top of page
  • Observer

Coronavirus: gezond verstand gebruiken

Mandetta

De verspreiding van het coronavirus verstoort de systemen van de gezondheidszorg, de handel, de beurs, zakendoen en ook vakantiereizen. In Brazilië werd vandaag de eerste besmetting met het virus officieel bevestigd. De patiënt, een man van 61, kwam terug van een reis naar Italië, met een tussenlanding in Parijs. Kort na zijn thuiskomst vertoonde hij de eerste symptomen: koorts, een lopende neus en hoesten. In het ganse land zijn er nog twintig verdachte gevallen; 59 anderen werden reeds uitgesloten van het virus.

De bevestiging van vandaag leidde tot een beursdaling van 7,03%, de dollar ging omhoog naar R$ 4,440, de euro bereikte R$ 4,839.

Volgens minister van Gezondheid Luiz Henrique Mandetta (foto boven), moeten de Brazilianen de regels toepassen van het ‘gezond verstand’ indien ze op reis willen naar Europa of naar andere regio’s waar het virus vastgesteld werd: “De mensen zijn onzeker, een gevolg van de informatie over deze epidemie die een gevoel van angst en onzekerheid met zich meebrengt. Als je kan voorkomen om te reizen, probeer het dan te vermijden. Als er geen dringende reden is om te reizen, stel het dan uit tot dat bekend is hoe het virus zich verder gaat gedragen”, aldus de minister op een persconferentie die rechtstreeks te zien was op de TV.

Mandetta zegt dat het onmogelijk is om te voorspellen hoe het coronavirus zich verder zal ontwikkelen in Brazilië, in een (sub)tropisch klimaat: “We baseren ons op verschillende mogelijke scenario’s, en indien een daarvan werkelijkheid wordt, dan zullen we ons aanpassen. We werden al eerder met een grotere epidemie geconfronteerd, in 2009, met het virus H1N1”, zo zei hij.

Hij bevestigde ook dat er vooralsnog geen beperkingen zijn m.b.t. vluchten of het afsluiten van grenzen. Het is volgens hem niet efficiënt om het verkeer van personen af te blokken: “De wereld is verbonden. We gaan het leven niet lamleggen omdat er een griep op komst is. We zullen toch op het punt komen dat het niet meer uitmaakt of men in Brazilië is of in Europa. We zitten in het midden van een overgang: van een epidemie naar een pandemie”.

De algemene regel, volgens het ministerie van gezondheid, bestaat erin om een reis af te zeggen indien de symptomen verschijnen zolang men nog in Brazilië is. Wie toch vertrekt, wordt aangeraden om zo spoedig mogelijk ter plaatse medische hulp te zoeken wanneer de symptomen opduiken.

Wie naar Brazilië reist vanuit een regio waar het virus vastgesteld werd, wordt gevraagd om zich zo snel mogelijk aan te bieden bij een ‘Posto de Saúde’ of een andere medische instelling indien de symptomen zouden optreden binnen 14 dagen na aankomst.

Volgens minister Mandetta was het gevaar voor Brazilië niet zo groot, zolang de besmetting geconcentreerd bleef in China, maar nu, met een groeiende verspreiding in Europese landen, steeg het risico.

Bron

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #Coronavirus #H1N1 #LuizHenriqueMandetta

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page