top of page
  • Observer

Coronavirus versnelt digitalisatie

Laptop

Het klinkt wat cynisch, maar de pandemie van het coronavirus heeft ook positieve gevolgen, meer bepaald met betrekking tot de eeuwige en altijd aanwezige bureaucratie die van Brazilië een van de moeilijkste landen ter wereld maakte op het vlak van “doing business”.

Onder druk gezet door de noodzaak om samenscholingen (lees: files) van mensen te vermijden tijdens de pandemie, werden maar liefst 156 publieke diensten gedigitaliseerd in de jongste drie maanden door de federale regering: 58 diensten in maart, 45 in april en 53 in mei werden aangeboden zonder dat de burgers hiervoor uit hun woning moeten komen.

Hiermee loopt het totale aantal gedigitaliseerde diensten sinds januari van vorig jaar op tot 729. Volgens de “Secretaria de Governo Digital do Ministério da Economia” die het ganse proces coördineert, resulteert deze digitalisatie in een besparing van R$ 2,2 miljard per jaar, door de vermindering van de kosten, en de verhoging van de efficiëntie bij de ambtenaren.

De regering gaf hierover een document uit in april, “Estratégia de Governo Digital” waarin staat dat de regering streeft een volledige digitalisatie van 100% tegen het einde van 2022, hierdoor R$ 38 miljard bezuinigend op een termijn van vijf jaren, van 2020 tot 2025. Volgens het secretariaat bestaat het doel erin om het gebruik van papier te elimineren, de bureaucratie te verminderen, alsmede vergissingen en fraudes, huur aan gebouwen, onderhoud van de logistiek en aanwervingen van personeel voor persoonlijk onthaal.

De digitalisatie van een aantal diensten is direct gerelationeerd met de strijd tegen de pandemie. De regering digitaliseerde 46 diensten van Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária), waarvan velen beschouwd worden als prioritair in de strijd tegen covid-19. De nooduitkering “Auxílio Emergencial” is een ander voorbeeld, met 107,2 miljoen digitale inschrijvingen waarvan er reeds 101,9 miljoen geprocedeerd werden. De inschrijving gebeurde volledig via de smartphone van de aanvragers, of via de website auxilio.caixa.gov.br.

Andere voorbeelden: autobestuurders kunnen nu hun documenten via enkele klikjes downloaden, ook de klassieke herkenning van een handtekening (reconhecer firma) of authenticatie van een gekopieerd document, voorheen enkel ter plaatse mogelijk in een cartório, kan nu via het internet. Zelfs het handelsregister, voorheen een van de meest bureaucratische instellingen van Brazilië, werkt nu op een digitale manier.

Het ministerie van Economie beschouwt de reeds uitgevoerde wijzigingen als een succes, zeker in relatie met de inzet van ambtenaren die nu niet meer operationeel moeten ingezet worden en nu meer gespecialiseerd werk kunnen uitvoeren. In het geval van de werkloosheidsverzekering (seguro-desemprego), gedigitaliseerd tijdens de pandemie, ging het voorheen om 7.300 bedienden. Door het virtuele onthaal zijn er nu slechts 630 mensen nodig, 8,5% van het vroegere totaal. Deze verzekering wordt ook uitgekeerd aan werkloze huisbediendes. Op dat vlak bedraagt de besparing R$ 357,9 miljoen per jaar. Gemiddeld wordt deze uitkering aangevraagd door 280.000 arbeiders per jaar.

Bron

Foto: Marcelo Casal - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #AuxilioEmergencial #Anvisa #Reconhecerfirma #SeguroDesemprego

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page