top of page
  • Observer

Covid-19: gevaarlijk moment

LeblonTVGlobo

De Wereldgezondheidsorganisatie is erg bezorgd door de stappen die Brazilië ondernam om de handel en economie te heropenen. De top van de organisatie is bevreesd dat er een nieuwe piek in aantocht is met meer besmettingen en doden, het crisisscenario herhalend dat zich in de voorbije dagen afspeelt in de Verenigde Staten.

Leden van het team bij de WHO wijzen erop dat het moment in Brazilië als “kritiek” beschouwd wordt, een van de “gevaarlijkste momenten van de epidemie in dat land”.

Vorige week besloot de stad Rio de Janeiro het heropenen van bars en restaurants toe te laten. Dat leidde tot angstwekkende scenes in Leblon waar mensen massaal samenkwamen, beelden die te zien waren op de televisie (foto boven). Burgemeester Marcelo Crivella wil graag ingaan op de wensen van de Braziliaanse president, reeds lang een voorstander van de hervatting van het normale leven. Crivello hoopt op de steun van Bolsonaro in dit verband. Morgen maandag is het de beurt aan São Paulo waar ook een versoepeling aangekondigd werd.

Het moment in Brazilië valt samen met een recordcijfer van het aantal dagelijkse besmettingen in de wereld, de mislukking van twee mogelijke behandelingen en met de bevinding van het WHO dat “het ergste nog moet komen” indien de regeringen hun standpunten niet wijzigen.

Voor deskundigen van het orgaan leerde de ervaringen dat landen met een transmissieniveau als Brazilië, niet terug naar normaal kunnen met succes. Daarom wordt de Braziliaanse optie, vereisend dat beslissingen worden genomen gebaseerd op de situatie in elke stad in het land, rekening houdend met iedere realiteit, beschouwd als een “risico”.

De technici zijn van mening dat Brazilië ervoor moet zorgen dat de heropening gepaard gaat met drie belangrijke maatregelen. De eerste daarvan is een forse verhoging van het aantal testen. Brazilië blijft een van de landen waar het minst getest wordt. Een tweede element is de garantie van investeringen in de publieke gezondheidszorg, dit om ervoor te zorgen dat er IC-bedden beschikbaar zijn voor het geval dat het aantal geïnfecteerden weer toeneemt. De derde maatregel bestaat erin om ervoor te zorgen dat de samenleving zich bewust is van de noodzaak om afstand te houden, de handen te wassen en maskers te dragen. Het is zonder meer duidelijk dat dit nog steeds niet goed doordrong tot vele Brazilianen die de ziekte wegwuiven: “Ik ben jong en sterk”, en, “Dat overkomt alleen mensen uit de risicogroepen”.

Zonder deze maatregelen komt er een nieuwe golf van sterke overdracht, de cijfers van mei en begin juni herhalend, aldus de specialisten. Het Amerikaanse voorbeeld waar meer dan 50.000 besmettingen per dag genoteerd worden, is een waarschuwing voor Brazilië.

Het consortium van de media meldde gisteren een totaal van meer dan 63.000 doden en 1,5 miljoen besmettingen. Volgens het WHO moet de strijd tegen het virus constant gevoerd worden: “Het is zinloos om de bloeding tijdelijk te stelpen, die moet gestopt worden”, aldus een van de technici. De organisatie wijst erop dat uit de onderzoeken is gebleken dat er wel degelijk resultaten komen, mits een consequent beleid, zelfs als er gebreken zijn in de afzonderlijke componenten, zoals contact tracing, testen of sociale afstanden: “Het verschil wordt gemaakt door consistentie, meer dan perfectie”.

Rio de Janeiro

Het internetportaal G1 maakte vandaag opnieuw melding van “happy hour” samenscholingen in Rio de Janeiro waar, net als in andere grote Braziliaanse steden, het gevaar nog lang niet is geweken. De meeste van die samenscholingen gebeuren op straat, voor kroegen en bars die terug open gingen in wijken als Duque de Caxias en Campo Grande.

Inspecteurs van het gemeentebestuur voerden een controle uit in 26 verschillende etablissementen in Barra da Tijuca; drie daarvan werden gesloten omdat ze niet aan de regels voldeden. Voor een van die bars bleef het publiek op straat en werden de inspecteurs uitgelachen en geroepen dat ze niet weg zouden gaan.

Bahia

De regering van de staat Bahia kondigde een avondklok aan in Camaçari, Candeias, Conde, Dias D’Ávila, Itaparica, Lauro de Freitas, Madre de Deus, São Francisco do Conde, São Sebastião do Passé, Simões Filho en Corretina. Het decreet bepaalt dat niemand op straat mag tussen 18h en 5h ‘s ochtends. De maatregel is van kracht tot 12 juli.

De deelstaat cumuleert tot op heden 85.485 besmettingen en 2.050 doden. Volgens het secretariaat van gezondheid van Bahia onthulden de cijfers van gisteren een stijging van 3,9% van het aantal nieuwe geïnfecteerden, en van 2,4% van het aantal overlijdens door covid-19. Het aantal bezette ziekenhuisbedden bedraagt nu 66%, het aantal IC-bedden in gebruik loopt op tot 80%.

Bron

Foto: Reproductie TV O Globo

#G1 #DuquedeCaxias #LaurodeFreitas #CampoGrande #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #Leblon #MarceloCrivella #BarradaTijuca #SãoSebastiãodoPassé #JairBolsonaro #SãoFranciscodoConde #MadredeDeus #SimõesFilho #WHO #Coronavirus #COVID19 #DiasDÁvila #Itaparica #Camaçari #Bahia #Corretina #Conde #Candeias #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page