top of page
  • Observer

Covid-19 Brasil: Verschil tussen cijfers en werkelijkheid

Cov19

Het officiële aantal besmettingen met het coronavirus in Brazilië bedroeg gisteren 25.262, dit volgens het ministerie van Gezondheidszorg. Het aantal doden bedroeg 1.532. De dagelijkse actualisering van deze cijfers door de federale regering blijkt echter veraf te liggen van het reële scenario van de pandemie.

Onderzoekers schatten het werkelijke aantal 15 keer hoger dan de officiële gegevens. Covid-19 Brasil, een groep professoren van de universiteiten USP (São Paulo) en UnB (Brasília) projecteerden op 11 april al een cijfer van 313.288 geïnfecteerden. De officiële cijfers van vorige zaterdag (11/04): 20.727 bevestigde gevallen en 1.124 doden.

Het gebruikte model voor de berekeningen is gebaseerd op internationale wetenschappelijke referenties: “Zuid-Korea is een van de weinige landen die massatests heeft kunnen uitvoeren, wat suggereert dat het sterftecijfer betrouwbaarder is dan op andere locaties. Een andere belangrijke factor waarmee rekening wordt gehouden, is de variatie van de leeftijdspiramide tussen landen, waarin de nodige aanpassingen worden gedaan”, aldus staat te lezen op de website waar de gegevens gepubliceerd worden.

Het sterftecijfer wordt nog altijd aangepast, rekening houdend met het tijdstip van de overlijdensregistratie en de bevestiging van een besmetting, een referentie volgend van The Lancet, een van de meest prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften over geneeskunde. In Brazilië werd rekening gehouden met het interval van 10 dagen, “aangezien de tests al zijn uitgevoerd in het proces van verergering van de ziekte en niet bij de eerste symptomen”.

In de Braziliaanse steden worden voornamelijk mensen getest die opgenomen werden in een hospitaal, met ernstige ademhalingsmoeilijkheden, t.t.z. mensen die in levensgevaar zijn. Dergelijke symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door een ander virus, zoals influenza.

Met deze gegevens en methodologie komt men in de studie tot de vaststelling dat er 93,45% minder gerapporteerd wordt dan de werkelijkheid, en een reëel sterftecijfer van 1,08% aangezien het werkelijke aantal besmettingen veel hoger zou zijn. Met een kleiner aantal testen en uitslagen die op zich lieten wachten, bedroeg het sterftecijfer dat dinsdag werd bekendgemaakt door het ministerie 6,1%. Wereldwijd bedraagt dat cijfer 6,2%.

De volledige analyse leest u hier.

Foto: Marcelo Casal - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #UNB #USP #TheLancet #Coronavirus #COVID19

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page