top of page
  • Observer

Corruptie een misdaad?

Cunha02

Flagrante daden van omkoping, geweld en zelfs moord volstaan niet voor Braziliaanse wetgevers om hun collega’s uit het parlement te zetten. Het is nog maar een week geleden dat het hoogste gerechtshof STF senator Aécio Neves (PSDB) zijn mandaat afpakte op beschuldiging van corruptie, waarop de collega’s luid begonnen te protesteren, inclusief de aartsrivalen van de PT. Vorige dinsdag hielden de senatoren een debat over de kwestie: is het STF wel bevoegd om senatoren te ontzetten, is dat geen zaak die moet onderzocht worden door een of andere ethische commissie, binnenin het parlement? De stemming werd op het laatste nippertje verschoven naar 17 oktober om een frontale botsing met de rechters van het STF te vermijden.

Sinds het begin van het Lava Jato onderzoek, drie jaar geleden, kwamen tientallen politici in opspraak, maar hun partijen namen nauwelijks of helemaal geen initiatieven om de fouten op te biechten, of om de betrokkenen te straffen. Dit gebrek aan berouw deed het respect vanwege de Braziliaanse bevolking voor hun verkozenen bepaald niet omhoog gaan, integendeel. En dat leidde dan weer tot buitenstaanders in de kanditaturen voor de verkiezingen van volgend jaar.

Niet minder dan 40 % van de 594 Braziliaanse wetgevers kijkt aan tegen een formeel onderzoek door het STF. 47 volksvertegenwoordigers en 8 senatoren moeten zichzelf op dit moment verdedigen in een crimineel proces. Slechts twee van hen verloren tot nog toe hun mandaat.

Celso Jacob, volksvertegenwoordiger (PMDB) kreeg zeven jaar gevangenisstraf voor valsheid in geschrifte en andere inbreuken op de wet toen hij burgemeester was (in Três Rios, deelstaat Rio de Janeiro). ‘s Nachts slaapt hij in de cel, overdag mag hij gewoon zijn mandaat uitoefenen in het parlement.

Een van de twee parlementairen die hun mandaat verloren is Eduardo Cunha (foto), voormalig kamervoorzitter. Hij speelde ook een sleutelrol in de afzetting van Dilma Rousseff. Hij werd veroordeeld tot 15 jaar achter de tralies, maar is nog steeds lid van de (regeringspartij) PMDB van Michel Temer. Sinds het begin van het Lava Jato onderzoek worden er minstens 60 volksvertegenwoordigers en 30 senatoren onderzocht. Ethische commissies van kamer en senaat reageerden erg lauwtjes op verzoeken om op te treden tegenover de onderzochten.

Straffeloosheid in de Braziliaanse politiek is geen nieuwigheid. Een spectaculair voorbeeld is dat van senator Arnon de Mello, de vader van ex-president Fernando Collor, die een man neerschoot in het parlement, in 1963. Zijn collega’s spraken hem vrij en hij werd niet bestraft. Arnon de Mello mikte met zijn wapen op een collega senator maar doodde een derde (José Kairala) die toevallig in de vuurlijn stond. De schutter werd gearresteerd maar verloor zijn mandaat niet.

Senator Randolfe Rodrigues (Rede Sustentabilidade) vat het zo samen: “De ethische commissie werd een decoratief item. Zij beschouwen corruptie niet meer als een misdaad”.

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#AécioNeves #ArnondeMello #BraziliëNieuwsOnline #EduardoCunha #CelsoJacob #MichelTemer #RandolfeRodrigues #STF #FernandoCollor

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page