top of page
  • Observer

COVID-19: meer artsen, meer bedden

VirusStop

Het antwoord op de vraag “Kan ik met een gerust hart naar Brazilië reizen in deze COVID-19 tijden” is vrij eenvoudig: gebruik uw gezond verstand. Reizen, eender waar, betekent in contact komen met andere mensen, inclusief de mogelijkheid dat er iemand bij is die mogelijk besmet is met het virus, zelfs zonder het te beseffen. M.a.w. de kat even uit de boom kijken is verstandig. De situatie in Brazilië is (voorlopig?) nog niet echt zorgwekkend met vandaag 13 maart 143 bevestigde gevallen van besmetting (op basis van verslagen van secretariaten voor gezondheid in de afzonderlijke deelstaten). Het ministerie van Volksgezondheid houdt het op 77 gevallen. Vergelijk deze aantallen met de cijfers in België en Nederland, rekening houdend met het aantal inwoners van Brazilië (volgens IBGE 210.147.125 in 2019).

Dit kan echter snel veranderen. De Braziliaanse autoriteiten menen dat de piek pas zal bereikt worden over enkele weken, in april. Er zijn deelstaten waar nog geen enkele besmetting vastgesteld werd. Anderzijds bevestigd het hospitaal Albert Einstein (São Paulo) 98 gevallen. De regering van Minas Gerais kondigde net de noodtoestand af: 117 mensen worden ervan verdacht besmet te zijn, 2 gevallen werden bevestigd. De cijfers verschillen soms, naargelang de bron, en kunnen dus niet echt vertrouwd worden, ook al omdat ze van dag tot dag wijzigen. Maar wat doet de regering, buiten de reeds aangekondigde maatregelen (zie vorig bericht) voor het zwakkere deel van de bevolking, het oudere deel dat minder weerstand heeft tegen deze pandemie?

Meer artsen

De opvangspunten voor gezondheid (Postos de Saúde) zullen versterkt worden met 5.800 dokters tot april. De opvordering zal gebeuren via het programma Mais Médicos en gefinancierd worden met een bedrag van R$ 1,2 miljard, via het ministerie van Volksgezondheid. De inschrijvingen beginnen nu maandag. De contracten zullen gelden voor een termijn van één jaar en hebben als objectief de bestrijding van COVID-19.

De prioriteit ligt in dit geval op dichtbevolkte regio’s omdat het risico van verspreiding er hoger is via openbaar vervoer, scholen e.a. publieke plaatsen waar mensen samenkomen. De dokters die zich aansluiten bij het programma zullen hun contract kunnen verlengen met een jaar, indien gewenst. De vergoeding blijft ongewijzigd en bedraagt R$ 12.300/maand.

De gezondheidsposten zullen ook langer openblijven waardoor naar verwachting 60 miljoen Brazilianen zullen opgevangen worden, indien nodig. Hun aantal zal ook uitgebreid worden, van 5.200 punten naar 6.700. De focus steunt vooral op het motief dat 90% van de gevallen licht is en ter plaatse kunnen behandeld worden. Bevestigde gevallen van besmetting moeten verplicht in quarantaine. Wie niet gehoorzaamt kan nadien strafrechtelijk vervolgd worden.

Meer bedden

De federale regering besloot om het aantal bedden in intensieve afdelingen te verhogen met 2.000, verdeeld over diverse regio’s. De publieke gezondheidszorg SUS (Sistema Única de Saúde) beschikt momenteel over 28.000 bedden die, zelfs in normale tijden, meestal allemaal bezet zijn.

Uiteraard is het niet uitgesloten dat er ook in Brazilië drastische maatregelen komen, zoals in Italië of elders, afhankelijk van verdere ontwikkelingen.

Bron

#MinasGerais #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #IBGE #MaisMédicos #Coronavirus #COVID19 #AlbertEinstein

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page