top of page
  • Observer

Covid-19: over onderrapportering en kinderen

CovTestFP

De officiële barometer van covid-19 in Brazilië staat nu op 128.500 doden en 4,19 miljoen besmettingen. In de voorbije 24 uren stierven er 1.075 mensen aan de gevolgen van de ziekte. Vanaf het begin van de uitbraak van de pandemie zouden de cijfers echter op een “absurde manier” onderschat zijn, zo zegt de huidige zorgminister, generaal Eduardo Pazuello. Het nieuws staat in een officiële tekst die uitgegeven werd door de Nationale Raad voor Gezondheid (CNS – Conselho Nacional de Saúde) na een meeting met de minister.

Het initiële advies van het ministerie, toen nog onder leiding van de arts Luiz Henrique Mandetta, had als objectief om te vermijden dat hospitalen en gezondheidscentra een centraal punt werden van besmetting, aangezien de meerderheid van de symptomen gelijkenissen vertonen met een gewone griep. Het advies bestond er toen in om enkel hulp te zoeken indien er ernstige symptomen waren, zoals ademhalingsmoeilijkheden.

Onder het beleid van Pazuello wijzigden de aanbevelingen en kreeg de bevolking het advies om de gezondheidszorg op te zoeken bij eender welk symptoom van covid-19, zelfs lichte symptomen. Volgens de generaal was de initiële aanbeveling een enorme vergissing die leidde tot een “absurde onderrapportering”. Het ministerie van Gezondheid gaf tot nog toe geen enkele aanduiding over het aantal werkelijke doden en besmettingen dat hierdoor niet officieel geregistreerd werd volgens hen.

Covid-19 en kinderen

Ten minste 197 Braziliaanse kinderen en adolescenten vertoonden tot het einde van augustus een reeks gezondheidsproblemen die mogelijk op een nieuwe ziekte wijzen die verband houdt met het coronavirus, het zogenaamde syndroom “Inflamatória Multisistêmica Pediátrica”.

Volgens het ministerie van Gezondheid waren 140 kinderen van het totaal van 197, jonger dan 10 jaar op het moment dat ze ziek werden. Volgens het ministerie zou het syndroom de dood hebben veroorzaakt van zeker 14 patiënten tussen 0 en 19 jaar, in de periode van mei tot augustus van dit jaar. De gerapporteerde sterfgevallen werden geregistreerd in acht staten: Pará (3), Rio de Janeiro (3), Ceará (2), Paraíba (2), Bahia (1), Pernambuco (1), Piauí (1), en São Paulo (1).

Janini Ginani, coördinator van de entiteit “Saúde da Criança e Aleitamento Materno (kindergezondheid en borstvoeding), herinnert eraan dat de sterfgevallen onderzocht worden, aangezien verschillende andere syndromen elkaar kunnen overlappen, waardoor de diagnose bemoeilijkt wordt.

Volgens de laatste balans kwam tot 26 augustus het grootste aantal (41) meldingen van het nieuwe syndroom uit Ceará. De volgende zijn Pará (24), Rio de Janeiro (22), Federaal District (19), São Paulo (19) en Bahia (11). Er werden ook gevallen geregistreerd in Alagoas (9), Espírito Santo (8), Minas Gerais (5), Paraíba (6), Pernambuco (9), Piauí (6), Rio Grande do Norte (9) en Rio Grande do Sul (9).

Gisteren maakte de regering van Pernambuco echter bekend dat er 16 gevallen van het syndroom in de deelstaat zijn, waaronder één overlijden.

Hoewel het syndroom gekenmerkt wordt door verschillende symptomen, gaat het vaak gepaard met aanhoudende koorts, dikwijls vergezeld van verlaagde bloeddruk, vlekken op het lichaam, conjunctivitis (bindvliesontsteking van het oog), diarree, buikpijn, misselijkheid en braken. In sommige gevallen kan de patiënt ook ademhalingssymptomen en hartstoornissen ontwikkelen. Bovendien is er altijd een duidelijke ontstekingsremmende activiteit in het lichaam. De eerste gevallen van het nieuwe syndroom werden in april van dit jaar in Europa geregistreerd. De rapporten vermenigvuldigden zich al snel, wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) motiveerde om een ​​waarschuwing uit te vaardigen om de aandacht van kinderartsen over de hele wereld te trekken.

Op 20 mei gaf het ministerie van Gezondheid, in samenwerking met de Braziliaanse verenigingen voor kindergeneeskunde en reumatologie, een eerste verklaring over dit onderwerp uit. De folder vroeg aandacht van zorgverleners zodat het syndroom snel kon worden opgespoord. De symptomen kunnen echter worden verward met die van andere syndromen, zoals dat van Kawasaki.

Kinderarts Arnaldo Prata, een onderzoeker aan het D’OR Instituut voor Onderzoek en Onderwijs en bij de Federale Universiteit van Rio de Janeiro (UFRJ), presenteerde tijdens een bijeenkomst gegevens van een studie van 79 kinderen en adolescenten die in het ziekenhuis waren opgenomen op 19 intensive care-afdelingen (ICU’s), openbaar en privé, uit vijf staten (BA, CE, PA, RJ en SP).

Hoewel het om een klein aantal gevallen van het syndroom gaat, is het voor hem noodzakelijk om alert te zijn, aangezien 87% van de kinderen die in het ziekenhuis werden opgenomen in de IC-afdelingen, positief testten op covid-19. Hiervan had 13% een ziektebeeld geassocieerd met het syndroom.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Josenildo Almeida

#EduardoPazuello #BraziliëNieuwsOnline #LuizHenriqueMandetta #WHO #Coronavirus #COVID19

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page