dat heel goed zorgt voor zijn milieu, wij hoeven van niemand lessen te krijgen. We mogen niet naïef zijn. Europeanen gebruiken de milieukwesties om twee redenen: ten eerste een confrontatie tegen kapitalistische principes. Sinds de val van de muur van Berlijn, zocht links Europa zijn heil in milieukwesties. Ten tweede wil men de groei van Brazilië en de handel met ons land indijken, omdat zij hun eigen producenten willen verdedigen”.

De minister zegt dat Europa moeilijkheden creëert in de jongste decennia omtrent de mond- en -klauwzeer ziekte, en nu dat de ziekte onder controle is, een alternatief vond om Brazilië aan te vallen: “Waarom zijn zij zo geïnteresseerd om moeilijkheden te scheppen voor Brazilië? Ons land vormt een grote concurrent in commodity’s, mineralen, en beschikt over de grootste reserve biodiversiteit van de mensheid”, zo vindt hij. Hij voegde eraan toe dat Brazilië veel te lijden heeft onder deze aanvallen, en dat president Jair Bolsonaro het land verdedigt. De aanval begon volgens Lorenzoni op Braziliaanse diplomaten en medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, “enkel en alleen omdat de Braziliaanse maatschappij Bolsonaro verkoos als hun president”.

“Mogen die leugens in Europa verspreid worden? Dat Brazilië een land is waar gekapt wordt?” . Hij zei dit nadat hij eerst toegaf dat er wel degelijk ontbost wordt.

De minister liet weten dat de federale politie en Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) optreden tegen illegale praktijken, en zei dat Brazilië een erg rigoureuze wetgeving heeft m.b.t. het milieu: “Als je me een Europees land kan opnoemen dat een boswet heeft die even streng is als in Brazilië, dan zou ik die kritiek kunnen aanvaarden. Maar welk land eist van zijn rurale producenten dat zij minstens 20%, 40% of 80% van hun eigendom in de oorspronkelijke staat bewaren, zonder daarvoor vergoed te worden omdat het om een wettelijk verplichte reserve gaat?”

Bron

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #OnyxLorenzoni #Amazonas #Ibama

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page